Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

LIDERI SS LITIJAMA BRANILI BIZNIS IMPERIJU: Mićović stavljao ”svetinje” pod hipoteku, novac trošen na crno!?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Svetosavski kult krvi i tla, u narodu poznat kao neregistrovana svetosavska sekta koja se vodi pod akronimom SPC, nije vjerska institucija niti ima ikakve veze sa pravoslavljem i jevanđeljskim učenjem, već predstavlja parapolitički, finanasijski konglomerat sa filijalama u više država.

Posljednjih godina u javnost je procurio ogroman broj informacija koji ide u prilog sumnji da je SS, odnosno SPC, organizacija koja posluje na granici zakona po ugledu na velike svjetske kriminalne organizacije, dok preko političkih aktivista i plaćenika manipuliše svojim članstvom da bi zaštitila enormnu biznis imperiju.

Najbolji dokaz o manipulacijama koje sprovode lideri SS su političke litije koje su obilježile 2020. godinu. Ove manifestacije organizovane su pod izgovorom ”odbrane svetinja”, a lideri SS su tvrdili da brane manasitre, crkve, hramove i ostale objekte u njihovom vlasništvu ”od protivzakonitog otimanja koje je namjeravala da sprovede bivša vlast”.

Direktor Joanikije Mićović: Potpis šefa crnogorske filijale SS na jednom od dokumenata o kojem će portal Aktuelno naknadno pisati

Međutim, dokumentacija u koju  je portal Aktuelno imao uvid predstavlja nedvosmislen dokaz da su takozvane litije imale za cilj promjenu političke klime u državi da bi svetosavska sekta mogla da nastavi sa finansijskim mahinacijama.

Lideri SS su manipulisali člnastvom, koje su koristili kao topovsko meso za političke obračune, dok su oni iste te ”svetinje” koje je branio sluđeni narod koristili kao hipoteku za finansijske transakcije u sivoj zoni!

Okoreli manipulanti

Na osnovu javno dostupne dokumentacije jasno se vidi da je tadašnji, kako se sam potpisivao, direktor Eparhije budimljansko-nikšićke Jovan Mićović zalagao ”svetinje” za iznos od 50.000 eura kod Komercijalne banke u Budvi!

Dok su izmanipulisani vjernici litijali za odbranu ”svetinja”, Mićović je iste te ”svetinje” stavio pod hipoteku da dobije novac od banke koji je trošen u ko zna koje svrhe.

Kako se navodi u dokumentaciji, pod hipoteku su upisani dvorište, stambeni i poslovni prostori u vlasništvu takozvane Eparhije  budimljansko-nikšićke.

”Suština priče  je da je Joanikije, kada je bio na čelu Eparhije budimljansko-nikšićke, i dok je trajala takozvana ‘borba za svetinje’, skrivao da su te ‘svetinje’ već bile založene kod Komercijalne banke u Budvi za kredit! Upisao je hipoteke na stanove i imanja u vlasništvu Eparhije i uzimao kredite koje je troškario ‘na crno’ što se jasno vidi iz priloženog lista neporkretnosti. S obzirom da je SPC neregistrovana u Crnoj Gori i da je van svake sistemske evidencije, ko zna za što su ta sredstava korišćena”, rekli su naši izvori dobro upućeni u finansijske malverzacije svetosavske sekte.

Takođe je upitno da li je Mićović mogao sam u ime eparhije da zaključuje takve pravne poslove, jer vjerovatno je morao imati saglasnost nekih njihovih organa, upravnih odbora, savjeta i slično.

O kakvoj se finansijsko-političkoj organizaciji radi najbolje govori i činjenica da svaka eparhija SS ima svoj poreski identifikacioni broj odnosno PIB.

”Hipotetički, da crkva zapadne u kašnjenje otplate kredita, banka ima pravo da oduzme tu nekretninu, upiše je na sebe i proda, da bi se namirila. Bilo bi divno vidjeti kako banka prodaje crkvenu imovinu”, rekli su naši izvori.

Kladionice, izdavanje stanova…

Portal Aktuelno došao je u posjed samo jednog dokumenta koji razotkriva na  koji način ova organizacija posluje.

Bord direktora SS

Kako saznajemo i veliki dio ostale nepokretne imovine Eparhije budimljansko-nikšićke je pod teretima, ne samo u Nikšiću već i širom Crne Gore.

Spekuliše se da SPC svoje objekte izdaje drugim poslovnim subjektima, a postoje informacije da se u nekim objektima otvaraju kladionice. Portal Aktuelno nastaviće da istražuje zloupotrebu ”svetinja” i način na koji svetosavska sekta manipulacijama imovinom stiče ogromna finansijska sredstava koja završavaju u sivoj zoni.

Osnovana je pretpostavka i da banke koje sarađuju sa tzv. Srpskom pravoslavnom crkvom nikako nijesu naivne i da u cijelom poslu prepoznaju sopstveni interes. Naročito u domenu kada je svojina tih materijalnih vrijednosti koje se nude u zalog izuzetno upitna.

Uobičajena praksa

Za kraj treba podsjetiti da su manipulacije sa crnogorskom imovinom potpuno uobičajena stvar za svetosavsku sektu.

Portal Aktuelno je pisao o brataniću pokojnog direktora crnogorske filijale SPC Amfilohija Radovića, popu Arseniju Radoviću koji je na prevaru, zaobilazeći crkvene organe, važeće zakone i uz pomoć pojedinaca iz državnih institucija Crne Gore, 2001. godine nelegalno prepisao 181 m2 zemljišta Crkve Svete Trojice u Budvi na drugo privatno lice.

Za to je Radović, ili neko u SPC, dobio 10.000 tadašnjih njemačkih maraka.

No, to je tek sitniš. Upit se odnosi i na raspolaganje zemljištem i šumama.

I tako, do prve prilike. I nezavisnog specijalnog tužilaštva…

Aktuelno

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije