Connect with us

Politika

ŽIVKOVIĆ: Vlast nastavlja da krši Ustav i atakuje na institucije

Published

on

Danijel Živković, Foto: YouTube

Vlada i vladajuća većina nastavljaju da krše Ustav i zakone i neprimjereno atakuju na institucije sistema, čime su unizili dignitet parlamenta, ocijenio je šef Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković.

On je podsjetio da su opozicioni poslanici podnijeli inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti akata koji su stupili na pravnu snagu i da od suda očekuju da posao rade u skladu sa nadležnostima i bez ikakvog pritiska donesu odluke koje će poštovati.

“Isto tako ćemo podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti zakona koji su juče izglasani na sjednici bez potrebnog kvoruma, kada stupe na pravnu snagu, kao i ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, najavio je Živković.

Prema njegovim riječima, još jednom se potvrđuje da ova Vlada i vladajuća većina nastavljaju sa kršenjem Ustava i zakona i besprizornim i neprimjerenim atakom na institucije sistema, čime su unizili dignitet parlamenta.

Živković je, u izjavi povodom jučerašnjeg zasijedanja Skupštine, kazao da je to bio nastavak kršenja procedura koje je počelo na sjednici koja je održana 28. decembra prošle godine.

On je naglasio da je tumačenje Poslovnika, da oni koji onlajn odlučuju čine kvorum na sjednici, eklatantan primjer pokušaja obmane građana Crne Gore.

Živković je pitao zašto je parlamentarna većina mijenjala Poslovnik ukoliko je sve bilo regularno.

“Još jednom ih podsjećamo, ako je sve regularno, zašto su izmijenili Poslovnik na posljednjoj sjednici, da se prilikom utvrđivanja kvoruma prisutnima smatraju poslanici koji su fizički prisutni u plenarnoj sali Skupštine i poslanici koji učestvuju primjenom bezbjedne informacione komunikacione tehnologije”, naveo je Živković.

On smatra da je u srijedu ponovo prekršen Poslovnik.

„Jer pribjeglo se i utvrđivanju mandata poslanici URA-e, bez pozitivnog mišljenja Državne izborne komisije, čime sjednica nije mogla početi, jer je vladajuća većina imala 40 poslanika, s obzirom na to da mandat poslanici nije potvrđen u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima“, kazao je Živković.

Kako je naveo, ono što dodatno problematizuje tu sjednicu je brutalan pritisak na nezavisnost i samostalnost rada Ustavnog suda od poslanika vlasti i predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića, „koji su u cilju opravdanja kršenja Ustava i zakona pribjegli brutalnim napadima na institucije sistema“.

„Odbacujemo tvrdnje da postoji bilo kakva vrsta pritiska od strane DPS-a na Ustavni sud ili bilo kakva vrsta opstrukcije. Ako je podnošenje inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti “opstrukcija”, preporučujemo novoj većini da uzmu rečnik i potraže prevod te riječi”, kazao je Živković.

On je rekao da „oni koji se pravdaju svakodnevno za kršenje zakona i procedura samo još jednom potvrđuju da su pogriješili“ i da se iz ove situacije moglo izaći tako što će priznati grešku i povesti dijalog u skupštini.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije