Povežite se sa nama

Vijesti

Vujović: Krivokapićeva Vlada opstaje na „ravnoteži nemoći“

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Crnogorska Vlada opstaje iako već pet mjeseci nema podršku većine u parlamentu jer oni koji je više ne podržavaju ne bi da je sruše, a ona sama neće da odstupi, piše Dojče vele (DW).

Vlada crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića još malo će obilježiti prvu godinu mandata, ali i pola godine otkako nema podršku većine poslanika. Koalicija koju predvodi Demokratski front (DF), bojkotovala je Skupštinu od juna, potom tražila rekonstrukciju Vlade pa izbor nove, ali njihove ideje ne podržava URA, potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, piše DW.

Iako bi rješenje mogli biti vanredni izbori, dobrom dijelu vlasti se na njih ne ide i gledaju kako da izguraju pun mandat do 2024. godine.

DF ne želi da sruši Vladu u parlamentu jer bi to morao da učini sa opozicionom Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsjednika države Mila Đukanovića što bi ih vjerovatno koštalo na vanrednim izborima. S druge strane, premijer Zdravko Krivokapić ponavlja da neće podnijeti ostavku i poručuje da njegova Vlada ima dobre rezultate i međunarodnu podršku.

Iako Vlada nastavlja da vlada, ona trenutno ne može da progura nijedan zakon u parlamentu. I sam parlament je bio u blokadi sve do prije neki dan kada je počela sjednica na čijem dnevnom redu je tek dio zakona koji su u međuvremenu predati u skupštinsku proceduru.

„Skupština već duže vrijeme ne ostvaruje svoje funkcije jer imamo 67 zakona o kojima se mjesecima ne raspravlja. Ovo, nažalost, nije politička nego institucionalna kriza, koja je mnogo ozbiljnija“, kaže za DW profesor Đorđije Blažić, stručnjak za ustavno pravo.

On objašnjava da Vlada ovako, po Ustavu, može vladati koliko hoće.

„Situacija se može riješiti na tri načina: rekonstrukcijom Vlade odnosno zamjenom dijela ministara, a da premijer ostane, zatim izglasavanjem nepovjerenja Vladi u parlamentu ili raspuštanjem Skupštine, što može uraditi Vlada ili da Skupština sebi skrati mandat“, kaže Blažić.

Međutim, trenutno je od ova tri scenarija realniji nastavak pata kojim niko nije baš zadovoljan.

Opstanak na ravnoteži nemoći

Politički analitičar Zlatko Vujović ukazuje da u ovim okolnostima Vlada može da padne samo ako joj se izglasa nepovjerenje. Dodaje da Krivokapićeva Vlada opstaje na „ravnoteži nemoći“.

„Ako Krivokapić ne napravi dogovor s DF, otvara se prostor da bude smijenjen, bez obzira na ovo odlaganje i nespremnost DF da ga sruši. Što duže traje ova Vlada, šanse DF da napravi dobar rezultat na narednim izborima postaju minimalne iz prostog razloga što time pomažu i ojačavaju buduću partiju koju treba da vodi dio ministara i sam premijer Krivokapić“, kaže Vujović za DW.

Iz DF, koji je dominantno prosrpski savez i blizak je vlastima u Srbiji, već jednom su prijetili da će srušiti Vladu ako do kraja godine ne bude održan popis stanovništva, a popisa, sada je jasno, neće do tada biti.

Najavljuju da će nastaviti borbu za formiranje nove Vlade i planiraju pojedinačne razgovore sa svim partijama vlasti o tome. S druge strane, Krivokapić i Abazović su jasni: da bi se birala nova Vlada, ova se mora oboriti u parlamentu.

Predviđajući dalje poteze DF, Vujović vjeruje da bi im bilo značajno da Vlada padne, ali da se vrijeme narednih vanrednih izbora u Crnoj Gori ne poklopi sa onima u Srbiji, koji će biti održani u aprilu.

„Moguće je da će DF izabrati neki međumodel – da možda pokrenu proteste na kojima će tražiti ostavku premijera i Vlade, kako bi time držali tenziju i ojačali pritisak na vlast a s druge strane – kontrolisali bi datum narednih izbora, da oni budu najvjerovatnije nakon izbora u Srbiji“, kaže Vujović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije