Connect with us

Vijesti

VLAST DA ODLUČI: Ista vlada, rekontrukcija ili izbori

Published

on

Vladajuća struktura trebalo bi da odluči šta hoće – istu Vladu, rekonstruisanu, nove izbore, jer ovo što se dešava predstavlja suštinsko bježanje od odgovornosti, ocijenio je Srđan Perić iz organizacije KOD

On je, govoreći o tome da li je realnija rekonstrukcija Vlade ili izbori, kazao da je to teško predvidjeti.

“Kada je vlast toliko heterogena, nesaglasna i sa toliko suprostavljenih interesa, zaista je teško predvidjeti kojim će pravcem ići proces razrješenje aktuelne situacije”, rekao je Perić.

On je, u izjavi za agenciju Mina, kazao da logika politike nalaže da će onaj subjekt koji bude siguran da na izborima može da kapitalizuje svoju poziciju on će i snažno krenuti ka toj opciji.

“Ipak, mislim da niko trenutno nije u toj situaciji”, dodao je Perić.

Prema njegovim riječima, dešava se neobična pojava da nova vlast svojim činjenjem najviše pomaže prethodnoj garnituri, a da najviše štete, kako smatra, bivša vlast čini sama sebi svojim djelovanjem.

“Čist primjer su dešavanja u zadnjih sedam dana, kada je politički gubitak DPS-a koji je nastao iz situacije nastojanja manipulisanja emocijama građana, nova vlast svojim ponašanjem i unutrašnjim trzavicama uspjela da relativizuje”, kazao je Perić.

Upitan o tome kako bi rekonstrukcija mogla da izgleda i da li se u tom slučaju može očekivati ulazak Demokratskog fronta (DF) u Vladu, Perić je kazao da je to teško predvidjeti.

“Ali rekonfiguracija može da se odigra na liniji kadriranja fukcionera, što izvjesno ne bi zadovoljilo sve koalicije koje tvore vlast, a druga opcija su personalne promjene ili razdvajanje resora i povećanja broja pozicija u Vladi”, kazao je on.

To što je neko čvrsto obećao da će broj ministara ostati nepromijenjen, da nema rekonstrucije i slične teze, prema riječima Perića, u realnosti ne znači mnogo.

“Mi smo ušli u novu fazu politike u Crnoj Gori, kada vas riječ ne obavezuje mnogo i kada čak ni ne marite da li su vaše najave u skladu sa vašim djelovanjem. Predviđati u takvim okolnostima je nepromišljeno”, rekao je on.

Govoreći o tome da li će URA oboriti Vladu ako premijer Zdravko Krivokapić zatraži razrješenje ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora policije Zorana Brđanina, Perić je kazao da krovno državno rukovodstvo bi javnosti trebalo da nudi konkretna rješenja.

“A ne da se mi bavimo njihovim uzajamnim odnosima i ko je koliko zadovoljan sa parčetom moći koje je dobio”, rekao je Perić.

Prema njegovim riječima, vladajuća struktura treba da odluči šta hoće.

“Istu Vladu, rekonstruisanu, nove izbore šta god to bilo, ali konačno moramo doći na polje postavljanja jasnih indikatora i mjerenja uspješnosti njihovog rada, jer ovo što smo sada dobili je suštinsko bježanje od odgovornosti”, ocijenio je Perić.

On je kazao da “smo umjesto najavljenih istorijskih pregnuća, dobili tri litra ulja” koji se, kako je rekao, predstavljaju kao značajna mjera socijalne pomoći.

Upitan da prokomentariše to što na svako neslaganje oko nekog pitanja, određena politička partija iz vlasti prijeti otkazivanjem povjerenja Vladi, Perić kaže da to nije nikakva novina.

“Politika je satkana od odmjeravanja moći i kalkulacija i to nije nikakva novina, ali ovo čemu mi prisustvujemo demonstracija totalne politike neodgovornosti”, ocijenio je Perić.

On je kazao da su nove rukovodeće strukture dobile mandat da načine demontažu koruptivnih pojava koje su zarobile društvo, da ponude nove model razvoja i funkcionisanja čitave zajednice.

“A šta smo dobili? Žalbe političara kako je njima teško i kako ih svi napadaju. Pa demokratija počiva na stalnom praćenju i kritici gdje ima osnova za nju”, rekao je Perić.

Prema njegovim riječioma, oni kojima je zaista teško su građani, a oni, kako je kazao, trenutno brinu o političarima.

“Ova zamjena teza mora biti ogoljena. Moć mora da se vrati građaninu, jer u suprotnom politika će postati djelatnost koja dominantno dijeli, a uz to i dodatno koči cijelu zajednicu”, poručio je Perić.

On je kazao da se mora mijenjati formula gdje nikome ne pada na pamet da preuzme odgovornost za bilo šta, već, kako je rekao, samo nastoji da optuži drugi subjekt.

“Učenje demokratije je spor proces i zahtijeva da se savlada svaka lekcija. Lekcija koja nam trenutno najteže ide je odgovornost”, zaključio je Perić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije