Connect with us

Komentar

Zašto ja nemam prava kao Vesna Bratić, a isto sam žensko – samo nijesam četnik?

Published

on

Poštovani građani naše male države Crne Gore, kao jedna iz svijeta običnih ljudi, koji nema dodira sa javnim angažmanom i kao osoba koja nije medijska ličnost, osjećam potrebu da svoju priču podijelim sa vama…

Počelo je prije nešto više od godinu dana. Sasvim nenadano, kreće moje “poniženje’’ u svijetu društvenih medija. Samo da napomenem – potičem iz ugledne i čestite crnogorske porodice, koja je vazda držala do iskonskih vrijednosti i od oca i đeda, majke i babe naučena kako kćerka jedinica treba da se ponaša…

Odjednom, kreće košmar! Moje ime, počinje da se javlja u negativnim, uvredljivim, kompromitujućim konotacijama! Fotomontaže, pisanje svakojakih bljuvotina… Sve sa ciljem da me ponize kao ženu!

A, razlog – moja nacionalna pripadnost!

Zato se oglašavam i kao žena, kao Crnogorka. Jer sam tim svojim odrednicama “zaslužila” da se nađem po svim mogućim prosrpskim stranicama i grupama. I da, medijski progonjena kao takva, ni sa jedne adrese ne budem zaštićena.

E, zato ne mogah da ostanem imuna na ono što se posljednjih dana dešava. Neukusna karikatura minitsrake Vesne Bratić dovela je do velike pompe u (pro)srpskim medijima, među našim novim ministrima’ koji su  “širokogrudo i ljubavno’’ krenuli da joj pružaju podršku. Jer, ona je žena i ta karikatura je ponižavanje žene.

Nakon te reakcije, ostalo mi je da ministarku Srzentić i sve ostale adrese koje su promptno stala u zaštitu ministarke Bratić, zapitam:uvaženi ministri i uvažena gospodo, zar ja Nataša Karadžić nijesam žena?! Imam li i ja neka prava u “oslobođenom” društvu? Ili sam izgubila sva prava jer se, zamislite, za razliku od dotične, izjašnjavam kao Crnogorka?!

Da li bi moja prava u društvu bila veća da sam kojim slučajem medijska ili javna ličnost? Ili možda Srpkinja? Da li bih u tom slučaju imala pravo barem na tretman žene? Ili me moja nacionalna pripadnost u vašim očima lišava i toga svojstva, a onda i zaštite kakvu ste pružili gospođici ministarki?

Vidim da su svi krenuli u veliku potragu da se počinioci koji su napravili karikaturu što prije nađu, angažovana je i policija. Želim vam da brzo pronađete pravog autora.

No, đe ste bili kada su mene nimalo nesakrivani, nego ponosni na takav svoj angažman, dakle- poznati počinioci sa portala In4S, izvrgavali ruglu, unižavali i ponižavali?!

Đe ste bili vi iz policije, kada sam došla da podnesem tužbu protiv tih? Rekli ste mi da nema elemenata za pisanje i podnošenje prijave?

Znači, sva država je ustala na noge da otkrije ko je nacrtao ministarku Vesnu Bratić, a obična građanka Nataša Karadžić ima da ćuti i trpi ovakve javne pokušaje poniženja?

Foto: facebook

Nema elemanata za podnošenje prijave?!

Nije dovoljno to što su me javno okarakterisali kao ‘’nemoralnu ženu’’, koja pruža usluge čovjeku koji se nalazi na čelu Crnogorske Pravolsavne Crkve, koji ima zvanje i status Vladike?! To nije poniženje?! Javno izbacivati moje lične fotografije uz pogrdne riječi i uvrede?! Znači pošto nijesam javna ličnost, a i deklarišem se kao Crnogorka u aktuelnoj crnogorskoj stvarnosti nemam prava na ustavom garantovana prava!? Kao lojalan građanin ove države nemam prava koja ima ministarka koja o ovoj državi ima svima nam dobro poznate stavove!

I moja porodica, moj muž, moja rodbina, nema prava da ne čita svakodnevno bljuvotine i uvrede na moj račun!? Samo zbog toga što sam Crnogorka. Što se izjašnjavam onako kako su se izjašnjavali moji preci i moji roditelji… To je moja greška i moj grijeh?!

Veoma zanimljiv koncept pravde, prava, pomirenja, demokratije, prevazilženja podjela!

Ponavljam, đe ste bili svi vi zaštitnici Vesne Bratić da se oglasite povodom ovih napada na mene?

A, ponavljam da su počinioci ovog nedjela, ovog rugla kome sam izvrgnuta- poznati!

Isti taj In4S u ovoj, našoj zemlji, na najprimitivniji i najbijedniji način, godinama vrijeđa sve što je crnogorsko! Bez ikakve sankcije?

Pa opet pitam gospodu iz novoformirane Vlade, koja se kao što možemo vidjeti brine za položaj žena u društvu, šta ćete uraditi po ovom mom pitanju? Da li sam ja žena, gospodo ili pripadam životinjama?! Da li ja kao majka, supruga, kćerka zaslužujem normalan život i zaštitu?!

Zamislite kako se osjećam kada svako jutro strijepim kakva će me nova fotografija sačekati, kakav će novi tekst osvanuti o meni!?

A, i to ponavljam samo zbog toga, jer baštinim kult i vrijednost crnogorskog ideniteta.

Svaka moja podnijeta tužba, u UP-u je zataškana?!

I vas Zdravko Krivokapiću i vas Dritane Abazoviću pitam, pošto se iz priloženog vidi da se mnogo brinete za nas žene i da vam je stalo do ravnopravnosti među polovima: što imate da izjavite povodom ovoga? I ja sam građanin ove zemlje, zamislite?!

Ako pripadam onoj polovini društva koje se deklariše kao crnogorsko, da li to znači da su mi prava oduzeta? Da li bi ih kojim slučajem imala, da sam rekla za sebe da sam ženski četnik, u zemlji koja baštini antifašizam i koja je simbol anitfašizma na Balkanu?!

Velite gospođa ministarka je stub vlade, zamislite gospodo, ja sam stub porodice. Stub sam onog najčvršćeg temelja društva. Zaslužujem normalan život, a ne da me jedan pročetnički portal u kontinuitetu vrijeđa i ponižava. Stavljajući na mene pečat nemoralne osobe.

 

Foto: facebook

Još jedno pitanje ću postaviti… Kako vas jednostavno nije sramota?!

I vas urednike tog istog portala i Vladu s kojom sačinjavate današnju vlast? Osuđujete ’’hajku’’ na ministarku, a sami ste učesnici i podržavaoci mog medijskog i javnog ponižavanja, izvrgavanja ruglu, svakodnevnog blaćenja i vrijeđanja. Ko se od vas našao da se ogradi od takvog gnusnog čina, da osudi svoje kolege za takvo ponašanje, kada se već toliko brinete za položaj žena u društvu?

Pitaću vas gospodo; kako bi se vi osjećali da je kojim slučajem vaša majka, supruga, sestra ili kćerka na mom mjestu?! Obrnuli biste sve, uzduž i poprijeko, pola Crne Gore bilo bi privedeno da se nađe počinilac. A “vitez(ovi)”  koji hajka(ju) na mene već odavno poznat(i) svima… Ali, ja kao crnogorsko dijete, izgleda, ne zaslužujem pomoć, niti imam zaleđinu.

Ovo je udar na moje dostojanstvo, ovo je pokušaj diskreditacije, seksizam!!! Da li ođe u ovoj zemlji političke ličnosti, javne ličnosti i nevladine organizacije reaguju samo u situacijama kada su ugrožene osobe na vodećim  i rukovodećim funkcijama!? Selektivno, po kriteriju nacionalne, političke ili vjerske pripadnosti?

I vi takvim putem i djelovanjem želite da zaštitite prava žena u Crnoj Gori? Odlično ste krenuli!

Samo, jednu lekciju treba da znate iz crnogorske istorije koju ne znate: Ponižavanje CRNOGORSKE ŽENE nikad se nikome nije isplatilo, niti dobrim vratilo.

U najmanju ruku takve je stizao prezir.

Sram vas bilo!!!

Nataša Karadžić

2 Comments

2 Komentara

 1. Petar

  24.01.2021. at 17:32

  Me, too. Svi smo uz tebe.

 2. Zekovic Bobo

  24.02.2021. at 14:30

  Natasa, nemam rijeci kojima bih opisao ove neljude. Pamtimo sve sto su radili i uradili Crnogorkama i Crnogorcima.A vraticemo im kako to rade Crnogorke i Crnogorci kroz svoju pacenicku istoriju.
  A Vama Natasa upucujem najsrdacnije pozdrave, najljepse zelje Vama i porodicii. I ne brinite, poslacemo ove spodobe nazad u u mrak iz kojeg su izronili i onemoguciti im da se vise nikad ne pojave na svjetlost sunca Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije