Connect with us

Vijesti

NIKOLIĆ: “Potvrđeno da je SPC pod kontrolom Moskve”

Published

on

„Nasilno ustoličenje” mitropolita Joanikija, nije ništa drugo do nastavak hibridnog rata koji Rusija vodi protiv EU i NATO na Zapadnom Balkanu, saopštio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić

“Helikopterski desant SPC na Cetinje”, kako je ustoličenje nazvao Nikolić,  šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i rukovodilac odjeljenja Moskovske patrijaršije za vanjske odnose mitropolit Ilarion Alfejev, iskoristili su, smatra on, kao novu priliku za antizapadnu i anticrnogorsku propagandu.

“Lanac komande osvajačkom akcijom na Cetinju koji se proteže sve do Moskve, pokušali su da relativizuju i zamagle optužbama na račun Predsjednika Crne Gore koji je navodno, želio da pokaže američkim i zapadnim partnerima kako je spreman da se bori protiv pravoslavlja i Rusije”, navodi se u saopštenju.

On smatra da stavljajući jednu nasilnu vjersku ceremoniju u Crnoj Gori u kontekst događaja u Ukrajini, gdje je Vaseljenska patrijaršija priznala autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve, Lavrov i Ilarion samo su potvrdili da je “SPC glavni instrument ruske meke moći na Balkanu”, i da Moskva nije odustala od Crne Gore.

“Zato hemijski napad kvislinške vlade na Cetinje treba razumjeti kao srpsko ruski projekat, koji je imao za cilj da se Crna Gora stavi pod punu kontrolu, makar i po cijenu prolivanja krvi, a da se za to optuže goloruki Crnogorci, i u krajnjem Predsjednik Crne Gore. Konačno, nasilno ustoličenje mitropolita Joanikija, nije ništa drugo do nastavak hibridnog rata koji Rusija vodi protiv EU i NATO na Zapadnom Balkanu”, zaključio je Nikolić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije