Connect with us

Politika

VUJOVIĆ SMATRA: Bez opozicije rad odbora besmislen

Published

on

Rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je besmislen ukoliko u njemu ne učestvuju poslanici koji čine dvotrećinsku većinu u parlamentu, ocijenio je predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) Zlatko Vujović.

Podsjećamo, četiri opoziciona člana odbora prekinuli su juče učešće u radu tog parlamentarnog radnog tijela jer smatraju da među parlamentarnom većinom ne postoji suštinska namjera za realizaciju zadataka zbog kojih je Odbor oformljen.

Vujović smatra da je neophodno postići politički kompromis kako bi makar dvije trećine onih koji sjede u parlamentu i koji treba da glasaju učestvovali u stvaranju novog izbornog zakonodavstva.

“Legitimitet će dobiti onda kada odluke budu usvojene dvotrećinskom većinom. Voditi proces, a da u njemu ne učestvuju oni koji predstavljaju dvotrećinsku većinu je uzaludno i besmisleno”, kazao je Vujović za Pobjedu.

On napominje i da je preporuka OEBS-a bila sprovođenje inkluzivne sveobuhvatne izborne reforme.

“To ne možete uraditi ako u Odboru sjede samo istomišljenici, a postoji i taj pravni momenat da se odluke ne mogu usvajati bez dvotrećinske većine”, naveo je Vujović.

Opozicioni poslanici podsjetili su da Vujović kao jedini kandidat NVO koji je imao sve neophodne reference nije dobio potrebnu većinu da bude pridruženi član Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Komentarišući to što kao kandidat sa svim potrebnim referencama i jedini profesor izbornih sistema u Crnoj Gori, nije izabran za pridruženog člana Odbora, Zlatko Vujović je ocijenio da je upravo to pokazatelj da vladajuća većina zloupotrebljava i politizuje taj proces.

Vujović ističe i da se za pridruženog člana Odbora kandidovao kako bi javnosti obznanio da su „kritičari sadašnje vlasti izloženi diskriminaciji, zastrašivanju i stigmatizaciji“.

“I to je ovim potvrđeno. Ja ću nastaviti da se kandidujem za članstvo kako bih stalno ukazivao na zloupotrebe onih koji misle da za njih ne važe propisi”, rekao je Vujović.

Zaključio je i da je Odbor ovim doveo u pitanje sve buduće odluke parlamentarne većine kada je riječ o izboru predstavnika civilnog sektora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije