Connect with us

Politika

VUČIĆ I SRBIJA U BEZIZLAZNOJ SITUACIJI: Ljutnja i sankcije Zapada, ili odmazda Moskve

Published

on

Nakon ruske agresije na Ukrajinu u februaru, podjele i zategnutost globalnih odnosa su na nikad većem nivou. Geopolitička previranja osjetila su se naravno i na region Zapadnog Balkana, gdje su gotovo sve zemlje osudile agresiju na Ukrajinu i pridružile se sankcijama koje je Zapad uveo Rusiji.

Srbija, kao jedina zemlja u regionu koja se nije pridružila sankcijama koje su uvedene Rusiji, i njen predsjednik Aleksandar Vučić, pod velikim su pritiskom sa dvije strane – od Rusije i Zapada.

Rusi ga guraju u radikalnije ponašanje, ucijenjuju prije svega zavisnošću od njihovog gasa, a Zapad ga je pročitao i neće dozvoliti da Beograd i Moskva destabilizuju ovaj dio Evrope.

Pokušaj ”rasterećenja” odnosa

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, koji je poznat po svojim proruskim i antizapadnim stavovima, sastao se prije dva dana u Moskvi sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom i istakao da je Srbija jedina evropska zemlja koja se nije pridružila sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Prilikom susreta sa srpskim ministrom Vulinom, koji je poslat u Moskvu u, čini se, očajničkom pokušaju Beograda da ”rastereti” odnose sa Moskvom, Lavrov je poslao niz jasnih poruka političkom rukovodstvu Srbije.

Rekao je da se dijalog Srbije i Rusije postepeno razvija na svim nivoima bez obzira na složenu međunarodnu situaciju, uz napomenu da se predsjednici Aleksandar Vučić i Vladimir Putin čuju telefonom, “upoređuju svoje pozicije, usklađuju naše dalje korake”.

Komentarišući svoj nedolazak u Beograd u junu ruski ministar je rekao da „oni koji su ga onemogućili po nalogu svojih „gazdi“ moraju da shvate da njihove „pakosti“ ne mogu da pokolebaju rusko-srpske odnose”, za koje kaže da su ”zasnovani na čvrstom prijateljstvu dva naroda”.

Teški udarci iz Kremlja

Kako kažu diplomatski izvori portala Aktuelno, dobro upućeni u relacije Moskve i Beograda, ovakve poruke Lavrova imaju dodatnu težinu kada uzmemo u obzir da je Kremlj od početka avgusta zadao Aleksandru Vučiću više teških udaraca.

”Zadnji se desio upravo tokom posjete srpskog ministra unutrašnjih poslova Vulina Moskvi u ponedjeljak. Iz svega što je rečeno nakon sastanka, jasno je nagovještena spremnost da se Vučić pusti  ‘niz vodu’ ako ne izvrši ono što Moskva traži”, kazali su naši izvori.

Podsjećaju da je još 1. avgusta Kremlj poslao prvo upozorenje Vučiću preko svog najbližeg saveznika predsjednika Bjelorusije Aleksandra Lukašenka.

”Treba se prisjetiti da je Lukašenko početkom avgusta rekao da ‘Srbija želi da sjedi na tri stolice – SAD, EU i Rusija, ali više neće moći’. S obzirom da Lukašenko to ne bi smio da izjavi da nije dobio signal iz Kremlja, to treba protumačiti kao zahtjev Moskve upućen Vučiću da stane na njenu stranu u sukobu Rusije sa Zapadom”, rekli su naši izvori.

Što Putin misli, Lukašenko kaže

Takođe treba podsjetiti da je nedelju dana kasnije ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko je izjavio ruskim medijima: “Stvaranje ruske vojne baze u Srbiji je njeno suvereno pravo i interes Rusije”.

”To je bila jasna poruka srpskom režimu, prije svega Vučiću da Rusija želi svoju bazu u Srbiji i očekuje da Beograd na to pristane. Ali nakon nedelju dana Vučić je rekao: ‘Srbiji ne treba bilo čija vojna baza’. Ovo stidljivo Vučićevo ‘NE’, Moskva mu neće zaboraviti”, kazali su naši izvori.

Poslao ”dvorsku ludu” u Moskvu

Nakon podsjećanja na okolnosti koje su dovele do veoma zategnutih odnosa na relaciji Beograd – Moskva, treba se vratiti na nedavnu posjetu Vučićevog političkog klovna Aleksandra Vulina Rusiji.

Kako smatraju naši izvori, radi se o ”peglanju situacije” i izbjegavanju ozbiljnog razgovora.

”Da bi nekako ispeglao nazadovoljstvo Kremlja, Vučić je riješio da udovolji zahtjevu ruskog Ministarstva vanjskih poslova, koje od juna traži da u Moskvu dođe šef srpske diplomatije Nikola Selaković. Njega je Lavrov pozvao jos 7. juna, odmah nakon otkazivanja svoje posjete Beogradu, zvanično zbog zabrane leta Lavrovljevom avionu”, ističu naši izvori, i napominju da u Moskvi znaju da je upravo Vučić molio EU da spriječi posjetu Lavrova.

”Šef ruske diplomatije u junu je trebalo da donese Vučiću ‘račun’ za jeftiniji ruski gas koji mu je u maju odobrio Putin. Nakon toga je Moskva više od dva mjeseca čekala dolazak Selakovića kao jednog od najbližih saradnika predsjednika Srbije, da bi mu ispostavila taj ‘račun’. Vučić je, međutim, umjesto Selakovića u Moskvu poslao Vulina koga svi u svijetu doživljavaju kao dvorsku ludu. I tako je opet eskivirao ozbiljan razgovor sa Moskvom”, smatraju naši izvori.

Kako ćemo za onaj račun?

Bezizlazna situacija

Međutim, bez obzira što je Vulin u Moskvi ređao hvalospjeve Rusiji i Putinu, Lavrov mu je jasno poručio:

“Biće nam drago da vidimo u Moskvi šefa diplomatije Srbije u bilo koje vrijeme”.

Ovo je bila jasna poruka da je Moskva pročitala trik Vučica i da od njega očekuje da se definitivno izjasni, s kim je – sa Moskvom ili Zapadom.

Nakon ovih udaraca od strane Kremlja Vučić se definitivno našao u skoro bezizlaznoj situaciji.

Pred njim, ali i pred Srbijom, su dva veoma crna scenarija – prikloniti se Rusiji i navući na Srbiju ljutnju i sankcije Zapada.

Druga mogućnost je da se i dalje pravi blesav, ne odgovara Kremlju i time rizikuje da ga Moskva pusti niz vodu. Jer Moskva sigurno ima dosta toga čime može da ucijeni Aleksandra Vučića.

R.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije