Connect with us

Vijesti

MEDOJEVIĆ: Mickej uvlači Vladu u transnacionalni organizovani kriminal, pranje novca i finansiranje terorizma

Published

on

-Ministar Mickej od milošte zvani Pinokio planira da u okviru svog mega-giga Ministarstva oformi čak 21 direktorat. Da ne govorim kolika je glupost spajati finansije i rad i socijalnu politiku i da to ne postoji nigdje u svijetu, poručio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Očigledno da je Pinokio dobio podršku od Krivog da preuzme ličnu kontrolu nad svim pozicijama na kojima se odlučuje o novcu poreskih obveznika. Vidjeli smo da Pinokio ima posebnu sklonost ka tajnim transakcijama sa novcem građana, i ličnim korupcionaškim ugrađivanjem u tim transakcijama, što je rezultiralo naglim hogačenjem i luksuznim životom. Od sirotog mladog neshvaćenog i neuspjelog gastarbajtera kojeg je ministar divlje gradnje u Vladi primio da živi kod njega u kući jer nije imao prebijene pare, ni kučeta, ni mačeta, ni garsonjeru, ni golfa 2, do Mercedesa od 100.000 evra za šest mjeseci”, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, sklonost ka kriminalnim poslovima i špekulativnim korupcionaškim finansijskim transakcijama, Spajić je nastavio  kroz organizaciju šverca 940 tona cigareta preko Luke Bar u maju mjesecu, gdje su ključki ljudi u Vladi uzeli 9,4 mil EUR ili 100 eur po paketu.

“Kockanje sa državnim novcem i privatne i tajne aranžmane sa investicionim bankama sa kupovinom valutnih fjučersa gdje smo platili kineskoj banci EXIM skoro 4 mil USD više nego što je ugovorna obaveza. Ipak, najnovijom odlukom da u okviru svoga Ministarstva osnuje DIREKTORAT ZA KRIPTO VALUTE prevazilazi sve do sada viđeno”, tvrdi Medojević.

Osnovano sumnja da će “Pinokio da uvuče državu u operacije pranja novca preko kriptovaluta koje se sad sve više koriste za plaćanja između transnacionalnih narkokartela zbog anonimnosti aktera transakcija.”

“Sve značajne međunarodne organizacije za borbu protiv transnacionalnih kriminala ukazuju na nove izazove koji dolaze iz sfere transakcija sa kriptovalutama. Interpol je izdao posebna uputstva policijskim članicama u vezi snaženja kapaciteta u otkrivanju i sprečavanju finansiranja organizovanog kriminala i terorizma preko kriptovaluta. Crna Gora je pod upravom prethodnog režima već decenijama na lošem glasu kao zemlja raj za slobodno i nekaznjivo pranje novca transnacionalnih narkokartela, pa su Prva banka i Hypo Alpe Adria Banka bile godinama predmet pažnje međunarodnih istražitelja”, naveo je on.

Medojević je napomenuo da  Crna Gora nije članica EGMONT grupe zemalja za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

“Đukanović je ukinuo nezavisnu Agenciju za sprečavanje pranja novca i tako je isključio Crnu Goru iz EGMONT grupe. Tako da je Crna Gora crna rupa za pranje i plasiranje prljavog novca mafije iz čitavog svijeta. Preko banaka i fiktivnih firmi se opralo milijarde eur prljavog novca, kako domaćih narkokartela i duvanske mafije, tako i međunarodnih kriminalnih partnera. Imajući u vidi da se intervencijom međunarodnog faktora, a prije svih UK i SAD, zaustavio šverc cigareta preko Luke Bar, mafija je odlučila da se Crna Gora pretvori u platformu za finansiranje transnacionalnih kriminala i terorizma preko kriptovaluta”, tvrdi on.

Kako je ocijenio, oblast emitovanja i projeta kriptovaluta je sada bezbjednosno pitanje, a ne ekonomsko, finanijsko ili razvojno pitanje.

“Mnoge države svijeta zabranjuju plaćanja kriptovalutama. Crna Gora pod Đukanovićem ima višetrulo razvijenije institucije i mehanizme za pranje novca, nego za borbu protiv pranja novca. Nemamo ni obučene kadrove, ni specijalozovane institucije, ni iskustvo, ni međunarodnu saradnju finansijskih obavještajnih službi. I sad je Pinokio odlučio da postane mafijaš i  da zvanično uvuče državu i Vladu u međunarodni tamni vilajet prometa virtuelne imovine anonimnih vlasnika. Transakcije na tzv. “dark net” sa kriptovalutama su trenutno pod pažnjom svih najvećih bezbjednosnih agencija svijeta”, smatra.

Medojević se nada da će Ambasadori SAD, UK i Njemačke uočiti opasni kriminalni potencijal od pranja novca preko Ministarstva  finansija i uvlačenja države Crne Gore u finansiranje transnacionalnog organizovanog kriminala i terorizma.

“Ova Vlada ne samo da je otvorena opasnost po interese ove države i naroda, već postaje i izvor globalnog ugrožavanja bezbjednosti. Ako se preko Pinokia i njegove finansijske mafije budu prale prljave pare mafije i finansirao terorizam, Crna Gora nastavlja i taj najmračniji dio vladavine braće Đukanović. Ako je PINOKIO mislio na prljavi novac kineskih Trijada ili japanskih Jakuza, kada je govorio o milijardu evra investicija iz Azije onda imamo ogroman problem”, upozorava on.

Medojević ističe da birači koji su smjenili bivši režim, nijesu za ovo glasali.

“Moramo odbraniti Crnu Goru od ove opasne kriminalizacije i iščupati je iz kandži globalnog kriminala. Kolege iz Demokratske Crne Gore koje tako strašno podržavaju Krivog i Pinokija,  kao i kolege iz URE snosiće najveću odgovornost za podršku mafiji i pranju novca. Uostalom, ovu Vladu treba srušiti”, zaključio je on.

1 Comment

1 Komentar

  1. Mico

    31.07.2021. at 21:31

    Uvlači Mickey puno toga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije