Connect with us

Vijesti

SJUTRA PONAVLJANJE GLASANJA U RADMANCIMA: DPS-u upitna apsolutna vlast u Petnjici

Published

on

DPS potencijalno može da izgubi dva mandata i ostane bez apsolutne vlasti

Na biralištu u mjesnoj zajednici Radmanci u Petnjici sjutra će se održati ponovljeno glasanje za lokalne izbore u tom gradu – potvrdio je “Vijestima” predsjednik Opštinske izborne komisije (OIK) Petnjica, Adis Duraković.

Na izborima održanim 5. decembra, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je apsolutnu vlast sa 17 odborničkih mjesta (od ukupno trideset jednog), Bošnjačka stranka dobila je šest, Stranka pravde i pomirenja (SPP) tri, Socijaldemokrate i Demokrate po dva, Socijaldemokratska partija jedan, dok je Socijalistička narodna partija (SNP) ostala van lokalnog parlamenta.

Ponovljeno glasanje u Radmancima – u kojima su upisana 423 birača – eventualno bi moglo da rezultira poništavanjem apsolutne pobjede DPS-a, odnosno onemogućavanjem te partije da samostalno formira vlast.

Kako je “Vijestima” nezvanično rečeno iz Državne izborne komisije (DIK), prema projekcijama izlaznosti od 5. decembra u Radmancima, DPS-u su potencijalno ugrožena dva mandata.

”Prema toj projekciji izlaznosti, SNP-u fale četiri glasa da pređe cenzus od tri odsto i osvoji mandat, dok je SPP-u za četvrti mandat potrebno pet glasova. Međutim, ako SNP dobije četiri glasa i uđe u Skupštinu Opštine Petnjica, onda SPP-u za četvrti mandat ne fali pet, već oko dvadesetak glasova. Ako izlaznost bude veća, ove granica će se pomjerati, pa će SNP-u i SPP-u biti potrebno više glasova”, pojašnjeno je iz DIK-a.

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je u subotu rješenje DIK-a kojim je bio odbijen prigovor SPP-a i SNP-a za ponavljanje glasanja u Radmancima.

Te partije prethodno su tražile od OIK-a Petnjica novo glasanje u toj mjesnoj zajednici, zbog navodne povrede pravilnika o glasanju i nepoklapanja broja glasačkih listića i kupona.

OIK je 9. decembra održao sjednicu na kojoj je, od ukupno 10 članova, za usvajanje prigovora glasalo pet, četiri su bila protiv, dok jedan nije prisustvovao sjednici.

Nakon toga OIK je donio rješenje o odbijanju prigovora, što su SPP i SNP osporavali, tvrdeći da se njihova žalba mora prihvatiti, jer komisija može da radi i odlučuje ako je na sjednici prisutno više od polovine ukupnog broja članova, a da odluke donosi većinom glasova prisutnih članova.

DIK je potom odbio prigovor na odluku OIK-a pozivajući se na član 21 Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojim je propisano da organi za sprovođenje izbora odlučuju većinom glasova svojih članova, a ne većinom glasova prisutnih.

Zbog sporenja u vezi sa regularnošću odluke OIK-a, u slučaj se bila umiješala i policija. N.D.

SNP-u fale četiri glasa da pređe cenzus, dok je SPP-u za četvrti mandat potrebno pet glasova. Ako izlaznost bude veća, ove granica će se pomjerati, pa će SNP-u i SPP-u biti potrebno više glasova

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije