Connect with us

Politika

ZENKA: Sud u slučaju Tačija i ostalih izjednačio žrtve i zločince

Published

on

Crnogorski ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka izjavio je da je potvrđivanje optužnice protiv vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Hašima Tačija, Kadri Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Selimija, klasičan primjer izjednačavanja žrtve sa zločincem.

On je za Portal Ulcinj kazao da zločince treba tražiti na drugim mjestima, a ne “tu gdje ih najmanje ima”.

“To su izmišljene optužnice. Od srca im želim sve najbolje i da što prije izađu iz te sudnice u Hagu, jer mislim da krajnje nepravedno sjede na tim optuženičkim stolicama”, istakao je Zenka.

Prema njegovim riječima, Hašim Tači i ostali optuženi su borci za slobodu, a ne ratni zločinci.

“Ono što ja želim i očekujem je , da izađu što prije i osvijetle obraz albanskom narodu”, poručio je Zenka.

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova (poznatog i kao sud za zločine OVK) objavio je juče odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u celosti na sajtu Specijalizovanih veća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji opravdana sumnja da su Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim većima.

Hašim Tači je od 2015.godine počasni  građanin Ulcinja.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije