Connect with us

Politika

VLAHOVIĆ: Crna Gora ima Vladu i premijera upravo zahvaljujući građanskoj i evroatlantskoj politici

Published

on

Vlahović (FOTO: AntenaM)

 

Nakon najave premijera Zdravka Krivokapića da će Vlada podržati odluku o povlačenju sedam ambasadora, stiže reakcija ambasadora Crne Gore pri Svetoj Stolici i Malteškom redu, Miodraga Vlahovića.

Upitali smo Vlahovića, našeg ministra vanjskih poslova u vremenu obnove državne nezavisnosti i prvog crnogorskog ambasadora u Vašingtonu, da prokomentariše izjavu Krivokapića da podržava povlačenje ambasadora “koji su nanijeli štetu Crnoj Gori svojim djelovanjem u posljednja tri mjeseca jer nijesu predstavljali Crnu Goru, već pojedine partijske i interesne grupe”.

Ambasador Vlahović je zamolio za razumijevanje i izrazio žaljenje što mora da čita takve stavove najviših državnih predstavnika.

“Što se tiče posljednja tri mjeseca “nove ere” – objavljivanje prvog toma Monumenta Montenegrina Vaticana smatram našim velikim uspjehom, što su pozdravili i najviši zvaničnici u zemlji prijema.

Biće tu još tomova. Radujemo se, takođe, što će uskoro izaći broj uglednog časopisa “Nova savremena istorija”, posvećenog isključivo Crnoj Gori i našoj tragediji poslije 1918. godine, iz pera naša četiri ugledna istoričata. Uz to, upravo ovih dana je počeo projekat sa Vojnim arhivom, đe ćemo takođe sakupiti dokumente iz “post—1918” perioda, uključujući one koji se odnose na internirane oficire i vojnike Crnogorske kraljevske vojske. Da nije bilo pandemije, crnogorska Ambasada pri Svetoj Stolici i pri Malteškom redu bi uradila i mnoge druge stvari, od kojih mnoge ne mogu biti, bar za sada, predmet javne rasprave, mada smo, i prije tog perioda, bili prepoznati – dozvolićete mi tu nesmotrenu “samohvalisavost”- kao jedna od ubjedljivo najaktivnijih ambasada ovdje.

Za naše tekstove o refleksijama ishoda američkih izbora na naš region i na Evropu, kao i o posljednjem (“Povratak Amerike”), koji se tiče toga što i naslov kaže, a što je ovom ambasadoru vrlo drago – voljeli bismo da čujemo konkretne primjedbe, ako ih ima. Isto važi za tekst “Sveta Evropa”, koji smo upravo danas najavili kolegama u MVP CG, a koji smo planirali za vikend.

Pošto ovaj ambasador ne umije da pomjera brda i planine – mada bismo voljeli da imamo te nadnaravne moći – samo žalimo što nismo bili u mogućnosti, u ove tri godine rada u Rimu, da približimo naš Zeletin i Trešnjevik Vječnom gradu. Jeste da Rim ima brda i rijeku, ali ni primać’ ovim našim ljepotama, a ni našem Limu”, navodi Vlahović za Antenu M.

Vlahović takođe naglašava:

“Što se drugih suverenih i nezavisnih nepokretnih vrijednosti tiče – Crna Gora ima Vladu, kabinet premijera i stolicu na kojoj on sjedi – upravo zahvaljujući našoj generaciji i našoj, crnogorskoj građanskoj i evroatlantskoj politici, koja je mirno i demokratski obnovila te nedodirljive i vječne stvari. Tada je ovaj ambasador bio ministar, pa sasvim mirno čita izjave zbog koje ste nas pozvali.

Koje god promjene da se vrše, tu čast i nemjerljivo zadovoljstvo nam niko ne može oduzeti. Crnogorci ne ljube ni lance, ni ruke, niti se saginju i kleče, tako da to uvaženi premijer i njegov ministar vanjski možda mogu zaboraviti, kao što su smetnuli s uma, jer, moguće, i ne znaju što su diplomate – ali mi nemamo tu namjeru. A i to može biti lijepi razlog za opoziv, zar ne?

U svakom slučaju – biće još prilika za razgovor i naše reagovanje, uključujući onog što se odnosi na rad prethodnog ministra i njegovog najbližeg saradnika. Tačno je, ovaj ambasador voli (a neki kažu – i umije) da piše. A crnogorska diplomatija imala je vrsne i čuvene pismene i obrazovane ministre, uključujući one iz crnogorske Vlade u egzilu – sve do 1925.

Pošto se na njih ugledamo, ili se bar trudimo, ovo što je izjavio premijer Krivokapić dočekujemo sa smiješkom.

Prirodu tog smiješka Vam ne možemo otkriti. Ne bi bilo diplomatski!”, naveo je Vlahović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije