Connect with us

Politika

Vuksanović Stanković: Varate evropske partnere i predstavljate kako se ovdje sprovodi velika demokratija

Published

on

Potpredsjednik Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Predrag Sekulić kazao je da događaji pretiču rad tog odbora jer je ranije Vlada namjeravala da preuzme dio ingerencija, a danas to pokušava parlamentarna većina.

– Pitanje raspisivanja izbora i promjene datuma je pitanje ovog odbora. To je pitanje Zakona o izboru odbornika i poslanika koji se donosi dvotrećinskom većinom. Imali smo ranije dogovor da zaista pokušamo da ukrupnimo lokalne izbore i negdje je to bilo najčešće pominjano za izbore u 12 opština na proljeće. Zatečeni smo činjenicom da je prvo predsjednik Skupštine a onda i grupa poslanika, predložili da se odlože izbori koji su već, raspisani izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi. Imamo dva problema, prvi je pravne prirode, ne samo zbog činjenice da zakon ne može da retroaktivno važi.

Druga stvar je političke prirode. Nije korektno da većina načinom na koji je to urađeno, usvajanjem zakona silu na sramotu i to onih oko kojih se nismo dogovorili, to uradi na narednom skupštinskom zasijedanju. Nadam se da ćete imati dovoljno ozbiljnosti i sluha da treba da sjednemo i da se dogovaramo – rekao je Sekulić na današnjoj sjednici odbora koji je nastavio rad nakon višemjesečne pauze.

Boris Mugoša (SD) smatra da se u dosadašnjem radu odbora ne vidi postojanje demokratske i političke zrelosti.

– Podsjećam da više mjeseci nismo pokušali da se traži rješenje i krene u rad odbora dok nije stiglo otrežjenje iz Evropske komisije kroz izvještaj koji je kazao da je kompletan sistem u blokadi i koji je označio ko su dominantno krivci za to. Uspjeli smo da se odbranimo od Vlade da uđe u ingerencije rada Odbora. Ali , nakon korektnog dogovora, vi predlažete izmejne Zakona o lokalnoj samoupravi i direktno ulazite u opseg rada ovog odbora – naveo je Mugoša i poručio da odluka o održavanju izbora u jednom danu ne smije biti odluka 41 poslanika.

– Sad hoćete kroz ovo rješenje da zaobiđete dvotrećinsku većinu. Ovo što vi radite nema drugo objašnjenje sem bježanje od glasa naroda. Da ste za evropsku platformu ne bi imali ovakav izvještaj o napretku. Dobili smo najgoru ocjenu jer ne želite da razgovarate sa nama za ono gdje mislite da vam treba 41 poslanik – rekao je Mugoša.

– Ja vam neću biti maska za vaše predstavljanje posvećenosti EU integracijama – dodao je on.

Pridružena članica odbora, Biljana Papović iz Centra za demokratsku tranziciju poručila je da rad odobra treba podići na veći nivo.

– Vidjeli smo iz izlaganja poslanika opozicije da nemamo dilemu da izbori treba da budu u jednom danu, ali je sporan model. Da je ovo pitanje pokrenuto u maju, mogli smo doći i do izmjena sistemskog zakona, a ne da tražimo načine da se one zaobiđu – kazala je Papović uz ocjenu da se ulazi u zonu pravne nesigurnosti uz ostavljanje mogućnosti tumačenja zakona onako kako ko želi.

Draginja Vuksanović (SDP) smatra da je opozicija pokazala volju da nastavi sa radom.

– Ali ono što se dešava na političkoj sceni je klasično pravno nasilje i gaženje Ustava i zakona. Nezapamćeno pravno neznanje i parodija. Predložiti Zakon o lokalnoj samoupravi koji gazi načelo zabrane retroaktivnosti i kojim se ulazi u nadležnosti predsjednika države je nezapamćeno. Ovo je farsa, izigravanje prava, sistema i njegovo urušavanje. Da pravnici dozvole sebi da zbog dnevnih i političkih ciljeva gaze svoju struku. Očekujete li od nas da izigravamo ikebane? Ovo je klasično varanje evropskih partnera i pokušaj da se predstavi kako se ovdje sprovodi velika demokratija. Insistiramo da se povuče predlog zakona i da se dogovaramo u skladu sa ciljevima, da se uđe u izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika – kazala je ona.

Poslanik Predrag Bulatović iz Demokratskog fronta poručio je da se zalaže za dogovor.

– Ako se ne varam imamo pitanje od koga će zavisiti dalji rad ovog odbora. Mi ćemo u parlametnarnoj većini shodno proceduri koja je započeta donijeti odluke. Mnogo me čudi, ali je i logično, kad predsjednik države počne ustavno-politički da morališe. Ja sam prošle godine diskutovao o odlaganju izbora u Tivtu, pa su izbori raspisani po izmijenjenom zakonu i Đukanović je bez ičega spojio lokalne sa parlamentarnim izborima – rekao je Bulatović.

Pozvao je parlamentarnu većinu da stabilizuje svoje odnose i izabere novu Vladu.

– Paralelno sa tim neophodno je da ovaj odbor dobije svoj puni smisao. Zalagaću se da ostvarimo dijalog na pitanjima ciljeva i zadataka bez partijskih stavova i da dođemo do rješenja – naveo je on.

Novi poziv za člana iz akademske zajednice

Odbor je prethodno donio odluku o raspisivanju trećeg poziva za odabir pridruženog člana iz akademske zajednice. Odluka je donesena na inicijativu poslanika Mugoše.

Predsjednik Odbora Strahinja Bulajić podsjetio je na formiranje komisije od članova odbora, te da je konstatovano da Zlatko Vujović nije dobio status za pridruženog člana odbora. – Nakon glasanja, opozicija je napustila sjednicu pa je ona prekinuta zbog nedostatka kvoruma – pojasnio je Bulajić.

Vuksanović Stanković (SDP) smatra da se pri odluci u maju nije vodilo računa o kvalitetu kandidata.

– Kanidat koji nije prošao ispunjavao je sve uslove. Odlučilo je to što je nekome simpatičan, a nekome nije. Onda smo sveli rad ovog Odbora na nivo koji je ispod onoga što se očekuje od nas. Ako neko ispunajva uslove, ne vidim što je sporno, treba da smo pravični. Ali smo izgleda svuda ubacili politiku, zato nam se i dešava ovo što nam se dešava – kazala je Vuksanović Stanković i ocijenila da je potpuno urušen sistem budući da se većina vodi strogo političkim interesima.

Poslanik Force, Genci Nimambegu kazao je da će opozicija opet iskoristiti mogučnost da napusti odbor ako ne bude poruke o spremnosti za konsenzus.

– Ovo nije prijetnja, već principijelan stav. Ako želimo da dođemo do rezultata, moramo biti racionalniji i u tim procjenama ne žurimo previše. Moramo kao dom, ne samo kao odbor, pokazati i mudrost i odlučnost da u vremenima kad je potpuna politička konfuzija, damo jasan zajednički odgovor – kazao je Nimanbegu i naveo da je cilj svih da izborni ciklusi dobiju što veći legitimitet.

Na dnevnom redu Odbora je Izvještaj o radu radnih grupa i dogovor o radu Odbora u trenutnoj političkoj situaciji.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije