Connect with us

Politika

VRTE SE U KRUG: Nema saglasnosti unutar većine za izbor nove vlade

Published

on

Inicijativa Demokratskog fronta za izbor nove vlade dobila je podršku samo Socijalističke narodne partije, Ujedinjene Crne Gore, Radničke partije i Demosa, dok je apsolutno neprihvatljiva Pravoj Crnoj Gori Marka Milačića. To je Pobjedi saopšteno sinoć iz vrha DF-a uz napomenu da su svi konstituenti parlamentarne većine prihvatili pojedinačne razgovore između stranaka nakon kojih će biti poznati dalji potezi najjače grupacije unutar vlasti.

Iz Demokratske Crne Gore juče saopštili kako se neće izjašnjavati o pojedinačnim prijedlozima konstituenata parlamentarne većine, već samo o onim koje kolege usaglase na isti način kako je predložena i rekonstrukcija Vlade. Iz Građanskog pokreta Ura saopštili su da će učestvovati u svim razgovorima čiji je cilj unapređenje političke situacije, kvaliteta života građana i ubrzana integraciju Crne Gore u Evropsku uniju, ali da je prioritet izbor Tužilačkog savjeta.

ISTEKAO ROK

Juče u podne istekao je rok koji su lideri DF-a postavili nakon posljednjeg sastanka parlamentarne većine u ponedjeljak, da se sve partije koje čine tu većinu izjasne da li žele da učestvuju u pregovorima o izboru nove vlade.

Iz Demokratskog fronta je saopšteno kako je njihova inicijativa za izbor nove vlade, na prvom zajedničkom sastanku, dobila podršku važnih političkih subjekata, dok su ostali članovi vladajuće koalicije jučarašnjim odgovorima iskazali spremnost da razgovaraju o svim pitanjima.

Iz tog saveza su najavili i da će narednih dana organizovati pojedinačne sastanke sa svim partnerima kako bi prije organizacije ponovnog zajedničkog sastanka mogli da se pojave sa cjelovitim i usaglašenim rješenjem.

– Naša inicijativa za izbor nove vlade je dobila na prvom zajedničkom sastanku podršku važnih političkih subjekata, a ostali članovi vladajuće koalicije su današnjim odgovorima iskazali spremnost da razgovaraju o svim pitanjima vezano za ovu temu, kao i sva druga koja se odnose na budućnost Crne Gore – navodi se u saopštenju DF-a.

U DF-u kažu i da će – oslanjajući se na snažnu podršku koju su im dali građani na izborima 30. avgusta prošle godine i, ne želeći da iznevjere njihova očekivanja – uložiti najveće moguće napore da nađu zajednički jezik i postignu sveobuhvatan dogovor na korist svih građana Crne Gore.

– Ako smo svi posvećeni evropskim integracijama kao što to javno saopštavamo, onda treba da pođemo od činjenice da nas izostanak eventualnog dogovora u parlamentarnoj većini sve više i više udaljava od tog cilja – zaključuje se u saopštenju Fronta.

URA IMA DRUGE PRIORITETE

U odgovoru na zahtjev DF-a, izvršni direktor Ure Zoran Mikić kazao je kako je za Uru prioritet izbor preostalih članova Tužilačkog savjeta.

– Izbor Tužilačkog savjeta je društveni, državni i politički prioritet – naveo je Mikić.

Dodao je i kako uslovljavanje izbora Tužilačkog savjeta izborom nove vlade u Uri smatraju neodgovornim i prema građanima i prema međunarodnim partnerima.

– Kao što svi znamo borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao ni napredak na putu ka EU, ne može dobiti puni smisao bez reformisanog tužilaštva, što sa svih adresa potvrđuju i naši međunarodni partneri – zaključio je Mikić.

DEMOKRATE ČEKAJU DRUGE

U odgovoru Demokrata navodi se kako im je „žao što je protivljenje tri poslanika modelu razrješenja otvorenih političkih pitanja koje je podržalo 38 poslanika i premijer dovelo da današnjih političkih posljedica i vratilo nas korak unazad“.

– Predlog za rekonstrukciju Vlade odbijen je od strane tri poslanika Građanskog pokreta URA, nakon čega ste saopštili političku odluku da odustajete od rekonstrukcije Vlade. Imajući u vidu prethodno navedenu činjenicu, a posebno ističući da su se dvije od tri koalicije prethodno usaglasile oko modela izlaska iz krize, pa predložile model, logično je i sada da oni koji su odbili predloženo rješenje za izlazak iz političke krize ili od njega odustali zbog prethodno navedenih razloga, usaglase svoje stavove, koje ćemo razmotriti, pod uslovom da isti sadrže dvije obavezujuće klauzule, a to su izbori tek 2024. godine i očuvanje izborne volje građana do 2024. godine – ističe se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije naglašavaju da će se uvijek odazvati na poziv za razgovor o razrješenju aktuelne političke krize i traganju za modalitetima rješenja, jer je to. kako su naveli, nešto što čeka Crna Gora.

– Ali da ne bi bilo zabune, ističemo da se nećemo izjašnjavati o pojedinačnim predlozima konstituenata parlamentarne većine, već samo o onim koje kolege usaglase na isti način kako je i predložena rekonstrukcija Vlade. Istina je da smo spremni da razgovaramo samo o onim modalitetima koje usaglase oni koji su odbili rekonstrukciju Vlade – saopšteno je iz Demokrata.

DF ne planira podršku za budžet, imaće svoja rješenja

Izvor Pobjede iz vrha DF-a saopštio je sinoć da ta politička grupacija ne planira podršku za bilo koji Vladin zakonski projekat, uključujući i zakon o budžetu.

-Imamo obavezu prema građanima i imaćemo svoja rješenja uključujući i ona o povećanju minimalne zarade i plata, rekao je izvor iz vrha DF-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije