Povežite se sa nama

Vijesti

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ: Nastaviti započeti dijalog zbog evropskog konsenzusa

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Socijaldemokratska partija poziva predsjednika Skupštine Aleksu Bečića da hitno nastavi parlamentarni dijalog vezano za pravosudne reforme i tako pruži konkretan doprinos ispunjavanju preporuka iskazanih u godišnjem Izvještaju Evropske Komisije za Crnu Goru, da se ova pitanja rješavaju kroz širok međupartijski dijalog i konsenzus, poručila je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović Stanković

“Nakon skoro godinu dana potpune uspavanosti Parlamenta po pitanju deblokade pravosuđa nedavno smo imali prvi sastanak u okviru parlamentarnog dijaloga, ali nakon toga izgleda da je ovaj proces opet ušao u stanje pune hibernacije”, kazala je ona.

Posljedica toga je, ističe, da imamo status kvo i prepucavanje unutar vladajuće većine, umjesto da radimo na rješavanju ovog pitanja i intenziviramo proces širokog “međupartijskog dijaloga”, kako nam to sugeriše EU.

Naglasila je da EU jasno markira u svom izvještaju da za ovih godinu dana nije urađeno ništa u oblasti pravosuđa, da nijesu ispoštovane ni preporuke Venecijanske komisije oko tužilačkog zakona, a posebno su pozvali da se i proces imenovanja Tužilačkog savjeta ostvari kroz “široki politički konsenzus”.

“Takav konsenzus je u punom duhu Ustava koji propisuje kvalifikovanu većinu za ključne pravosudne funkcije, i jedini je put, kako nam sugeriše EU u svom Izvještaju, da se spriječi neprimjereni politički uticaj na pravosuđe u cjelini. Ova vlast, umjesto da se bavi evropskim i reformskim napretkom države, jedino čime se bavi je trgovina foteljama kroz besprizorne međusobne svađe”, istakla je Vuksanović Stanković.

Epilog takvog igranja državom je, poručuje, nikad lošiji EU izvještaj i zaustavljen evropski put Crne Gore.

“U iskrenoj namjeri i želji da ih probudimo iz osjećaja samodovoljnosti i pune posvećenosti procesu grabljenja funkcija, čime urušavaju kompletan sistem državne administracije, što je takođe evropski konstatovano, još ih jednom pozivamo da  se uozbilje i pokrenu dijalog kao jedini način izlaska iz političke krize bez presedana”, zaključila je ona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije