Connect with us

Vijesti

O INICIJATIVI MEDOJEVIĆA: DPS i SD spremni za dijalog sa predstavnicima vlasti

Published

on

Porazi parlamentarne većine u pokušaju upravljanja državom i institucijama čine izvjesnim nove izbore za čije je održavanje neminovan dijalog sa opozicijom – kazala je za Pobjedu poslanica Demokratske partije socijalista Marta Šćepanović komentarišući izjavu jednog od lidera Demokratskog fronta Nebojše Medojevića da je potrebno posredovanje međunarodne zajednice u ostvarivanju dijaloga vlasti i opozicije za pripremu vanrednih parlamentarnih izbora.

Medojević je ranije istakao da je angažovanje Evropske unije ili Sjedinjenih Američkih Država neophodno kako bi se postigao dogovor, jer postoji ogromno nepovjerenje između vlasti i opozicije. Naveo je i da je u okviru toga potrebno srediti biračke spiskove, odložiti izbore u nekim opštinama, ali i donijeti druge odluke koje bi bile u interesu svih i omogućile održavanje fer izbora.

DPS, kako je kazala Šćepanović, nema ništa protiv učešća međunarodnih partnera.

– Mi učešće međunarodnih partnera smatramo prirodnim u dijelu u kom su već učestvovali prethodnih godina – prije svega u sagledavanju zakonskog okvira za održavanje izbora – istakla je Šćepanović.

Ocijenila je da je funkcionisanje institucija, parlamenta, Vlade, cjelokupnog sistema državne uprave zaustavljeno, a da su razlog za to stalni sukobi između partija vlasti.

– Njihovi porazi u pokušaju upravljanja državom i institucijama čine izvjesnim nove izbore. Imamo otvoren stav i spremni smo za dijalog sa svim političkim subjektima koji nose odgovornost izbora građana – poručila je poslanica DPS-a.

Funkcioner Socijaldemokrata Nihad Canović kazao je za Pobjedu da su i u toj partiji spremni na svaki dijalog koji će okončati aktuelnu političku krizu.

– Vlada više nema ni podršku, a samim tim ni legitimitet, te je što skorije neophodno započeti dijalog o izvlačenju Crne Gore iz nezapamćene političke krize u kojoj se ona našla – istakao je Canović.

SD će, dodao je, kao i do sada biti odgovoran politički subjekt koji će se odazvati svakom pozivu na razgovor koji podrazumijeva smjenu aktuelne, formiranje prelazne ili manjinske vlade i organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Veća uključenost i posredovanje Evropske unije u rješavanju krize u Crnoj Gori kratko je pomenuta i na sjednici Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta koja je održana u utorak. Član odbora i slovenački poslanik u EP Klemen Grošelj istakao je da je Crna Gora zemlja duboke političke polarizacije, te da bi EU trebalo da usmjeri spoljnu politiku na način što neće dozvoliti da Crna Gora postane još jedna neuspješna priča na Zapadnom Balkanu.

– Možemo početi sa intervencijom u smislu da krenemo sa posredovanjem između polarizovanog društva i političkih partija – rekao je Grošelj.

Podsjetimo, Nebojša Medojević nije prvi koji je pomenuo internacionalizaciju političke krize. Takav stav dijeli i njegov kolega iz DF-a Milan Knežević koji je sredinom oktobra istakao da će, ukoliko rekonstrukcija Vlade ne uspije, tražiti međunarodno posredništvo za stvaranje uslova za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije