Connect with us

Vijesti

NAROD PLAĆA: Milo, Zdravko i Aleksa imaju 23 savjetnika

Published

on

Predsjednici države, Vlade i Skupštine imaju 23 savjetnika, od kojih su neki na tim pozicijama po “partijskoj liniji”, neki su dugogodišnji odani saborci

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, Vlade Zdravko Krivokapić i Skupštine Aleksa Bečić imaju 23 savjetnika, od kojih su neki na tim pozicijama po “partijskoj liniji”, neki su dugogodišnji saborci, a rijetki među njima profesionalci koji svoje iskustvo prenose na šefove.

Kao i u diplomatskoj sferi, kada je tokom mandata vlasti DPS-a postojala praksa da se kopromitovani kadrovi šalju daleko iz zemlje, tako su i neki funkcioneri koji su ostali bez šefovskog ili povlašćenog mjesta udomljeni kao savjetnici.

Karakteristični primjeri toga su možda neki od članova kabineta predsjednika države.

Za razliku od njih, nova vlast se opredijelila za nove ljude, među kojima neki imaju visoke diplome, ali ne i profesionalnog iskustva.

Najmlađi visoki državni funkcioner je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić (Demokrate), čija partija od formiranja promoviše mlade kadrove. Izuzev dogogodišnjeg poslanika i uglednog pravnika Nevena Gošovića, svi savjetnici šefa parlamenta su mladi, učeni ljudi koji su tek na početku karijere.

On ukupno ima osam savjetnika, a ima pravo na još jednog. To je predviđeno Odlukom o posebnim savjetnicima u Skupštini, koja je donijeta 2018. godine za vrijeme mandata njegovog prethodnika Ivana Brajovića (SD).

Bečićev savjetnik je i Duško Stjepović, koji je diplomu postdiplomskih specijalističkih studija iz međunarodnog prava stekao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a trenutno je student master studija međunarodno-pravnog smjera na istom fakultetu.

Diplomirani pravnik Vuk Janković je iskustvo stekao u civilnom sektoru, NVO MANS, a u njegovoj biografijii piše da je “učestvovao u realizaciji velikog broja projekata, iz oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, pravosuđa i tužilaštva, kao i transparentnosti rada državnih organa”.

Predsjednika Skupštine savjetuje i pravnik Nikola Prodanović. Radni odnos započeo je 2016. godine u Upravi policije, gdje je bio raspoređen na dužnosti u Protivterorističkoj jedinici.

930 do 1,876 eura iznose savjetničke plate u kabinetima najviših državnih zvaničnika

Magistrica međunarodnih odnosa i diplomatije Sandra Radević je bila predsjednica studentske organizacije MAPSS (Crnogorsko udruženje studenata političkih nauka). Njena koleginica Dubravka Joksimović je diplomu postdiplomskih specijalističkih studija stekla na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore – smjer novinarstvo.

Prije dva dana za Bečićeve savjetnike imenovani su ekonomista Dušan Masoničić i stomatološkinja Valentina Minić. Minićevoj je na isti dan kada je imenovana za Bečićevu savjetnicu istekla jednogodišnja naknada koju je primala nakon prestanka poslaničke funkcije, koju je obavljala u jednom mandatu.

Prekaljene pristalice DPS-a

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ima devet savjetnika. Prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji službe predsjednika, on ima pravo na još jednog – kao i Bečić.

Savjetnica za odnose sa javnošću je dugogodišnja novinarka RTCG Andrijana Marković. U kabinetu šefa države je još jedna bivša novinarka iz istog medija i njegova dugogodišnja direktorica. Ona ga savjetuje o identitetskim pitanjima – Radojka Rutović. Za razliku od Marković koja je novinarsku karijeru na Raduju Crne Gore samo zamijenila savjetničkom, Rutović je podnijela ostavku na mjestu direktorice TVCG nakon što je opozicija time uslovljavala potpisivanje sporazuma o uslovima za slobodne i fer izbore 2016. Rutović je bila kandidatkinja za generalnog direktora RTCG kada je konkurisala i Andrijana Kadija, a godinama je slovila za “udarnu pesnicu” DPS-a u Javnom servisu.

Đukanovićev savjetnik za socijalnu i zdravstvenu zaštitu Amer Halilović je funkcioner Bošnjačke stranke, koji je diplomirao na Medicinskom fakultetu u Prištini 1983. godine, a na tu funkciju imenovan 27. jula 2018. Istu funkciju imao je i u kabinetu bivšeg šefa države Filipa Vujanovića, na koju je imenovan 2013. godine, nakon što je u dva mandata bio poslanik u Skupštini.

Savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta Crne Gore, a doktorirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu i dugogodišnji je predavač na fakultetu.

Za ekonomska pitanja predsjednik je oslonjen na partijskog kolegu i dugogodišnjeg odanog saborca Petra Ivanovića. On partijskog šefa savjetuje od 2019. godine, a na toj poziciji je bio i kao poslanik DPS-a, što Agenciji za sprečavanje korupcije nije bio sukob interesa. Ivanović je i bivši ministar poljoprivrede i savjetnik premijera, kada je to bio Đukanović.

Pominje se u istrazi o zloupotrebi novca iz Abu dabi fonda.

Savjetnica za vanjsku politiku predsjednika države je Tamara Brajović, koja je imenovana je početkom novembra 2018. godine, nakon dugogodišnjeg angažmana u Ministarstvu vanjskih poslova. Kao predstavnica ministarstva je bila član pregovaračke Radne grupe za 31. poglavlje koje se odnosi na vanjsku, bezbjednosnu i odbrambenu politiku.

Bivši dugogodišnji direktor Uprave policije Veselin Veljović je savjetnik za odbranu i bezbjednost. On je ostavku podnio 17. decembra 2020. Ranije je za odbranu i bezbjednost savjetovao i Filipa Vujanovića. Iza Veljovića je ostalo niz afera, nerasvijetljenih ubistava, napada na novinare i krivičnih djela kojima je oštećena državna imovina. On je nedavno bio uhapšen i pod istragom je zbog sumnje da je tokom nereda povodom ustoličenja mitropolita Joanikija fizički napao bivšeg kolegu – pripadnika policije.

Đukanovićeva savjetnica za saradnju sa državnim organima je nekadašnja sekretarka Ministarstva pravde i Vlade Duška Markovića – Nataša Pešić.

Od aprila Đukanovićev savjetnik za ljudska prava i slobode je Srđan Spaić. On je ranije bio Đukanovićev savjetnik za pravna pitanja u vrijeme kada je on bio predsjednik Vlade.

Premijer na začelju

Prema podacima dostupnim na sajtu Vlade, premijer Zdravko Krivokapić ima šest savjetnika. Za pravna pitanja to je master pravnih nauka Ivan Šikmanović.

Za informacione tehnologije je Dejan Abazović, koji je na tu poziciju prešao sa mjesta pomoćnika direktora za IT sektor u Poreskoj upravi.

Savjetnik predsjednika Vlade za medije je dugogodišnji novinar Ananije Jovanović, a za vanjsku politiku – pravnica za oblast međunarodnog prava Vanja Radević.

Za pitanja manjina premijer konsultuje pravnicu Maidu Gorčević. Ona je prethodno bila radno angažovana u izdavačkoj kući “Nova knjiga” u Podgorici.

Bivša glavna gradska arhitektica Budve Ana Samardžić pomaže premijeru za oblast urbanizma. Nju je imenovao bivši gradonačelnik Budve Dragan Krapović u junu 2018. i na toj funkciji je bila praktično dvije godine, do aprila 2020, kada ju je smijenio gradonačelnik Marko Carević. Upravna inspekcija utvrdila je da je protivzakonito smijenjena.

Oni ne kažu “tako je šefe”

Bivši savjetnik Đukanovića, Svetozara Marovića i Ranka Krivokapića, sada general u penziji Blagoje Grahovac, kazao je da su osobama sa značajnim funkcijama potrebni savjetnici, ali da je za tu poziciju potrebno imati odgovarajuće preduslove.

”Prvi preduslov je da savjetnik ima biografiju u profesiji društvenim angažmanom, pa možda i politički, iako to nije neophodno”, kazao je “Vijestima”.

On je pojasnio da savjetnik mora da bude osoba od integriteta i onaj čovjek koji osobi koju savjetuje nikad neće reći “tako je” i “ovo je dobro”, ali će uvijek reći na pogodan i pristojan način “ovo vam nije dobro”, “sa ovim se ne slažem i predlažem to, to i to”.

Grahovac je kazao da “imamo nesreću da danas imamo za savjetnike partijske ljude”, koji će uvijek klimati svom partijskom nadređenom ili šefu reći “da je to tako”.

”I imamo prozvodnju štete i to državne i društvene štete”.

On je podsjetio da je bio savjetnik na raznim pozicijama, navodeći da je za ono što je smatrao da nije dobro, reagovao trenutno.

”Pa ukoliko lice koje savjetujem ne prihvati, a ja sam ubijeđen u taj stav, onda ga upozorim da ću izaći u javnost. Ukoliko i to ne da rezultat, onda ja izlazim u javnost sa svojim stavom po određenom pitanju sa kojim se očigledno ne slaže lice koje savjetujem. I onda uslijedi ono što je barem u Crnoj Gori postalo tradicija, to je smjena. Ja u svojoj biografiji na svu sreću imam mnogo smjena i sa tim smjenama se ponosim, jer i danas zastupam te stavove koje sam tada zastupao, a bogami lice koje me je smjenjivalo, mislim da ima nespokojan život”.

Grahovac je bio savjetnik za bezbjednost Đukanovića, koga je kritikovao i u vrijeme dok ga je zvanično savjetovao i nakon toga, bio je savjetnik za pitanja vojske u kabinetu predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, a bio je savjetnik za bezbjednost Svetozara Marovića dok je bio predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije