Connect with us

Vijesti

POČINJU KONSULTACIJE: Kreće partija šaha o rekonstrukciji

Published

on

Krivokapić će imati odvojene sastanke s čelnicima DF-a, SNP-a, Prave Crne Gore i Radničke partije. GP URA i Demokrate obaviješteni o sastancima, ali još nijesu dobili poziv

Premijer Zdravko Krivokapić počinje razgovore sa predstavnicima partija parlamentarne većine o najavljenoj rekonstrukciji Vlade, a za sjutra su planirani odvojeni sastanci sa dijelom njih, saznaju “Vijesti”.

Krivokapić će se najprije u petak sastati s čelnicima koalicije koju je predvodio na parlamentarnim izborima prošle godine – Demokratskog fronta (Nova, DNP i PzP), Socijalističke narodne partije, Prave Crne Gore i Radničke partije.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, Demokratama i Građanskom pokretu (GP) URA do juče popodne nije stigao premijerov poziv, ali su te partije obaviještene o sastancima koje on organizuje.

Sjednica Glavnog odbora GP URA, koja je bila planirana za ovu sedmicu i na kojoj je ta stranka trebalo da se izjasni o premijerovom predlogu rekonstrukcije Vlade, odgođena je za narednu nedjelju zbog službenih obaveza predsjednika i vicepremijera Dritana Abazovića.

Iz GP URA prethodno su saopštili da će prihvatiti dijalog o rekonstrukciji, s tim što upozoravaju da nisu za ulazak političara u Vladu.

Kriza aktuelne vlasti, zbog koje se ovih dana pregovara o rekonstrukciji Krivokapićevog kabineta, počela je danom formiranja ekspertske vlade – protiv koje je bio DF, a kulminirala je odlaskom poslanika tog političkog saveza iz Skupštine nakon smjene ministra pravde Vladimira Leposavića zbog njegove izjave o Srebrenici i usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

DF je zbog toga otkazao podršku Krivokapiću, poručujući da ako ne budu izabrani nova vlada i novi premijer, najkasnije do kraja godine treba organizovati vanredne izbore.

Razgovori počinju sa predstavnicima partija čiju je listu predvodio: lideri DF-a ispred Vlade
Razgovori počinju sa predstavnicima partija čiju je listu predvodio: lideri DF-a ispred Vladefoto: BORIS PEJOVIC

Taj savez je prijetio i jesenjim protestima protiv Vlade.

Međutim, DF je uprkos tome našao zajednički jezik s Krivokapićem neposredno uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koje je održano 5. septembra na Cetinju.

Desetak dana kasnije, DF je sklopio primirje i s Demokratama Alekse Bečića, s kojima je donedavno razmjenjivao teške optužbe. Ta dva politička subjekta zajednički su saopštili da Vladu treba rekonstruisati tako da umjesto dosadašnjih 12 ministarstava ima 18 i tri potpredsjednika. Na sjednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada, dodali su, treba birati i Tužilački savjet.

Ubrzo potom, premijer Krivokapić je predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, a da se resori “koji su se pokazali kao obimni” podijele.

Iz Vlade je saopšteno da će kandidate za nove ministre predlagati Krivokapić nakon konsultacija s parlamentarnom većinom.

Premijer je predložio i da se Vlada osnaži učešćem predstavnika manjinskih stranaka, pa su prije objave rekonstrukcije njeni predstavnici i razgovarali s njima, ali zasad nema naznaka da će te partije ući u vlast.

Kako su “Vijesti” ranije objavile, rekonstruisana Vlada mogla bi da ima novo ministarstvo u kom će biti spojeni saobraćaj i energetika, što znači da će oni biti “otkinuti” iz sadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija.

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta trebalo bi da bude podjeljeno na dva – za sport i kulturu i prosvjetu i nauku.

Ekologija i turizam planirani su kao poseban resor, koji će biti odvojeni iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Ministarstva ekonomskog razvoja.

1 Comment

1 Komentar

  1. Baba

    01.10.2021. at 10:15

    Možda ne znaju da prvo treba očistiti od gliba tablu, pa izbačiti višak konja, pa tek onda pričati. Ako bude imao ko s kim, pošto izgleda šefovi nijesu više isti.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije