Connect with us

Svetosavska sekta

PARAVJERSKE ORGANIZACIJE I OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE (III): Uloga nižerangiranih operativaca u subverzivnom radu

Published

on

Piše: Balša Knežević

Parapolitičke organizacije koje se kriju iza navodnih religijskih aktivnosti, kao što su esktremistička svetosavska sekta (SS) koja na teritoriji Zapadnog Balkana djeluje pod operativnim akronimom SPC, decenijama se dovode u vezu sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom.

Osim takozvane SPC, Ruska pravoslavna crkva (RPC) kao i Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) Moskovskog patrijarhata, predstavljaju primjer idealnih ispostava za subverzivna dejstva. Prostor Zapadnog Balkana je područje na kojem je uticaj obavještajno-bezbjednosne agitacije takozvanih ”crkava”, prije svih SS, izrazito prisutan već duži vremenski period.

Portal Aktuelno je pisao o vezi između Ruske pravoslavne crkve (RPC) njenog šefa Kirila Gunđajeva, sa svetosavskom sektom (SS) koja na teritoriji Zapadnog Balkana djeluje pod operativnim akronimom SPC, i njenim čelnicima Prvoslavom Perićem i Jovanom Mićovićem.

Takođe smo pisali o visokorangiranim rashodovanim operativcima kao što su pokojni Amfilohije Radović – ”Pukovnik” i njegovom i dalje aktivnom nasljedniku u operativnoj liniji Veliboru Džomiću – ”Vraču”.

Najbolji terenski agenti

Operativci u mantijama su najbolji terenski agenti, jer im narod vjeruje i u svojoj naivnosti misli da se radi o ’’božijim izaslanicima’’ koji imaju ’’časne’’ namjere, ne sluteći pri tom da u većini slučajeva oni samo prikupljaju informacije i podatke o ’’raspoloženju naroda’’ i dalje prosljeđuju pretpostavljenima ili direktno u centralu.

Atanasije Jevtić, Velibor Džomić i Amfilohije Radović: Operativna elita SS

Takozvani popovi takođe imaju za cilj i ideološko-nacionalni terenski inžinjering stanovništva, koji sprovode propagandom, lažima i zloupotrebom vjerskih učenja.

Stoga nakon visokorangiranih čelnika operacija, trebamo se pozabaviti i nižerangiranim operativcima koji su neizostavni za uspješan terenski rad. Najistaknutija dva terenska operativca SS u Crnoj Gori, kako su kazali naši dobro upućeni izvori iz vrha takozvane SPC, su Mijajlo Backović i Mitar Knežević.

Najprljaviji agent-provokator SS

Svetosavska sekta predstavlja glavno subverzivno tijelo preko kojeg zvanični Beograd i nezvanična Moskva sprovode svoje velikodržavne, nacionalističke aktivnosti u državama Regiona. Pod najjačim udarom takozvane SPC već decenijama se nalazi Crna Gora koju centrala ove organizacije nastoji da uništi kao suverenu državu i integriše je u granice velikodržavnog projekta ’’srpski svet’’.

U tom kontekstu treba istaći terenski rad najaktivnijeg operativaca-provokatora svetosavske sekte (SS) popa Mijajla Backovića. Ovaj nižerangirani potkazivač i provokator čija je zvanična funkcija šef kabineta episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija Ostojića, zadnji put je u žižu javnosti dospio kad je u septembru prošle godine na svečanoj sjednici povodom praznika Opštine Nikšić u sali Pozorišta sjedio dok se intonirala himna.

Backović je poznat kao najprljaviji operativac SS povezan sa srpskom BIA-om, ali i sa strukturama u crnogorskom ANB-u. Provokacija u Nikšiću je samo jedna u nizu koja dolazi od ovoga agenta u mantiji, jer je sjedio i tokom intoniranja himne Crne Gore u novembru 2019. godine na svečanoj sjednici u Petrovcu povodom oslobođenja Budve.

Nižerangirani potkazivač i provokator Mijajlo Backović

Backović je najzapaženiju subverzivno-agitatorsku ulogu odigrao u aprilu 2019. godine na Miholjskoj prevlaci, gdje je potpaljivao narod i pozivao na sukobe sa policijom i inspekcijom koja je htjela da sruši nelegalno podignuti objekat za izviđanje – takozvanu krstionicu. Blisko je sarađivao sa bivšim šefom ANB-a Dejanom Vukšićem, a uslikan je u jednom kafiću kako se sa njim konsultuje, odnosno raportira i prima dalje direktive.

Politička agitacija i ”ruske veze”

Nižerangirani potkazivač i provokator Backović se aktivirao na političkoj sceni pomažući u ime takozvane SPC Demokratski front tokom krize lokalne vlasti u Budvi. Na snimku, koji je objavljen 19. juna 2020. godine, vidi se Backović dok prenosi okupljenim pristalicama DF-a i Demokrata poruke njihovih političkih predvodnika, tadašnjeg predsjednika Opštine Marka Bata Carevića i predsjednika SO Krsta Radovića koji su u tom momentu bili privedeni u budvansku policiju. Backović je bivši pripadnik Vojske Jugoslavije, učesnik rata kao i veteran 63. niške padobranske brigade u čijoj uniformi voli da se pojavljuje kada nije u mantiji.

Backović razmjenjuje operativna saznanja sa nekadašnjim šefom ANB-a Dejanom Vukšićem

On se takođe povezuje sa ruskim obavještajnim podzemljem i važi za ekstremnog obožavoca lika i djela ruskog diktatora Vladimira Putina. Već godinama u medijima, pominju se njegove veze sa Moskvom. Još 2014. godine, neposredno nakon Putinove aneksije ukrajinskog Krima Backović je boravio u Moskvi i Sankt Peterburgu, a njegov zadatak je bio da kao član delegacije SS Putinu – pokloni plac u Grblju koji su mu mještani ponudili.

Tokom narednih godina, sve do danas, Backovićeve veze sa proputinovskim organizacijama samo su jačale. „Balkanska kozačka vojska“ i „Noćni vukovi“ su samo neke od organizacija sa kojima je povezan.

Joanikijev potrčko i ”pravosalvna bratstva”

Kako smo već pisali u mini-feljtonu posvećenom antidržavnim, kriminalnim aktivnostima takozvane SPC, ova organizacija za sprovođenje svojih subverzija sve više počinje da kopira model koji se koristi u Srbiji – osniva nacionalistička udruženja. Specifično obilježje tih udruženja je da se predstavljaju kao ”pravoslavna bratstva”, čiji su najistaknutiji članovi duboko upleteni u sumnjive poslove sa one strane zakona.

Ostoja Knežević

Jedna od najpoznatijih takvih organizacija koja ima sjedište u Nikšiću, ali i jake veze sa Republikom Srpskom, je takozvano ”pravoslavno bratstvo” – ”Zavjetnici Tvrdoš”. Ova organizacija je u žižu javnosti dospjela kada je prošle godine u akciji policije usmjerenoj na suzbijanju distribucije narkotika u Nikšiću uhapšen, između ostalih, Marko Jevrić aktivni član ovog bratstva.

Kako smo već pisali lice koje je bilo zaduženo za izvršenje svih direktiva SPC, je Mitar Knežević, povezan sa bratstvom Tvrdoš i optuženi u izvršenju teškog razbojništva u nikšićkoj pošti, kada je stradao radnik obezbjeđenja Ljubiša Mrdak (50). Mitar Knežević, je brat Ostoje Kneževića, operativca SPC, koji je postavljen za cetinjskog paroha. Ostoja Knežević je inače desna ruka šefa CG filijale SPC Jovana Mićovića i formalno osoba od njegovog najvećeg povjerenja!

Kako sazanjemo, Knežević preko svog brata i grupe bezbjednosno interesantnih lica koordinira rad ekstremističkih bratstava koja se kriju iza pravosalavnog predznaka.

Ostoja Knežević je poznat i po tome što preko izvjesnih firmi upravlja protokom novca u SS, što je za njih posao od najvećeg značaja. Knežević je, kako su pisali mediji, od 5. novembra 2021. godine izvršni direktor preduzeća „Odigitrija” – poslovne firme Mitropolije crnogorsko-primorske takozvane SPC.

Firmu za djelatnost putničkih agencija ili „za razvoj hodočasničkoga turizma” je osnovao 2002. godine Amfilohije Radović, a pretpostavlja se da je to samo paravan firma za razne subverzivne radnje vezano za protok ljudstva i robe.

Backović i Knežević su samo primjeri nižerangiranih operativaca bez kojih takozvana SPC ne bi mogla efikasno da funkcioniše. Među 3.000 operativaca SS, koliko je visoki funkcioner ove sekte Velibor Džomić procijenio da ih dejstvuje u Crnoj Gori, većina je zadužena za sitne operativne poslove, a agenti kao što su Backović i Knežević su ”karika” između vrha SS i pripadnika najniže terenske ispostave.

Sličnu ulogu kao Knežević i Backović imao je i šef operativne baze kodnog naziva ”Manastir Dajbabe” Danilo Išmatov kome je u oktobru prošle godine zabranjen ulazak u Crnu Goru kada je vraćen sa graničnog prelaza.

Nastaviće se…

U sledećem nastavku: Širenje propagande i internet ”botovanje” operativaca SPC kao dio hibridnog rata protiv Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije