Connect with us

Politika

ZA PODNOŠENJE INICIJATIVE SKUPŠTINI POTREBAN JE POTPIS 25 POSLANIKA: Front ne žuri sa lobiranjem za izbore

Published

on

Sa kolegama iz PzP-a i poslanicima manjinskih partija DF bi imao većinu za inicijativu za skraćenje mandata parlamentu. Do juče oni nijesu tražili podršku

Iako su lideri Demokratskog fronta prije deset dana najavili da će parlamentarnoj većini i političkim predstavnicima nacionalnih manjina ponuditi da vrate mandat građanima, iz tog političkog saveza još nisu tražili podršku kolega, potvrdilo je “Vijestima” više sagovornika.

Za podnošenje inicijative Skupštini za skraćenje mandata, odnosno “vraćanje mandata građanima”, potreban je potpis 25 poslanika koje sada DF nema.

Za to im je potrebna podrška kolega iz opozicije, koja je za to već izrazila spremnost, ali u Frontu su i juče tvrdili da oni saveznike prije svega traže u parlamentarnoj većini.

Koalicija “Za budućnost Crne Gore” je na parlamentranim izborima osvojila 27 mandata.

S obzirom na to da su se pojedine članice tog saveza jasno ogradile da nisu za nove izbore, predlog DF-a bi zasigurno imao 15 potpisa poslaničkog kluba koji čine NSD, DNP, UCG, RP (bez Ujedinjene Crne Gore) i u najoptimističnijoj varijani pet kluba Pokreta za promjene – koji nije jedinstven u stavu da treba izazvati parlamentarnu krizu.

Ako bi tražili podršku predstavnika manjinskih partija (tri poslanika Bošnjačke stranke i dva albanskih partija) – u tom slučaju bi bilo dovoljno glasova za podnošenje inicijative – tačno 25. Kako je juče potvrđeno “Vijestima”, DF nije tražio potpise od GP URA, Demokrata, Socijaldemokratske partije, Socijalističke narodne partije, poslanika Prave Marka Milačića, Ujedinjene Crne Gore (UCG), manjinskih albanskih partija…

Poslanik UCG Vladimir Dobričanin kazao je “Vijestima” da im se za sada niko nije zvanično obratio za bilo kakvu podršku oko skraćenja mandata Skupštini.

Dobričanin
Dobričaninfoto: Boris Pejović

“Naši stavovi su jasni, svakodnevno ih iznosimo… Treba dati prednost dijalogu. Tu smo da razgovaramo o svemu što se zove demokratija u Crnoj Gori, tako da smo otvoreni za svaki dogovor”, rekao je Dobričanin.

Demokratski front je početkom decembra, nakon što su njihovi koalicioni partneri odbili predlog o formiranju nove vlade, najavili da će parlamentarnoj većini i političkim predstavnicima nacionalnih manjina ponuditi da vrate mandat građanima i idu na nove izbore.

Oni, međutim, nisu objasnili na koji način će stvoriti uslove za nove izbore.

To je moguće izvesti jedino izglasavanjem nepovjerenja Vladi, što se nije desilo prethodne sedmice nakon što je opozicija odustala od pokušaja smjene kabineta Zdravka Krivokapića, ili skraćenjem mandata Skupštini.

Iz zakonodavnog doma su juče saopštili “Vijestima” da predlog za skraćenje mandata nisu dobili.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je “Vijestima” da Demokratski front nije tražio podršku URE niti poslaničkog kluba Crno na bijelo.

“Međutim, naš odgovor oko pomenute inicijative je jasan i ranije, već nekoliko puta iznesen javno. Mi sa Demokratskim frontom nećemo dogovarati vanredne parlamentarne izbore. Naravno, oni, ukoliko to žele, mogu tražiti druge partnere za skraćenje mandata. To mogu dogovarati sa nekim drugim, odnosno sa DPS-om”, istakao je Radovanić.

Radovanić
Radovanićfoto: URA

On je kazao da što se tiče URE, izbori nisu problem: “ Ali je suština u tome da je sada potrebno da se maksimalno posvetimo rješavanju brojnih izazova koji su pred nama, da aktivno radimo na povecanju zivotnog standarda i boljoj distribuciji pravde. To je nešto što građani od nas očekuju. Njima je dosta političkih trvljenja i prepucavanja, a još manje žele politikanstvo i nove parlamentarne izbore, već nam je potreban veliki rad i ogromna posvećenost”.

U slučaju da Skupština izglasa skraćenje mandata, predsjednik države već sjutradan raspisuje prijevremene izbore.

Paunović: SNP neće sarađivati sa DPS-om ni u kom pogledu

Poslanica SNP-a Milosava Paunović kazala je juče na sjednici Skupštine da ta partija neće sarađivati sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) ni u jednoj varijanti.

Paunović
Paunovićfoto: SNP

“Poštovani glasači SNP-a, poštovani građani Crne Gore, posljednji put, ne pravdajući se nikome iz ovog parlamenta, kažem da SNP nikada neće, ni u jednoj varijanti, ni u kom pogledu, ni u jednom obziru, sarađivati sa Demokratskom partijom socijalista. I tu ćemo staviti tačku”, istakla je Paunović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije