Connect with us

Vijesti

TEMELJNI UGOVOR NI NA VIDIKU: Sinod SPC tražiće od Vlade Crne Gore pojašnjenja o izmjenama onoga što je već bilo usaglašeno

Published

on

Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, na kojoj će se govoriti i o Temeljnom ugovoru koji SPC i Crna Gora treba da potpišu, zakazan je za 23. septembar.

Očekuje se da na sjednici Sinoda bude razmatran i izvještaj stručne komisije koju je formirao patrijarh Porfirije koja se bavila predlogom Temeljnog ugovora.

Gotovo je izvjesno da će Sinod tražiti od Vlade Crne Gore pojašnjenja zašto je usaglašeni tekst izmijenjen od strane zvanične Podgorice.

Riječ je o tekstu ugovora u koji je Vlada Crne Gore unijela veliki broj izmjena u odnosu na tekst koji su obje strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

Borba podsjeća da je premijer Krivokapić trebao da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom tokom zasijedanja Sinoda na kom se birao Mitropolit crnogorsko-primorski, ali i da je iz nepoznatih razloga to tad odbio da učini.

Patrijarh Porfirije je, ranije, obavijestio premijera Zdravka Krivokapića da je predložene izmjene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod, koji u skladu sa Ustavom SPC ima posljednju riječ po ovom pitanju.

Temeljni ugovor će, po ovim informacijama, još dugo biti tema koja će okupirati pažnju javnosti i neće skoro biti potpisan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije