Connect with us

Politika

ZAOSTAVŠTINA ”RASOVSKOG KISINDŽERA” RAZARA DIPLOMATIJU: Lažno predstavljanje bivših funkcionerki MVP za bruku države

Published

on

Crnogorska diplomatija već duže vremena se nalazi u očajnoj situaciji, a kulminacija propadanja i onako kompromitovanog resora dogodila se instaliranjem anticrnogorske teokratseke vlade na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Za ministra vanjskih poslova u bivšoj teokratskoj vladi diletanata, postavljen je Đorđe Radulović koji pripada takozvanom trećem ešalonu bez nekog bitnijeg učinka u diplomatskoj karijeri. O tome najbolje govori činjenica da je na ministarsko mjesto došao sa pozicije drugoga sekretara u ambasadi Crne Gore u Bukureštu (Rumunija).

Međutim, refernce ministra nijesu bile bitne jer je Radulović kao jedan od najneiskusnijih i najgorih kadrova, takozvanih svetosavskih spavača bivše vlasti, postavljen da bude marioneta u misiji uništenja crnogorske diplomatije, samo onaj koji će potpisivati odluke, proglase i saopštenja bez postavljanja pitanja.

Stoga i ne čudi što je neiskusni ministar čim je nezasluženo zasjeo u fotelju kojoj ni izdaleka nije dorastao, sa ambasadorskih pozicija povukao sve viđenije crnogorske diplomate.

Radulović je međutim bio samo najeksplicitniji pokazatelj posrnuća crnogorske diplomatije, koja je godinama bila urušavana spletkarenjem, nepotizmom, postavljanjem nesposobnih kadrova…

Lažno predstavljanje za bruku Crne Gore

U kakvom se stanju nalazi naša diplomatija najbolje govori primjer bivše glavne pregovaračice Zorke Kordić i njene savjetnice, odnosno zamjenice Dragane Marković, koje predstavljajući se lažno kompromituju Ministarstvo i državu, ali i dovode u zabludu naše inostrane partnere.

Zorka Kordić: Samoproklamovana generalna sekretarka vlade

Bivša glavna pregovarčica Kordić, za vrijeme čijeg je mandata Crna Gora doživjela kolaps kada su u pitanju pregovori sa EU, na panelu ”Inovacije i e-uprava za izgradnju otporne javne uprave” održanom od 2-4 juna u Bukureštučiji su pokrovitelji, između ostalog, Ujedinjene nacije i UNDP, lažno se predstavljala kao generalna sekretarka Vlade!

Nije jasno da li su organizatori znali za ovu laž Kordićke, koja je poznata po tome što je uz bivšeg ministra Radulovića najzaslužnija za urušavanje crnogorske diplomatije u periodu vlade Zdravka Krivokapića.

Stopama Kordićke krenula je i njena doskorašnja zamjenica koja se i dalje lažno predstavlja kao zamjenica glavne pregovaračice, ako je suditi po agendi Nacionalne konferencije koja je zakazana za 16. jun u Podgorici.

Da stvari budu još tragičnije, Marković se lažno predstavlja iako je predala zahtjev za naknadu po prestanku funkcije, što je nedavno potvrdio i zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Harasani.

Kadar ”rasovskog Kisindžera”

Za Zorku Kordić odavno se zna da je kadar bivšeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena. Ona je u MVP dovodena 2010. godina upravo kada je Roćen bio ministar.

Dragana Marković, takođe je Roćenov kadar kojeg je bivši ministar Aleksandar Andrija Pejović zaposlio na mjesto generalne direktorice za pravnu tekovinu 2017. godine u Ministarstvu evropskih poslova.

”Ona se solidarisala sa izdajničkom svetosavskom Krivokapićevom Vladom i napredovala na mjesto zamjenika glavnog pregovarača. Marković se lažno predstavlja uprkos ukidanju Kancelarije za evropske integracije i njene funkcije zamjenice glavnog pregovarača. Navodno, ona je pozvana na konferenciju 16. juna koju organizuje dio civilnog društva, da govori u svojstvu zamjenice glavnog pregovarača iako je dotičnoj dato do znanja da za nju nema mjesta u novoj strukturi, već da razmišlja o novim opcijama”, rekli su naši izvori iz Vlade.

Milan Roćen – ”rasovski Kisindžer”: Tvorac ”rasovske” diplomatske škole, bivši funkcioner i bivši suvlasnik BEMAX-a koji se honorarno bavi politikom

Međutim, kako kažu naši izvori, želja za promocijom svetosavske ideologije je jama bez dna i takozvani ”rasovski kadrovi” (kako se nazivaju oni koje je ”stvorio” Milan Roćen), ne prezaju ni od lažnog predstavljanja.

”Rasovski “Kisindžer” kako sebe zove sasvim prosječni diplomata Roćen nakon par čašica vina, je virus spletkarenja prenio i na svoje kadrove, tako da dotična Marković, ali ni Kordić ni dan danas nijesu sigurne u tačan broj pregovaračkih poglavlja sa EU što mnogi u tom sektoru smatraju nevjerovatnom brukom. Iskreno se nadamo da su organizatori skupa svjesni koga pozivaju i da se lažno predstavlja i da će krajnje ponižavajuću situaciju ispraviti”, rekli su naši izvori.

Šikana sposobniog, patriotskog kadra

Kako i ostali rasovski kadrovi, Marković je, kako tvrde naši izvori, za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića bila udarnik u šikaniranju sposobnih kadrova sa adekvatnim znanjem koji su iskazali bilo kakvu privrženost državi Crnoj Gori.

Renomirana diplomatska akademija koju je pohađala većina kadrova zadnjih 15 godina

Kao što smo više puta do sad pisali, ovo je samo još jedan od mnogo primjera zaostavštine politike bivšeg ministra  Roćena – ”rasovskog Kisindžera”, koji je poznat po tome što je godinama dovodio nesposobni konvertitski kadar koji je ”gajio” u raznim ministarstvima, a posebno Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno crnogorskoj diplomatiji.

Pitanje je koliko će vremena i truda biti potrebno da se sanira haos u crnogorskoj diplomatiji, jer su iz pregovaračkih timova i diplomatske strukture u klasičnim revanšističkim čistkama uklonjeni svi kadrovi koji su nešto valjali i  po dubini postavljeni podobni konvertiti o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Lažno predstavljanje i kompromitacija države na taj način, samo su nusprodukt ovakve naopake politike koja je vođena godinama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije