Connect with us

Sport

AUSTRALIJAN OPEN: Đoković se obratio pismom i opravdao svoje negodovanje

Published

on

Foto: AO

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković otvorenim pismom javnosti obratio se povodom svega što se poslednjih dana dešavalo pred Australijan open. Novak je konstatovao da je svojim prijedlozima, u koje su se uključili i drugi igrači, samo želeo da pomogne, mada je znao da su šanse male da išta bude prihvaćeno.

Takođe, osmostruki šampion u Melburnu poručio je da će se uvijek truditi da pomogne, da nije tačno da su igrači sebični i nezahvalni, kao i da je i on želio da bude u Melburnu, ne u Adelajdu.

Prenosimo kompletno Đokovićevo saopštenje:

U svijetlu skorašnjih natpisa u medijima i na društvenim mrežama u vezi sa mojim pismom Kregu Tajliju (direktoru Australijan opena), želio bih da razjasnim nekoliko stvari. Moje dobre namjere prema kolegama u Melburnu pogrešno su predstavljene kao sebične, teške i nezahvalne. To ne može biti dalje od istine.

Ne tumači se svaki postupak kao ono što zapravo jeste i nekada kada vidim kako se stvari poslije odvijaju, zapitam sebe treba li da ostanem po strani i da uživam u svemu što imam umjesto da obraćam pažnju na muke drugih ljudi. Ipak, uvijek odaberem da nešto uradim i da budem od koristi uprkos posljedicama koje predstavljaju izazov i uprkos nesporazumima.

Istinski mi je stalo do mojih kolega igrača i takođe razumijem kako svijet funkcioniše – ko dobija veće i bolje i zašto je to tako. Zaradio sam svoje privilegije na teži način i upravo iz tog razloga mi je teško da samo gledam kada znam koliko je meni značila svaka pomoć, gest i lijepa riječ kada sam ja bio mali i nebitan u svijetu. Zato korisim svoju privilegovanu poziciju da koliko god mogu budem od koristi kada je to potrebno.

Oduvejk sam imao veoma dobar odnos sa Kregom, poštujem sav trud koji je uložio u to da Australijan open bude mjesto kojem se radujem svake godine. U našem dopisivanju preko imejla iskoristio sam priliku da razgovaramo o potencijalnim poboljšanjima uslova za igrače koji su u potpunom karantinu.

Tu je bilo nekoliko ideja i prijedloga drugih igrača iz našeg grupnog ‘četa’, nije bio cilj da se ikome naškodi, namjera je bila samo da pomognemo. Bio sam svjestan da su šanse male da se bilo koji naš prijedlog prihvati, baš kao što je odbijen moj zahtjev da budem u karantinu sa svojim timom u Melburnu umjesto u Adelajdu, zbog striktnih propisa Vlade. Pošto nijesam mogao da budem s drugima u Melburnu, stavio sam se na raspolaganje da pomognem ako je potrebno.

Razumijem da organizovanje međunarodnih sportskih događaja tokom pandemije predstavlja rizik i za lokalnu zajednicu i za same igrače. Zbog toga se mnogo zahvaljujem Teniskoj asocijaciji Australije, Vladi Australije i građanima koji su prihvatili rizik sa nama u ime ljubavi prema igri i višestruke ekonomske koristi za zemlju. Počastvovani smo i daćemo sve od sebe da poštujem protokole. Nadamo se da ćemo moći da se brinemo o svojim tijelima i da budemo spremni za mentalne i fizičke izazove koji će biti pred nama kada turnir počne.

Stvari u medijima su eskalirale i postojao je generalni utisak da su igrači, uključujući i mene, nezahvalni, slabi i sebični jer se neprijatno osećaju tokom karantina. Svi smo došli u Australiju da se takmičimo. Nemogućnost treninga i pripreme zaista nije lako podnijeti. Niko od nas nije dovodio u pitanje 14 dana karantina uprkos tome šta pojedini mediji pišu.

Željno iščekujem da igram pred publikom i da se priključim teniskom ludilu i energiji grada koji su me vodili ovdje ka mnogim pobjedama. Radujem se i tome što ću u Melburnu vidjeti kolege. Dirnule su me brojne poruke zahvalnosti i ljubavi koje sam dobio u posljednjih nekoliko dana.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije