Connect with us

Vijesti

SOJLU: Abazovićev dolazak simbol pune saradnje Turske i CG

Published

on

Crna Gora može da računa na punu podršku u svim policijskim aktivnostima, kao i u sektoru za vanredne situacije, kazao je potpredsjednik Vlade Crne Gore dr Dritan Abazović na sastanku sa Sulejmanom Sojluem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Turske, na čiji poziv boravi u trodnevnoj radnoj posjeti toj zemlji

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, sinoć je ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova potpredsjednika Abazovića dočekao ministar Sojlu, uz svečani policijski vod. Nakon tête-à-tête razgovora potpredsjednika Abazovića i ministra Sojlua, upriličen je oficijelni sastanak dviju delgacija.

Potpredsjednik Abazović istakao je da Crna Gora i Republika Turska imaju dobre, prijateljske i sadržajne odnose u gotovo svim oblastima, konstatujući da ih karakteriše snažna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, kao i kvalitetna ugovorna baza koja predstavlja dobru osnovu za realizaciju budućih projekata od obostranog interesa.

“Ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu naglasio je da posjeta potpredsjednika Abazovića Ankari predstavlja simbol pune saradnje dvije države. On je istakao da Crna Gora ima posebno mjesto na Balkanu i da treba da bude nosilac stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa ministrom Sojluem, kkao se dodaje, iskazana je spremnost za pomoć crnogorskoj policiji u obuci i opremi za policijske službenike. Turska strana je saopštila da pripremaju specijalizovano vozilo za kontrolu javnih skupova, sa kompletnom opremom, koje će u narednom periodu donirati crnogorskoj policiji.

Potpredsjednik Abazović i ministar Sojlu konstatovali su da dvije države imaju veoma dobru saradnju u oblasti policijskih poslova i prevencije vanredednih situacija. Njih dvojica su razmijenili mišljenja i o ilegalnim migracijama i borbi protiv terorizma.

Nakon zvaničnog sastanka, ministar Sojlu organizovao je zvaničnu večeru za predstavnike crnogorske delegacije na čelu sa potpredsjednikom Abazovićem.

Tursku delegaciju, predvođenu ministrom Sojluem, činili su Mehmet Ersoj, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova, general Arif Cetin, generalni komandant Žandarmerije, Mehmet Aktaš, generalni direktor Nacionalne policije, Junus Sezer, šef Načelništva za upravljanje vanrednin situacijama, Savas Unlu, generalni direktor za upravljanje migracijama, Ozkan Demirel, pomoćnik direktora za evropske poslove i međunarodne odnose, Ibrahim Bozbej, savjetnik ministra i Halil Cejhun, EU ekspert.

Crnogorsku delegaciju, predvođenu potpredsjednikom Abazovićem, činili su ambasador Periša Kastratović, savjetnik Dragan Krivokapić, III sekretar Milica Lakić, te savjetnici potpredsjednika Filip Adžić, Miodrag Laković, Ana Rašović i saradnica u Kabinetu potpredsjednika Ivona Jovanović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije