Connect with us

Ostali sportovi

GIMNASTIKA: Kako je vježba na parteru mlade gimnastičarke postala viralna senzacija

Published

on

Vježba na parteru afroameričke gimnastičarke Nie Denis (21), studentkinje Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu (UCLA), postala je viralna senzacija jer je Denis kao muzičku  podlogu za vježbu koristila pjesme brojnih afroameričkih izvođača poput Kendrika LamaraBijonse Misi Eliot.

Denis je rekla da su protesti “Crni životi su važni” (BLM) inspirisali njenu vježbu. Gimnastičarka je tokom vježbe čak i kleknula te dignula ruku u vazduh, tačno onako kako su to rade protestanti. Svoju vježbu je nazvala “Crna izvrsnost”.

“Morala sam to napraviti… zbog kulture”, napisala je 21-godišnjakinja na Instagramu. Denis je za svoju vježbu dobila visoke ocjene, 9,95 od 10, a mnogi korisnici društvenih mreža pohvalili su njen nastup zbog energije i entuzijazma koje je pokazala.

Video snimka vježbe koju je na Twitteru objavila gimnastičarska ekipa Kalifornijskog univerziteta pregledana je nešto manje od 10 milijuna, a snimak su na svojim profilima objavile i bivša prva dama Sjedinjenih Američkih Država Mišel Obama te reperica i pjevačica Misi Eliot.

Denis je rekla da je htjela da njezina vježba bude slavlje Afroamerikanaca, njihove borbe i postignuća.

“Tema BLM protesta jako je teška. O njoj se teško razgovara. Ponekad se s ljudima morate susresti u mjestu u kojem se nalaze, morate im pristupiti slavljenički”, rekla je Denis za portal The Lily koji je u vlasništvu The Washington Posta. “Sve pjesme koje sam odabrala izvode Afroamerikanci iz različitih epoha. Oni su uticali na crnu kulturu, ali i na mene. Ja slavim što su napravili i provodim se kao nikad u životu.”

Gimnastičarka je rekla da prošlog ljeta nije mogla učestvovati na protestima jer se oporavljala od povrede ramena, ali da je duhom bila na ulicama.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije