Connect with us

Vijesti

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Nastaviti započeti dijalog zbog evropskog konsenzusa

Published

on

Socijaldemokratska partija poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno nastavi parlamentarni dijalog vezano za pravosudne reforme i tako pruži konkretan doprinos ispunjavanju preporuka iskazanih u godišnjem Izvještaju Evropske Komisije za Crnu Goru, da se ova pitanja rješavaju kroz širok međupartijski dijalog i konsenzus, poručila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković

“Nakon skoro godinu dana potpune uspavanosti Parlamenta po pitanju deblokade pravosuđa nedavno smo imali prvi sastanak u okviru parlamentarnog dijaloga, ali nakon toga izgleda da je ovaj proces opet ušao u stanje pune hibernacije”, kazala je ona.

Posljedica toga je, ističe, da imamo status kvo i prepucavanje unutar vladajuće većine, umjesto da radimo na rješavanju ovog pitanja i intenziviramo proces širokog “međupartijskog dijaloga”, kako nam to sugeriše EU.

Naglasila je da EU jasno markira u svom izvještaju da za ovih godinu dana nije urađeno ništa u oblasti pravosuđa, da nijesu ispoštovane ni preporuke Venecijanske komisije oko tužilačkog zakona, a posebno su pozvali da se i proces imenovanja Tužilačkog savjeta ostvari kroz “široki politički konsenzus”.

“Takav konsenzus je u punom duhu Ustava koji propisuje kvalifikovanu većinu za ključne pravosudne funkcije, i jedini je put, kako nam sugeriše EU u svom Izvještaju, da se spriječi neprimjereni politički uticaj na pravosuđe u cjelini. Ova vlast, umjesto da se bavi evropskim i reformskim napretkom države, jedino čime se bavi je trgovina foteljama kroz besprizorne međusobne svađe”, istakla je Vuksanović Stanković.

Epilog takvog igranja državom je, poručuje, nikad lošiji EU izvještaj i zaustavljen evropski put Crne Gore.

“U iskrenoj namjeri i želji da ih probudimo iz osjećaja samodovoljnosti i pune posvećenosti procesu grabljenja funkcija, čime urušavaju kompletan sistem državne administracije, što je takođe evropski konstatovano, još ih jednom pozivamo da  se uozbilje i pokrenu dijalog kao jedini način izlaska iz političke krize bez presedana”, zaključila je ona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije