Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

ISPOVIJEST MONAHA SERAFIMA (1): Amfilohije i Joanikije zataškavali “opasnu priču” o pedofiliji u SPC

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Komisija SPC na čelu sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula je istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru, ali ova istraga nije nikad dobila epilog iako su i Joanikije i mitropolit SPC Amfilohije znali za slučajeve pedofilije u svojoj crkvi.

Ove optužbe iznio je bivši đakon SPC Bojan Jovanović poznat i kao monah Serafim u ispovijesti čiji snimak je dostavljen portalu Aktuelno od strane veoma kredibilnih izvora.

Jovanović je široj javnosti postao poznat kada je 2014. godine objavio knjigu u kojoj je razotkrio homoseksualno-pedofilsku mrežu unutar SPC. Jedan od ključnih ljudi u toj mreži bio je raščinjeni vladika Vasilije Kačavenda koji je, prema navodima iz knjige Jovanovića “seksualno uznemiravao monahe i tražio da mu podvode djecu”.

Trenutno se pred sudom u Londonu vodi ročište po tužbi grupe građana protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), na kojem će se dokazivati da li je bilo pedofilije.

Bojan Jovanović je među šest žrtava koji pravdu traži pred sudom u Londonu. U ispovijesti koja je snimljena u martu ove godine (lokacija i imena osoba koje su razgovarale sa Jovanovićem poznata redakciji), Jovanović navodi da je pitao vladiku Joanikija Mićovića “zašto krije slučajeve pedofilije” na što mu je on odgovorio da je to “opasna priča” i da ako se to razotkrije “onda bi svi bili gotovi”.

Bojan Jovanović

“SPC je zbog tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru navodno pokrenula istragu 2012. godine, ali nijesu zvali mene da svjedočim u toj komisiji. Tada je svjedočilo 40 drugih sveštenika prije mene. Igrom slučaja došao sam na sjednicu te komisije i sreo vladiku Jovana Šumadijskog kojem sam ‘pljusnuo u lice’ neke kompromitujuće podatke, pa me je on preporučio vladiki Joanikiju Mićoviću koji je bio na čelu komisije kao čovjek koji se bavi prosvjetom u Sinodu SPC”, objašnjava Jovanović na početku svoje ispovijesti u koje je portal Aktuelno imao uvid.

Dalje navodi da se sa Joanikijem našao u Patrijaršiji u Beogradu gdje su otvorili temu pedofilije.

“Joanikije je meni počeo da priča, da me kune Svetim Petrom Cetinjskim, rukom Svetog Jovana Krstitelja, a ja sam na to rekao – vladiko ostavite te priče za nekoga drugog, znam kako je organizovana pedofilija u SPC i da ako hoćete da pomognete pomozite, ako ne, da idem negdje drugo. Joanikije je meni tada ponudio da me vrati u crkvu da mi da zvanje đakona, ali prije nego što mi je bilo šta drugo ponudio rekao sam mu eksplicitno da ne može on da me vrati u crkvu jer joj pripadam dušom i tijelom, i da me ne ucjenjuje”, kazao je Jovanović i dodao:

“Snimke i filmove pedofilskog sadržaja pogledali su svi u Sinodu uključujući i patrijarha Irineja i Amfilohija. Prije ove istrage koja je pokrenuta 2012. vođene su i druge istrage o pedofiliji i u njih su bili uključeni i Amfilihije i Irinej”, navodi Jovanović.

Manastir Dajbabe: Kakve tajne se sve kriju iza ovih zidina?

On ističe da najviši crkveni velikodostojnici znaju već dugi niz godina o slučajevima pedofilije u SPC ali da se istrage završavaju uvijek na isti način – “pokupe materijal, ucjenjuju jedni druge, onda se tu umješa politika i sve se zataška”.

“U razgovoru sa Joanikijem rekao sam da znam za slučajeve pedofilije gdje je na organizovan način sveštenik manasitra Dajbabe Teodosije dovodio maloljetno lice od 13 godina u manastir Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini da spava sa vladikom (Kačavendom). Joanikije je to stavio u zapisnik, kazao je da znaju za toga sveštenika i da ga dugo prate. Nakon toga pitao sam Joanikija zašto se to ne kaže policiji, na što je on odgovorio – ‘e pa onda bi smo bili svi gotovi’. Na moju konstataciju da prikrivaju pedofiliju u Crnoj Gori, on je meni odgovorio da je to ‘opasna priča'”, ispričao je Jovanović.

Na snimku Jovanović navodi da ima zapisnik koji je Joanikije napisao svojeručno i koji dokazuje njegove tvrdnje.

U narednim tekstovima bavićemo se zloupotrebom ovih gnusnih djela u političke svrhe od strane čelnika SPC u Crnoj Gori, ali i time kako su crkvene i svetovne vlasti u Srbiji zataškavale i krile počinioce ovih krivičnih djela.

Aktuelno

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije