Povežite se sa nama

Vijesti

NOVA STRANKA – NOVA VLADA: Ako premijer osnuje partiju, na pomolu izbori?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Partije vladajuće koalicije začuđene istupom predsjednika Vlade, koji je on juče revidirao. SNP zaprijetio i rušenjem Vlade kako bi Krivokapić imao “dovoljno slobodnog vremena”

Ukoliko premijer Zdravko Krivokapić ili neko od ministara u aktuelnoj Vladi osnuje političku stranku, ona više neće imati nestranačko-espertski karakter, što bi moglo dovesti do novih političkih okolnosti u kojima bi jedna od opcija bili i novi izbori.

Nakon što je ranije u više navrata negirao da planira osnivanje partije, Krivokapić je u četvrtak uveče na Javnom servisu kazao da razmišlja o formiranju demohrišćanske stranke koja bi, kako je naveo, mogla pomiriti dva jaka ekstremizma.

On je rekao da bi takva partija mogla da promijeni političku sliku u državi: “Formiranje jedne dobre infrastrukture partijske je izuzetno težak i zahtjevan posao. Znajući to, ja ne mogu da se posvetim sa dvije različite aktivnosti koje trebaju da budu značajne za ovu državu. Političke partije svako jutro gledaju svoj rejting. Mene to ne interesuje. Ali, da bi se politička slika u Crnoj Gori promijenila, mora da postoji neka jaka stranka centra. To je pokazano u svim istraživanjima i ta partija može da pomiri dva jaka ekstremizma i da, na neki način, anulira njihovo djelovanje”, rekao je Krivokapić.

On je, međutim, juče ponovo promijenio stav, pa je nakon premijerskog sata novinarima objasnio kako ga nijesu razumijeli. Kazao je da je novinarsko pitanje bilo da li razmišlja da formira partiju, a da je on objasnio kako je “prirodno da svaki čovjek razmišlja o nečemu što može da bude dobro”.

”Ali nijesam rekao ni da ću osnovati tu partiju, nego baš naprotiv, rekao sam da ovakav posao, kao što je premijerski, koji radim najmanje 12-16 sati dnevno i subotom i nedjeljom, ne daje mogućnost da se posvetim bilo kojoj drugoj aktivnosti. Nijesam posvećen ni porodici, ni kumovima, ni prijateljima… Ja nemam vremena za to. Želim da u Crnoj Gori ostavim trag koji će osjetiti svaki građanin”, rekao je Krivokapić.

Nije tako mislio: Krivokapić sa predsjednikom Skupštine
Nije tako mislio: Krivokapić sa predsjednikom Skupštinefoto: Luka Zeković

On je istakao da nema namjeru da u ovom trenutku ulazi u jedan takav izazov, ali “ako se nešto desi u političkom smislu”, ne bi iznevjerio brojna očekivanja građana.

Informacije o tome da će nosilac liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” i formalno otisnuti u političke vode aktuelizovane su u više navrata, a on ih je gotovo uvijek demantovao. Više nezvaničnih izvora i danas navodi da bi njen formalni lider bio u stvari ministar finansija Milojko Spajić, koji je jedan od najbližih premijerovih saradnika.

Predsjednik kluba poslanika Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je juče “Vijestima” da premijerove izjave o formiranju demohrišćanske stranke mogu da znače da ili ima neke informacije da “sjutra treba da budu izbori ili je sasvim nešto treće”. “To treće može da bude olako shvatanje stvari”, kazao je Radulović.

Radulović
Radulovićfoto: BORIS PEJOVIC

On je rekao da je zatečen, jer Krivokapićeva profesorska titula obavezuje na dosljednost i na misiju javnog interesa: “Krivokapić je izabran kao nestranačka ličnost – neko ko je postigao određeni rejting koji okuplja, koji sabira. Zbog njega smo se opredijelili i isključivo na njegovo insistiranje i na njegove kriterijume i za tu takozvanu eskpertsku vladu”.

Ili nije dosljedan ili ovo nije ekspertska vlada

Radulović je kazao da s jedne strane ispada da Krivokapić nije dosljedan, a s druge – da to nije ni ekspertska Vlada, “kao što se i pokazalo u reformskom efektu”.

”S treće strane, ništa neće postići. Ja sam mu jednom rekao da u određenom periodu, imajući u vidu javno mnjenje, njegov reformski kapacitet je da on neće ući u parlament, da neće preći prag. Eventualno može da osvoji nekoliko mandata, da ti mandati budu preliveni iz jednog ili drugog bloka, da on faktički neće pomjeriti granice onoga što znači prethodni režim i sadašnja vlast”.

On je kazao da stvaranje partije u ovim uslovima treba da “dâ jednog punog čovjeka”, a da je Krivokapić pokazao da nije najbolji ni u reformskim stvarima.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković rekao je “Vijestima” da sigurno, ako se SNP bude pitao, niko od onih koji to žele, sa pozicija na kojima se sada nalaze, neće ulaziti u formiranje partije.

”Izjava za jedno prijepodne”

Joković je kazao da vjeruje da i ova premijerova izjava može da služi “za jedno prijepodne”, kao i mnoge druge do sada.

”On je na posljednjem sastanku oko rekonstrukcije Vlade, kada ga je jedan od predsjednika partija pitao je li to u cilju formiranja Demohrišćanske stranke, rekao da niti razmišlja, niti mu pada na pamet da formira partiju. To je bilo prije petnaestak dana, sada je druga izjava. Nas u SNP-u to puno ne dotiče, jer te izjave su često kontradiktorne”, rekao je Joković.

Joković
Jokovićfoto: Luka Zeković

Lider SNP-a je istakao da ostaju pri stavu da u izborni proces ne može ući bilo ko od eksperata ko formira političku partiju sa pozicije na kojoj se sada nalaze, bio to premijer ili bilo koji ministar. Joković je istakao da je izričit uslov SNP-a prilikom formiranja ekspertske Vlade bio da niko, niti premijer, niti bilo ko od ministara može formirati ili podržati bilo koju političku partiju.

”Jer ako podržavaju ili formiraju, onda oni nijesu ekspertska vlada, već politička”.

On je kazao da u SNP-u nemaju ništa protiv toga da premijer formira partiju, ali da će se “maksimalno potruditi da mu omoguće dovoljno slobodnog vremena da se maksimalno posveti tome i postigne određene rezultate”.

Izbori nisu nužnost

Predsjednik kluba poslanika “Crno na bijelo” Miloš Konatar (URA) istakao je da bi osnivanje partije od bilo kog ministra ili premijera značilo novi politički momenat, ali da to nužno ne bi bili novi izbori: “To je novi politički momenat koji će usloviti da svi sjednemo za sto i vidimo koje su dalje opcije. Ne znači nužno da bi imali izbore. Izbori su jedna od opcija, ali u svakom slučaju morali bi svi da se odredimo na tu novu činjenicu”, rekao je Konatar. On je rekao da ne mogu bilo kome u Crnoj Gori zabraniti da osnuje političku partiju ili da se priključi nekoj političkoj partiji, ali ukoliko to uradi premijer Crne Gore ili neko od ministara, onda znači da više nemamo nestranačku ekspertsku vladu, koja je formirana 4. decembra prošle godine.

Osnivanje partije je novi politički momenat: Konatar
Osnivanje partije je novi politički momenat: Konatarfoto: Luka Zeković

Podsjetio je da je Vlada, prije svega, formirana od nestranačkih ličnosti, eksperata sa ciljem da ne sprovode bilo koju partijsku politiku, već da rade u interesu građana i države.

On je kazao da ne zna da li će doći do osnivanja političke partije od premijera ili ministara, ali ukoliko dođe, onda više nema ekspertsko-nestranačke vlade, koju imamo sada.

“Ako čujete da se formira demohrišćanska partija, ja ću tu negdje da budem”

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević saopštio je sredinom juna da će Krivokapić 28. avgusta, za Veliku Gospojinu, oformiti partiju, što se nije desilo.

”Ja tvrdim da to neće biti 28. kako su planirali određeni mediji i određeni politički anaitičari kao i po meni potrošeni političari koji čitavog života spinuju određene laži i ostaju živi”, rekao je premijer u vezi sa tim.

Ranije je na Cetinju saopštio: “Ako čujete da se formira demohrišćanska stranka, ja ću tu negdje da budem”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije