Connect with us

Politika

Živković: Imaćemo većinu za smjenu Vlade

Published

on

Vlada Crne Gore je za godinu dana svoje vlasti potrošila vrijeme građana i pogubno djelovala na državu, kazao je šef poslaničkog kluba Demokratske patije socijalista, Danijel Živković na pres konferenciji te stranke povodom 12 mjeseci rada vlade premijera Zdravka Krivokapića.

– Ova vlada je potrošila vrijeme građana i svi su imali priliku da vide kako je ona pogubno djelovala. Ova vlada je kroz svoje ponašanje, ponašanja njenog premijera i ministara zaustavila proces EU integracija. Danas u zgradi Vlade sjedi profesor mašinskog fakulteta bez legitimiteta i fiktivni ministri – kazao je Živković.

Ocijenio je da samo članovi Vlade ne uviđaju realnost koju im je predočila parlamentarna većina.

Istakao je da su loši rezultati najbolje vidljivi u bezbjednosnom sektoru.

– Nažalost taj sektor ne može da garantuje mir i stabilnost građanima. Vidimo kako se ponašaju čelnici ovog sektora. Međusobno ne razgovaraju i svako pokušava da bude gazda. Kad vidimo imenovanja u policiji i ANB-u, kad vidimo kompromitaciju bezbjednosnih službi i bojazan koju izražavaju međunarodni partneri, to dovoljno govori o stanju u tom sektoru.

Prema njegovim riječima, imamo premijera koji svakog dana optužuje ministra unutrašnjih poslova i direktora policije i pokušava da ih smijeni.

– Kad na to dodamo da su prije nekoliko mjeseci u zemlji bili prisutni pripadnici obavještajnih službi susjedne države možemo reći da je sistem potpuno urušen. Ključno je da se polako svjetla i reflektori gase, da odlazeći karavan neće imati mandat da nastavi i brzo ćemo morati da se uhvatimo u koštac sa saniranjem onoga što su nam ostavili – kazao je Živković.

Očekuju podršku za smjenu Vlade

Odgovarajući na pitanja novinara Živković je kazao da očekuju podršku inicijativi 40 poslanika opozicije za smjenu Vlade.

– Preko dvije trećine vladajuće većine je kazalo da ova Vlada nema podršku. Ozbiljan smo subjekt i nemojte da sumnjate da kad se uhvatimo određenog posla da će on biti uspješan. Tvrdim da će incijativa imati potrebnu većinu – kazao je Živković.

Eksperiment 12 apostola

– Mislim da smo u posljednijh 12 mjeseci preživjeli eksperiment koji je sprovodilo 12 apostola, poručio je potpredsjednik Demokratske partije socijalista Jevto Eraković.

On je crnogorskoj javnosti postavio 12 pitanja koje se tiču oblasti zdravstva:

– Ko je nezakonito smijenio više od 60 direktora u sistemu zdravstva a na njihovo mjesto postavio ljude bez iskustva i ekspertize – čime je ugrozio i uništio javno zdravstvo kao nikada do sada? Ko je odbio 150 hiljada besplatnih vakcina da bi našim novcem istih takvih 150 hiljada vakcina platio pola milliona dolara? Čijom nebrigom je uništeno više od 20 hiljada neiskorišćenih vakcina? Ko je bolnice ostavio bez ljekova a zdravstvene radnike bez dostojanstva, ćutke prelazeći preko toga što ih je premijer uporedio sa ubicama? Ko je jedini čelnik resora zdravstva u Evropi čiji se premijer nije vakcinisao? Koja je takozvana nestrančka ličnost odbijala da prihvati preporuke Instituta javnog zdravlja o uvođenju kontrole ulaska u Crnu Goru, jer je u toku bila bitka za Nikšić? Koji je ljekar pristao da se zarada od turizma vrednuje više nego ljudski život? Ko se kiti zaslugama prethodnika pripisujući sebi zasluge za PCR laboratorije, automatizovane laboratorije i projekte klinika? Ko je naredio da se korisnici doma liječe u domu a ne u bolnicama u Bijelom Polju i Beranama? Ko je naredio da kovid pozitivni konsultatni operišu pacijenete? Ko je zažmurio na to što je ljekar odbio da liječi pacijenta zbog vjerske pripadnosti? Rezultat čije politike je to što Crna Gora ima 60 hiljada više oboljelih nego Kina od početka epidemije? Ko je odgovoran za to što je Crna Gora četvrta u svijetu po broju umrilih od korone? Građani Crne Gore da li i dalje želite da vaši i životi vaših porodica budu u rukama ovakve vlade? – pitao je Eraković.

On je kazao da je DPS za godinu dana dobro uvidio gdje je griješio kad su bili na vlasti.

– Budite uvjereni da tamo gdje smo griješili, više nećemo – poručio je Eraković.

Podržavaju ciljeve “Evropa sad”, dileme oko novih prihoda

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević je kazao da o stanju u zdrvatsvu i ekomoniju najmanje treba da ubjeđuju bilo koga.

– Podaci su neumoljivi. Na početku mandata, prije godinu dana, iskazali smo sumnju u odnosu na kadrovska rješenja koja su trebala da ponude Crnoj Gori određene formule, posebno u svijetlu oporavka crnogorske ekonomije i daljeg ekonomskog rasta. Ipak, poželjeli smo tada Vladi sreću, jer smo znali, ako oni budu uspješni, onda će biti bolji životni standard svakog građanina – kazao je on.

Međutim, kako dodaje, njihova sumnja se poslije godinu dana se ispostavila opravdanom.

– Imamo rekordno zaduženje koje i dalje nije transparentno, i dalje je tajno. Imamo povećan javni dug. Poslije godinu dana osnovne životne namirnice rastu iz dana u dan i do 70 odsto. Gorivo je poskupilo 14 ili 15 puta, bez bilo kakve intervencije države i ono je sada 20 odsto skuplje nego prije godinu. Imamo podatak da je broj zapsolenih 2019. godine bio 207.000. Zbog pandemije koronavirusa, u 2020. imali smo 175.000 prosječno zaposlenih. U 2021. imamo 145.000 zapolenih. To nas vraća na pozicije 2005. godine. To je učinak ove Vlade – kazao je Rakočević, dodajući da su to katasftofalni rezultati sa kojima nijedna ekonomija na svijetu ne može da se nosi.

Istakao je da postoje drugi frapantni podaci, kao što je „rastjerivanje investitora, manje direktnih stranih investicija za 21 odsto u odnosu na 2020. godinu“.

– Ove podatke ne govorimo zbog kritizersva, već da mi 0alarmirali crnogorsku javnost. Da je vrijeme da ovakva Vlada, koja je klasičan eksperiment koji se ispostavio neuspješnim, mora da pođe u zaborav demokrtskog sazrijevanja Crne Gore- kazao je on.

Istakao je da se evropske snage moraju okupiti radi jačanja zdravstva i ekonomije i vraćanja Crne Gore na evropki put.

– Jedino takva Vlada i takva većina može spasiti Crnu Goru od daljeg posrtanja i u oblasti ekonomije.

Prema njegovim riječima, Vlada koja je za godinu unazadila sistem, nudi rješenja koja će nas izbaviti iz ove krize .

– I nazvali su iz tkz. „Evropa sad“. Za ciljeve tog plana, dižemo obje ruke – za povećanje minimalne i prosječne zarade. Za te ciljeve ćemo se vrlo brzo boriti iz pozicija vlasti. Međutim, ono što je MMF kazao je da fali ozbiljna analiza tog plana i srednji rok ovako zahtjevnih ciljeva – kazao je on i istajao da rade na tome da otklone one koji uništavaju ekonomiju Crne Gore i postave one koji stoje na evropskoj platformi.

Rakočević je kazao da će DPS “vidjeti što je finalni tekst budžeta” i kako će se vladajuća većina odnijeti prema njemu.

Dvanaest skakavaca

Poslanica DPS, Aleksandra Vuković ocijenila je da je godinu za nama “pojelo 12 skakavaca koji su narodu ostavili samo mrvice”.

-Oni su svoj mandat završili, gotovo je, ali će posljedice njihovih nedjela dugo ptoresati Crnu Goru. Revanšizam i nepotizam su proglasili svojom zvaničnom politikom. Protivzakonito su smijenili direktore obrazvnih i kulturnih ustanova. Učionice su postale kadionice, gdje se na mala vrata uvodi vjeronauka. Nikad niđe nije zgažen zakon kao u ovoj oblasti – kazala je Vuković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije