Connect with us

Politika

ŽARKO KORAĆ: “Beograd je ponizio Krivokapića kao premijera, njemu su dani odbrojani”

Published

on

Smatra i da je čin polaganja vijenca na mjesto gdje je ubijen bivši premijer Srbije Zoran Đinđić uvredljivo licemjerje

Posjeta premijera Zdravka Krivokapića Beogradu ponižavajuća je za Crnu Goru, ocijenio je bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać, navodeći da nikako drugačije nije mogla da se završi posjeta čovjeka čija je Vlada suštinski već pala.

“Počela je diplomatskim incidentom, jer je Krivokapića dočekao ministar poljoprivrede. Vlast je davala nesuvislo objašnjenje da je trebao da ga dočeka ministar pravde. Tu je bilo nečeg namjerno ponižavajućeg. Posjeta nije najavljena ni na sajtu Vlade”, navodi Korać.

Prema njegovim riječima, nije suština Krivokapić kao pojedinac nego ono što on predstavlja.

“To je uvreda na račun Crne Gore. Ta posjeta je počela loše i ta dva dana su prošla u sjenci toga. Aleksandar Vučić je brže bolje pozvao na večeru albanskog premijera Edija Ramu i zamjenika premijera Sjeverne Makedonije zaduženog za evropska pitanja Nikolu Dimitrova, i tu se vidio i Krivokapić. Crna Gora je odbila inicijativu Otvoreni Balkan i Krivokapić time protivurječi politici sopstvene zemlje“, ističe Korać za Gradski.me.

“Posjeta Krivokapića bez ikakvog sadržaja”

Navodi da posjeta Krivokapića više trebala Vučiću nego Crnoj Gori.

“Poseta je bila bez ikakvog sadržaja. Nije potpisan nikakav sporazum, ugovor. Niti je Beograd mnogo zadovoljan Krivokapićem, niti je išta planirano prilikom te posjete”, rekao je Korać.

Sve skupa je, ističe, ponižavajuće za Crnu Goru.

“Srbija i Beograd znaju da je ta Vlada u suštini pala, pa je to dodatno ohrabrilo Beograd da ponizi Krivokapića kao premijera, jer su njemu dani odbrojani”, tvrdi Korać.

Smatra i da je čin polaganja vijenca na mjesto gdje je ubijen bivši premijer Srbije Zoran Đinđić uvredljivo licemjerje.

“Krivokapića, koji se nikad prije toga nije bavio politikom, izabrao je direktno mitropolit Amfilohije Radović, a taj čovjek je u političkom smislu bio sve što nije bio Đinđić. Amfilohije je bio ljubitelj Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Održao je uvredljiv govor na sahrani Đinđića, a inače je imao običaj da govori tamo gdje se ne govori. Đinđić je bio za modernu, sekularnu državu, okrenutu Zapadu”, poručio je Korać.

“Vlada u odlasku ne treba ništa da obećava”

Komentarišući izjavu Krivokapića da Crna Gora neće ući u Otvoreni Balkan, jer će naredne godine ući u EU, kaže da vladini funkcioneri, u posljednja dva, tri mjeseca, sa izvjesnim padom Vlade, daju demagoške izjave.

“Vlada je ušla u samohipnozu. Govore da će tek sada da urade nezamislivo velike stvari za standard Crne Gore, odjednom su se sjetili dodatka za majke, obećavaju duple plate, a to je demagogija najnižeg ranga. Vlada u odlasku ne treba ništa da obećava, jer ona ne može ništa ni da uradi. Vlada je ušla u domen fantazmagorije. Daju skoro nezamislive izjave”, ističe Korać.

On je, komentarišući odluku Demokratskog fronta da prekine bojkot parlamenta, ocijenio da će DF ciljano pokušati da podrži ono što im odgovara i podigne rejting uoči izbora.

“Kad premijer kaže da ulazite u EU za godinu, a ministar finansija da imate Maršalov plan, da će duplirati plate, onda je to odraz Vlade u krizi, to je nepošten odnos prema građanima Crne Gore. Narodu se mora reći istina. Ova obećanja pokazuju temeljnu krizu vlasti i pokušaj da nerealnim obećanjima podignu rejting pred izbore”, ističe Korać.

Dodaje da je Krivokapićeva Vlada, za prethodnih godinu, mogla da uradi mnogo više i da ima mnogo nekompetentnih ministara.

“DF je pozapošljavao po dubini rodbinu, prijatelje, kumove, komšije. Sad bi oni da uđu u Vladu. To žele iz dva razloga: jer su velika očekivanja, Rusije da Crna Gora izađe iz NATO-a, a Srbije da se laska Vučiću. Srbija je očekivala da Crna Gora povuče priznanje Kosova. Kosovski mit je najznačajniji dio političke podloge ekstremnog srpskog nacionalizma”, navodi Korać.

“DF i SNP vagaju da li će biti vanrednih izbora”

Kaže da DF i SNP vagaju i odlučuju da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora.

“Oni će ozbiljno procijeniti da li sad ići na izbore ili za šest mjeseci, da li završiti popis. Odluke ne donose sami, već u konsultacijama sa Beogradom i Moskvom. Doček Krivokapića bio je posljedica nekih razgovora sa strankama u Crnoj Gori, jer su se uplašili da će premijer osnovati svoju stranku”, zaključio je Korać.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije