Connect with us

Svetosavska sekta

Istorijski promašaj

Published

on

piše: Željko Vukmirović

Srpska crkva u Crnoj Gori je definitivno propustila istorijsku šansu. Vrijeme za podnošenje kandidature za predsjednika je pasalo, a oni se nisu upisali.  Naspram njihovog mantijaškog kandidata sve ovo što će se predstavljati kao njihovi sljedbenici samo su blijede sjenke, ponizni izvršitelji radova na putu, smotani pokajnici, obične šlihtare, ništa naročito. Istorijski promašaj, skroz.

Možemo samo da zamišljamo kakav bi to spektakl bio da je na predsjedničku crtu istrčao Joanikije i preuzeo pokajnički imidž Raja Mandića. Ne bi bilo tog kamena koji ne bi zaplakao. Rijeke suza bi se slivale od krševitog zaleđa ka moru. I obrnuto. Još kad bi Joanikije zavrtio glavom poput Raja na sve svoje prethodne jurišničke nastupe tresla bi se planeta.

Pa kad bi Joanikije još izgovorio ono čuveno Rajovo “naše podjele u kojima sam učestvovao leže mi na duši”, ova zvjezdana polarizacija bi bila izuzetno skučeno mjesto.

Ili, kad bi krenuo da u svom pokajanju pomene svašta nešto od srpske okupacije Crne Gore od 1918. i svih popaljenih crnogorskih domova, pa prekrajanja crnogorske istorije, uvaljivanja osoblja po crnogorskim crkvama i manastirima, postavljanja onog limenog objekta na vrh Rumije i saradnje sa vojskom navodne zajedničke države Srbije i Crne Gore tim povodom, pa još malo prisvajanja crkava, još malo zauzimanja manastira. A đe su tek livade, šume…

Ili kad bi se odrekao svoje verzije Njegoševe kapele na Lovćenu ili svih Vučićevih resursa, pa onda opet još jedne iznimne saradnje sa specijalcima u vrijeme svog ustoličenja na Cetinju, dugih cijevi i svih gumenih metaka i dimnih bombi.

A za kraj, na dan uoči izborne tišine, ostavio bi najbolje što ima i saopštio spisak seksualnih prestupnika koji su svoje uhljebljenje pronašli u redovima srpske crkve.

Kakav bi to rusvaj bio od kampanje!

Ovako, srpska crkva samo rizikuje da im uleti neka inspekcija i krene da provjerava način poslovanja. A to im stvarno ništa ne bi trebalo u životu. Samo to ne. Naročito sada kada su u svoj najveći beogradski hram uveli naplatu ulaznica. Za onaj u Podgorici, valjda, još vagaju.

Svejedno, izuzetna šansa je propuštena. Ništa od predsjednikovanja po Crnoj Gori.

Istorijski promašaj, skroz.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije