Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

ISPOVIJEST MONAHA SERAFIMA (2): Amfilohije slučajeve pedofilije pokušao da iskoristi za rušenje Irineja

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Portal Aktuelno juče je u okviru ispovijesti bivšeg đakona SPC Bojana Jovanovića poznatijeg kao monah Serafim, objavio da Komisija SPC na čelu sa vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru.

Jovanović je u svom “svjedočenju” naveo da su Joanikije i mitropolit SPC Amfilohije znali sve o slučajevima pedofilije, ali da su ih zataškavali jer je to kako su naveli “opasna priča”, koja može da ima pogubne posljedice za SPC.

Jovanović, koji je široj javnosti postao poznat kada je 2014. godine objavio knjigu u kojoj je razotkrio homoseksualno-pedofilsku mrežu unutar SPC, u nastavku ispovijesti u čiji je audio-zapis portal Aktuelno imao uvid, navodi kako su čelnici SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović i Joanikije Mićović željeli da iskoriste skandal sa pedofilijom za političke obračune unutar same crkve.

Prema svjedočenju Jovanovića, vladike SPC u Crnoj Gori su pokušale da slučajeve pedofilije iskoriste da bi patrijarha Irineja kompromitovali i smijenili sa čelne pozicije u crkvi.

“Amfilohije i Joanikije su htjeli da iskoriste slučajeve pedofilije da smijene Irineja, nakon čega je plan bio da Amfilohije zauzme mjesto patrijarha SPC. To je u suštini Amfilohijev glavni cilj. Pokušao je da putem manipulacija dođe na čelo SPC nakon smrti patrijarha Pavla, ali mu ti nije uspjelo pa je ovdje vidio šansu za svoje političke namjere”, tvrdi Jovanović u svojoj ispovijesti.

Kada im je predložio da se sve ovo istraži, on su rekli da to mora da se riješi u okviru crkve i da se ni slučajno ne miješa policija i nadležni državni organi.

Kako Amfilohije predstavlja sebe u javnosti

“Amfilohije i Joanikije su sav materijal o pedofiliji prikupljali veoma cinično, čini se mudro. Amfilohije je sve podatke o pedofiliji držao kod sebe u kancelariji. Oni su preko tih dokumenata htjeli da uklone patrijarha Irineja tako što će ga predstaviti kao čovjeka koji nije mogao da se izbori sa pedofilijom i kazni ovakve grozne slučajeve”, navodi Jovanović.

Ističe da bi se nakon kompromitacije i smjene Irineja, Amfilohije uz podršku drugih vladika kandidovao za mjesto patrijarha.

“Oni su htejli da skinu patrijarha Irineja i Irineja Bulovića koji je najbliži saradnik patrijarha i koji kontroliše ogromne sume novca”, rekao je Jovanović.

Naveo je da je priča došla do zenita i da je on samo nebitan šrafić u toj mašineriji.

“Dokumenta koja ja imam su izašla na vidjelo i još ljudi o svemu ovome zna. Više puta sam imao priliku da se obogatim na ovoj priči, ali nijesam. U crkvu sam došao iz ljubavi a ne iz uhleblja, i ovo radim za sve one koji su pretrpjeli užasne traume u okviru SPC”, navodi Jovanović.

Portal Aktuelno poslao je juče pitanje Mitropoliji crnogorsko primorskoj (MCP) Srpske pravoslavne crkve u kojem traži komentar vezano za tvrdnje Jovanovića. Odgovor još uvijek čekamo.

Aktuelno

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije