Connect with us

Svetosavska sekta

OD ”DANA MITROPOLITA”, DO ZABORAVA: Amfilohije ”izbrisan” po nalogu beogradske centrale

Published

on

Piše: Balša Knežević

Prošlo je tri godine od smrti najistaknutijeg i najboljeg operativca parapolitičko-militarističke organizacije svetosavske sekte (SS) na terotoriji Crne Gore – Rista Radovića poznatijeg pod operativnim imenom Amfilohije.

Iako su par godina zaredom funkcioneri SS poznate i pod akronimom SPC, odnosno njihova crnogorska filijala tzv. Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP), organizovali velika i pompezna ritualna okupljanja povodom godišnjice smrti visokog funkcionera ove pseudovjerske organizacije, ove godine mogli smo da primijetimo da su stvari krenule nekim drugim tokom. Tokom koji vodi ka potpunom zaboravu Amfilohija koji je nakon nesavjesnog liječenja umro od koronavirusa 30. oktobra 2020. godine.

”Povodom treće godišnjice od upokojenja svetopočivšeg Mitropolita Amfilohija, u ponedjeljak 30. oktobra, Mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u podgoričkom Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja, uz sasluženje više arhijereja, a zatim i pomen Mitropolitu Amfilohiju u paraklisu Svetog Amfilohija Ikonijskog, po kojem je svetopočivši i dobio monaško ime”.

Đedo izbrisan kao da ga nikad nije ni bilo: Da ga Aktuelno ne pomene ne bi se znalo ni da je postojao

U ovom šturom saopštenju propagandne ispostave takozvane MCP kodnog naziva ”Svetigora” zabilježeno je sve što je pokojni Amfilohije dobio ove godine na svoju godišnjicu smrti.

Podsjećanja radi, crnogorska ispostava svetosavske sekte (SS) poznata pod akronimom MCP prošle godine je u svom operativnom centru kodnog imena Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, organizovala manifestaciju pod nazivom ”Dani mitropolita Amfilohija” u trajanju od čak pet dana, od 28. oktobra do 1. novembra. Ove godine Amfilohije je dobio samo ritual ”krvi i tla”, takozvanu liturgiju koja je, kako se čini, odrađena preko ”one rabote”.

To najbolje govori da je pokojni prvi operativac SS u Crnoj Gori potpuno zaboravljen i da je centrala tzv. SPC na čelu sa Prvoslavom Perićem i nezvaničnim šefom, srpskim autokratom Aleksandrom Vučićem, odlučila da upotpuni brisanje ”đedove” zaostavštine.

Perić dao signal da se ”ne pretjeruje” sa glorifikovanjem Amfilohija

Osim toga što je godišnjica smrti Amfilohija obilježena tako da se samo otalja posao, primjetno je da se nijedan političar i funkcioner iz aktuelne vlasti, koju je pokojni mitropolit instalirao, nije sjetio njega.

Zvanični i nezvanični šef SPC Prvoslav Perić i Aleksandar Vučić: Naredili brisanje zaostavštine Amfilohija Radovića

Kako saznaje Portal Aktuelno iz izvora bliskih vrhu SS, šef ove organizacije Prvoslav Perić dao je signal prilikom nedavne posjete Podgorici da se ”ne pretjeruje” sa pompom prilikom obilježavanja godišnjice smrti Amfilohija.

Izvršni direktor svetosavske sekte (SS) u javnosti poznate pod akronimom SPC Prvoslav Perić, operativnog imena – Porfirije, boravio je u Podgorici sredinom prošlog mjeseca, kada je agitovao i propagirao asimilaciju Crnogoraca pred popis koji je trebalo da se održi u Crnoj Gori.

”Po svemu sudeći osim što je aktivirao operativce u mantijama za popis koji je trebalo da se održi, Porfirije je indirektno skrenuo pažnju njegovom direktno podređenom Jovanu Mićoviću – Joanikiju da ne pretjeruju sa pompom prilikom godišnjice smrti Amfilohija. To je, kako se dalo očekivati, i ispunjeno”, rekli su naši izvori iz vrha SS.

Sve ovo urađeno je po nalogu srpskog autokrate Vučića, koji je još odavno naredio da se izbriše sva zaostavština Amfilohija Radovića sa kojim je bio u sukobu.

Osim što je Abazović poklonio crnogorske svetinje parapolitičkoj sekti, potpisao je i ukidanje zaostavštine pokojnog mitropolita, Joanikije je tu samo poslušno posmatrao i klimao glavom

Prekrižili Amfilohija odmah poslije smrti

Krajem maja 2021. godine, odmah nakon što je Mićović izabran za mitropolita, i prije krvavog helikopterskog ustoličenja 5. spetembra iste godine na Cetinju, još je tada bilo jasno je da je osnovni uslov da nezvanični šef SPC Vučić odobri njegov izbor, bio da se ovaj nekad bliski saradnik i duhovno-političko čedo Amfilohija Radovića odrekne svog dugogodišnjeg mentora i njegove zaostavštine.

Mićović je bez pogovora poslušao Vučića i beogradsku centralu SPC, pa se nije mnogo bunio što su sistematski izbrisali sve što je Amfilohije stvarao.

Mićoviću nije smetalo što je dekretom sa Kalemegdana ukinut Episkopski savjet u Crnoj Gori, što je nestao iz temeljnog ugovora ranije utvrđen naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, baš kao i titula Arhiepiskopa cetinjskoga namijenjena za predsjedavajućeg Episkopskoga savjeta.

Takođe je ukinuto proslavljanje „SVETOGA Mitropolita Petra Drugoga Tajnovidca Lovćenskoga”, koga je Amfilohije, protivno Patrijaršiji u Srbiji, 2013. jednostrano proglasio za svetitelja.

Fukarsko-kriminalnim potpisivanjem takozvanog ’’temeljnog ugovora’’ sa svetosavskom sektom (SS) 3. avgusta prošle godine, koje je u ime Vlade, a po nalogu iz Beograda, obavio prvi izrod Crne Gore i bivši premijer Dritan Abazović, samo je ozvaničena izdaja Amfilohijevog amaneta. Temeljnim ugovorom tzv. SPC i Vlade dovršeno je brisanje Amfilohija iz istorije i izvanično su parafirane gore navedene izmjene.

Svetosavski vrač i nelicencirani epidemiolog Velibor Džomić: Arhitekta ”druge smrti” Amfilohija, koji je jednom umro fizički, a drugu smrt je doživio nakon brisanja zaostavštine

Po diktatu vrha SPC i Aleksandra Vučića, koji je neskriveno mrzio Amfilohija, pogažen je amanet pokojnog mitropolita i stopiran njegov plan za potpisivanje dokumenta sa ,,Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori“. Taj termin je izbačen iz ugovora, i zamjenjen nazivom Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Abazović i Džomić egzekutori izdaje Amfilohija

Osim što je parapolitičkoj sketi poznatoj pod akronimom SPC predao sakralno blago Crne Gore i grobove naših predaka, Abazović je potpisivanjem tzv. ”temeljnog ugovora” izdao i zavjet Amfilohija Radovića. Iz ugovora je izbačeno sve ono za što se Amfilohije zalagao, a što je gore navedeno.

Ipak, kao glavni izdajnici Amfilohijevog zavjeta ne označavaju se ni Abazović, ali ni Joanikije Mićović.

Kao krivca broj jedan za izdaju Amfilohija srpski korpus lojalan pokojnom Radoviću odavno je označio pravoslavnog vrača, epidemiologa i prvog operativca SS protojereja-stavrofora – Velibora Džomićao čemu smo već pisali.

Džomić je najzaslužniji za sastavljanje ovako ’’nakaradnog temeljnog ugovora’’. Upravo je on sastavljao temeljni ugovor i iz njega, po nalogu Beograda, izbacio sve što mu je ”đedo” rekao da stavi kao dio njegovog amaneta. Njegova izdaja je još veća ako se zna da je, navodno, za života Amfilohija bio njegova desna ruka i čovjek od povjerenja. To što ga je ovako olako izdao govori najviše o Džomiću, plitkoći njegove vjere i moralnih svjetonazora.

Nakon što je Džomić odradio najveći dio posla i isprepravljao Amfilohijev ”temeljni ugovor”, čime je izvršio nezapamćenu izdaju svog duhovno-političkog oca i operativnog učitelja, Abazović je samo tu izdaju parafirao potpisom. To je u prirodi ovog prekaljenog veleizdajnika koji je samo služio Beogradu dok nije rashodovan. Stoga odsustvo bilo kakve pompe i velelepnog obilježavanja godišnjice smrti Amfilohija, treba posmatrati samo kao kulminaciju zatiranja njegove zaostavštine i zakopavanje njegovog imena u mračni podrum istorijskog zaborava.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije