Povežite se sa nama

Politika

Zapadne ambasade u službi ”srpskog sveta” i Rusije!?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predstavnici poslaničkih klubova proevropskih partija sastali su se juče sa zapadnim diplomatama, koji su im, osim uobičajenih fraza i floskula o ”evropskoj i evroatlantskoj većini”, valjda nagovijestili da neočetnički, proruski Demokratski front nema podršku Zapada da učestvuje u formiranju Vlade.

Sastanku sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, ambasadorkom SAD Džudi Rajzing Rajnke i ambasadorima država EU prisustvovali su Danijel Živković, Nikola Rakočević, Draginja Vuksanović-Stanković, Ivan Vujović, Boris Mugoša, Miloš Čelanović, Suljo Mustafić, Mehmed Zenka i Genci Nimanbegu.

Možda u isto vrijeme kad se sastanak održavao, sekretar u ambasadi Ujedinjenog Kraljevstva u Podgorici Ivan Vukčević uslikan je kako sjedi sa bivšim ministrom pravde Vladimirom Leposavićem, koji je sa ministarskog mjesta razriješen nakon što je otvoreno negirao genocid u Srebrenici.

Nije jasno koji je povod za sastanak visokog službenika Ambasade Velike Britanije, koju predstavlja ambasadorka Karen Medoks, sa Leposavićem, a posebno je problematično što ta zemlja ima vrlo oštar stav kada su u pitanju osobe koje negiraju genocid na prostorima bivše SFRJ.

Leposavić sa Vukčevićem juče u jednom podgoričkom restoranu

Nezvanično se govori da postoji mogućnost da Leposavić, kao njegove kolege bivši ministri Milojko Spajić i Jakov Milatović, želi da osnuje partiju, pa možda traži podršku Zapada. U svakom slučaju, ovaj primjer ukazuje na licemjernu politiku Zapada prema Crnoj Gori, čiji službenici formalno podržavaju evropsku perspektivu naše države, dok ”ispod žita” očigledno dozvoljavaju svojim službenicima da rade za velikosrpske i ruske interese! Da ne pominjemo saradnju sa negatorima genocida!

Službenik britanske ambasade Vukčević, je najbolji primjer licemjerja zapadnih ambasada koje su svojim djelovanjem direktno doprinijele da na vlast nakon 30. avgusta dođu velikosrpske, proruske političke snage koje su potpuno iznutra urušile državni aparat i obesmislile godine napornog rada na EU integracijama.

Subverzivno djelovanje pod okriljem britanske ambasade

Vukčević, kako su kazali dobro upućeni izvori portala Aktuelno iz diplomatskih krugova, je osoba koja je poznata po djelovanju protiv vlada u kojima je bio DPS – dakle protiv prozapadno nastrojenih vlada Crne Gore.

”U predizbornom periodu 2020. godine imao je ozbiljne kontakte sa proruskim, neočetničkim Demokratskim frontom i Demokratama i podržavao ih u kampanji. U periodu nakon izbora imao je česte kontakte sa funkcionerima tih političkih grupacija u želji da što prije formiraju Vladu”, rekli su naši izvori.

Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks: Da li podržava prorusku, velikosrpsku politiku?

Kako ističu, Vukčević je poznat po sklonosti da po podgoričkim kafićima i restoranima često prenosi sadržaje razgovora najviših crnogorskih zvaničnika sa ambasadorima Velike Britanije.

”Otuda i brojne informacije koje su dostupne crnogorskoj javnosti”, rekli su izvori portala Aktuelno koji, kako su kazali, nijesu bili posebno zaintrigirani nakon što je objavljena slika službenika ambasade sa bivšim ministrom Leposavićem.

Da li Ujedinjeno Kraljevstvo podržava djelovanje Vukčevića?

Kako naglašavaju naši izvori, još od 2015. godine i snažnog ruskog uticaja da se ne uđe u NATO, službenik britanske ambasade Vukčević je postao neko ko svim ambasadorima Velike Britanije sugeriše određene stvari koje se tiču velikosrpske agende.

”Simptomatično je da je jednoj osobi porijeklom iz Crne Gore data tolika moć u ambasadi, posebno jer se radi o nekom ko krši Bečku konvenciju miješanjem u unutrašnje stvari države prijema. Zbog toga su neke diplomate poput srpskih i ruskih već proglašene personama non grata”, kazali su naši izvori.

Postavlja se pitanje za koga radi Vukčević i da li britanska strana odobrava ovakav pristup miješanja u unutrašnje stvari jedne države.

”Takođe je pitanje da li ambasada Velike Britanije podržava saradnju sa onima koji ispoljavaju neprimjereno ponašanje oličeno u odavanju brojnih informacija sa sastanaka na kojima prisustvuje. Nadamo se da će jedna partnerska zemlja poput Velike Britanije ovo shvatiti i ukloniti iz svog osoblja takvog službenika u cilju zaštite reputacije Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori i svijetu. Takođe, ministarstvo vanjskih poslova bi trebalo da reaguje ovim povodom i zaštiti interese Crne Gore”, navode naši izvori.

Podrška za SPC rezultat rada ”neočetničkih” kadrova u ambasadi

Koliko je jak upliv velikosrpskog i takozvanog klerikalno-svetosavskog faktora u britanskoj ambasadi svjedoči i saopštenje koje je izdato u januaru 2021. godine.

”Ujedinjeno Kraljevstvo je posvećeno odbrani slobode vjeroispovijesti ili vjerovanja, kao i unapređenju poštovanja među različitim vjerskim i nevjerskim zajednicama. Pažljivo pratimo razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori. Vjerujemo da je najbolji način da se ovo pitanje prevaziđe kroz smiren pristup i inkluzivan dijalog”, kazali su iz Ambasade u januaru 2021. godine u periodu kad je Crna Gora bila pod najžešćim srpsko-ruskim hibrnidnim udarom predvođenim parapolitičkom, militantnom organizacijom poznatom pod akronimom SPC.

Iz ambasade su tako odgovorili na pitanja u vezi stava britanskih poslanika Tima Ferona i Stiva Bejkera – da li smatraju da su u Crnoj Gori ugrožena prava vjernika.

Funkcioneri SPC su toliko ”ugroženi” da uz pomoć Zapada vladaju Crnom Gorom

Feron i Bejker su u autorskom tekstu za Newsweek 2021. naveli da “ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade koja bi mogla direktno ili indirektno biti od koristi onima koji su odgovorni za stvaranje i sprovođenje ovog napada na hrišćane i crkvu u Crnoj Gori”.

Britanska ambasada tada je, prije svega nečinjenjem i izražavanjem simpatija prema SPC, stala upravo u odbranu srpsko-ruskih interesa i u zaštitu organizacije koja je u martu ove godine i zvanično od strane Evropskog parlamenta označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu. Pitanje je samo koliko su kadrovi kao što je Vukčević doprinijeli formiranju iskrivljenih stavova u britanskoj administraciji – da je jedna paramilitarna, agresivna, ratnohuškačka organizacija kao što je SPC hrišćanska i da je ugrožena!?

Britanska ambasada nije izuzetak

Da britanska ambasada nije izuzetak pokazuje i primjer američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke, koja je bila poznata po prisnoj vezi sa pokojnim mitropolitom takozvane SPC Amfilohijem Radovićem, a činila je sve da 30. avgusta dođe do promjene vlasti u Crnoj Gori.

Rajnke sa omiljenim političkim funkcionerom Amfilohijem

Makar to značilo potpuno urušavanje suvereniteta i prozapadnog puta države ustupanjem vlasti neočetničkim, klerofašističkim, velikosrpskim i proruskim političkim strujama.

Praksu besramnog diplomatskog licemjerja i dvostrukih aršina osim Rajnke i britanske ambasade, nažalost, objeručke je prihvatila i šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Oana Kristina Popa – koja je u našu zemlju došla nakon intenzivnog višegodišnjeg svetosavskog ideološko-propagandnog brifovanja u Srbiji.

Opširnije o djelovanju najznačajnijih diplomatskih predstavništava zapadnih zemalja u Crnoj Gori, pisaćemo u narednim tekstovima. Za sada treba samo postaviti pitanje – da li zapadne ambasade u Crnoj Gori rade za agendu ”srpskog sveta”, neočetništva i ruske interese?

U.P.A.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije