Connect with us

Vijesti

NIJE POZVAN: Marko Milačić „na ledu“ kod DF-a zbog podrške Krivokapiću

Published

on

Lider Prave Crne Gore Marko Milačić neće biti pozvan na prvi krug pojedinačnih razgovora lidera Demokratskog fronta sa liderima partija koje čine parlamentarnu većinu, a koji bi trebalo da počnu ove sedmice, saznaje Pobjeda. Pojedinačni pregovori unutar stranaka većine najavljeni su u petak nakon što u vladajućoj većini nije postignuta saglasnost o izboru nove vlade.

Više izvora Pobjede iz vrha parlamentarne većine saopštilo je da je lider Prave Crne Gore ,,na ledu“ zbog stavova koje je iznosio na sastanku lidera većine početkom prošle sedmice.

– Milačić je van tih pregovora, jer očigledno ima obavezu prema Krivokapiću, ali je zanemario i svoje odnose sa liderima DF-a bez kojih ne bi bio na listi – rekao je izvor Pobjede podsjećajući da je Vlada prepuna kadrova Prave Crne Gore koji se zbog stavova SAD žele distancirati od DF-a.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Milačić je sam nagovijestio na posljednjim razgovorima da neće učestvovati u rušenju aktuelne Vlade zbog podrške programu ,,Evropa sad“, odnosno Maršalovog plana.

– To bi mogao biti potencijalni problem jer u slučaju da se postigne dogovor, van tog sporazuma bi bio Milačić, pa bi se morala tražiti podrška i od manjina – kazao je izvor.

Kako je Pobjeda ranije pisala, inicijativa DF-a za izbor nove vlade dobila je podršku samo Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije i Demosa, dok je apsolutno neprihvatljiva Pravoj Crnoj Gori Marka Milačića. Svi konstituenti parlamentarne većine prihvatili su pojedinačne razgovore između stranaka nakon kojih će biti poznati dalji potezi najjače grupacije unutar vlasti.

Iz Demokratske Crne Gore je saopšteno da se neće izjašnjavati o pojedinačnim prijedlozima konstituenata parlamentarne većine, već samo o onim koje kolege usaglase na isti način kako je predložena i rekonstrukcija Vlade.

Iz Građanskog pokreta Ura saopštili su da će učestvovati u svim razgovorima čiji je cilj unapređenje političke situacije, kvaliteta života građana i ubrzana integracija Crne Gore u Evropsku uniju, ali da je prioritet izbor Tužilačkog savjeta.

Demokratskog fronta je saopštio kako je njihova inicijativa za izbor nove vlade, na prvom zajedničkom sastanku, dobila podršku važnih političkih subjekata, dok su ostali članovi vladajuće koalicije odgovorima iskazali spremnost da razgovaraju o svim pitanjima.

Iz tog saveza su najavili i da će organizovati pojedinačne sastanke sa svim partnerima kako bi prije organizacije ponovnog zajedničkog sastanka mogli da se pojave sa cjelovitim i usaglašenim rješenjem.

Abazović: Ura za dijalog sa DF-om, ne bi valjalo da se ne glasa za budžet

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je da je Ura za dijalog sa DF-om i da se nada da će parlamentarna većina naći rješenje trenutne situacije. Ističe da nijesu razgovarali sa DPS-om o konceptu manjinske vlade jer se nadaju da će pregovori sa partijama na vlasti na kraju biti uspješni.

Abazović je kazao da nije siguran da li je Ura dobila poziv Demokratskog fronta za sastanak.

– Nijesmo do sada izbjegavali dijalog, nećemo to raditi ni ubuduće. Moramo da sjednemo da razgovaramo i da nađemo najbolje rješenje – kazao je Abazović. On je saopštio da još nijesu razgovarali o konceptu manjinske vlade koju zagovara DPS.

– Mislim da prvo treba unutar vladajuće većine da vidimo šta su rješenja i nadam se da ćemo ih pronaći. Čeka nas dosta toga važnog u narednom periodu, glasanje za brojne važne zakone, pa i za budžet i volio bih da svi odgovornije pristupimo ovoj situaciji, da ne dođemo u situaciju da opet imamo privremeno finansiranje ili neko odbije da glasa državni budžet – kazao je Abazović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije