Connect with us

Politika

VUJOVIĆ: Vanredni izbori da budu paralelno sa izborima u Srbiji, da Vučić ne bi imao vremena da se miješa

Published

on

Analitičar Centra za monitoring i istraživanje  Zlatko Vujović, gostujući u Drugačijoj radio vezi kaže da ga crnogorska Vlada podsjeća na jedrilicu bez motora, koja lebdi i ne zna se kad će pasti jer njen opstanak zavisi od više spoljnih faktora.

“Ona nema stvarnu moć, ali ni oni koji su protiv nje nemaju snage da je sruše, odnosno da smijene premijera” kaže predsjednik UO CEMI i pojašnjava da Demokratski front ne može, u ovom trenutku, da sruši Krivokapića, osim sa DPS-om, ali je pitanje da li bi time platio previsoku cijenu na narednim izborima.

Vujović ističe i još jedan momenat: “Ovo nije dobar trenutak za rušenje Vlade i nove izbore, ni za one iz vladajuće većine koji traže smjenu Krivokapića, ni za parlamentarnu opoziciju, kojoj barem još neko vrijeme više odgovara Vlada koja ne funkcioniše, nego izlazak na birališta”.

Vanredni izbori na proljeće, kad Srbija bude zaokupljena svojima

Ako bi se održali izbori, bilo bi racionalno, smatra Vujović, da budu paralelno sa izborima u Srbiji.

On smatra da ako bi se tada desili izbori u Crnoj Gori Vučić ne bi imao ni resursa, ni vremena da se fokusira na Crnu Goru.

Zato Vujović ne vjeruje da bi izbori mogli da budu u oktobru ili novembru. Situacija bi, smatra, moralo da bude složenija nego što je sada, da bi izbori bili tad zakazani. Naglašava i da ne vidi nikoga ko zastupa stanovište “izbori sad”!

“Ja makar nijesam primijetio iz tih reakcija, mislim da nije realno. Sa druge strane, zašto bi to radili sad, ja to ne bih radio, nego bih čekao april”, kazao je Vujović.

Vujović predviđad a ako su prošli izbori bili protiv DPS-a, naredni izbori biće protiv DF-a!

“S jedne strane DF, sa druge svi protivnici DF-a, moguće da se nakon tih izbora koalicioni kapacitet osim DF-a svima poveća tako da kombinatorike budu različite”, ukazuje Vujović.

Dritan želi premijersku fotelju

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović, vjeruje Vujović, ima ambiciju da bude premijer, ali pitanje je da li je spreman da rizikuje sadašnju poziciju. DF, dodaje, ne bi glasao za njega ukoliko njihovi članovi ne bi dobili prolaz u Vladu.

Vujović nije negirao, ali je donekle relativizovao informacije o Abazoviću kao “pionu Varheljija” i javnoj tajni da je potpredsjednik Vlade na nagovor komesara za proširenje dao kontroverznu izjavu o pomoći Crnoj Gori za rješavanje duga Kini. No, potvrdio je da su i do njega došle informacije kako je kredit od 900 miliona eura za otplatu duga za autoput Crna Gora trebalo da dobije od jedne mađarske banke i spekulacije da iza svega stoji Vučićev dogovor sa Orbanom.

Bečić i Krivokapić drugačiji nakon što su osjetili bijes Beograda

Vujović kaže da Vučić nije jedini vanjski akter koji želi da utiče na dešavanja u Crnoj Gori.

“Tu su i SAD, Njemačka i EU, svi oni imaju jaku agendu tako da Vučić pored svega ovoga nije ključni igrač”, dodaje on.

Govoreći o zajedničkom saopštenju Krivokapića, Bečića i Abazovića u kojem su naveli da je neprihvatljivo uplitanje inostranog faktora u rješavanje unutrašnjih pitanja koja se tiču države Crne Gore, Vujović kaže da je, bez obzira na to što je neko prosrpski orjentisan, teško izdati svoju zemlju.

“Mene strašno raduje što su pojedini političari odlučni da naprave otpor, tu mislim na Krivokapića i Bečića, nakon što su osjetili bijes Beograd”, kazao je Vujović, usaglašavajući se sa primjedbom da nijednome to miješanje nije smetalo kad su, zahvaljujući Beogradu, dovođeni na vlast.

Vujović je ocijenio da se zanemaruje naslijeđe Amfilohija

Vujović je komentarisao i spinove iz Beograda da su Krivokapić i Bečić pogazili Amfilohijev amanet. Kaže da je upravo obrnuto i da je Amfilohije imao jasan stav kako vidi pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

“On je vidio kao arhiepiskopiju, kao Pravoslavnu crkvu, ostavio je Episkopski savjet… prektično je to išlo ka jednoj autonomiji u odnosu na SPC, i ko zna gdje bi to završilo”, podsjeća Vujović.

Dodaje da za razliku od onoga kako nas drugi velikodostojnici Srpske crkve ubjeđuju, Amfilohije je priznavao da je CPC bila autokefalna.

Brisel traži izbor Vrhovnog državnog tužioca, bez v.d. statusa

Zlatko Vujović je u emisiji “Drugačijoj radio vezi”  otkrio da ima informacije kako da Brisel traži od parlamentarne većine da bude izabran Vrhovni državni tužilac, a ne vršilac dužnosti te funkcije. A, da bi toga došlo potreban je široki dogovor i podrška dijela opozicije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije