Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

Politbiro Crkve Srbije u stalnom zasijedanju

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Goran Popović

U crkvenim političkim jazbinama opet vri, a politbiro Crkve Srbije kao da je u stalnom zasijedanju. Nedavno je ovaj politički organ Mitropolije oštro ukorio ministra odbrane Konjevića i ljutito upitao svog pulena premijera Abazovića šta taj Raško radi u „njihovoj vladi“.

Mitropolija SPC je, naime, besprizorno optužila Konjevića da dezinformiše domaću i stranu javnost jer je tokom susreta sa jednim britanskim zvaničnikom konstatovao kako je “međunarodnim partnerima bilo teško objasniti distinkciju između obavještajne i religiozne strane jedne vjerske zajednice, kao produžene ruke malignog političkog uticaja trećih strana”.

I još je Mitropolija ocijenila da Konjevićevo ponašanje “zahtjeva neki vid sankcije i regulisanja ovakvog ponašanja visokog predstavnika državne vlasti”. Takođe je politbiro Crkve Srbije  pozvao premijera Abazovića da preispita kako ministri iz Socijaldemokratske partije doprinose proklamovanim ciljevima Vlade?!

Još čekamo odgovor premijera na ovaj  drski bezobrazluk popova Crkve Srbije! Ali ga nešto nema…

Politički performans organizovan u Hramu u Podgorici povodom promocije knjige Zdravka Krivokapića takođe je pokazao nervozu politbiroa Crkve Srbije zbog ugrožavanja njihovog kleronacionalističkog portfolija. U prisustvu podobnih bivših ministara  Milojka Spajića, Jakova Milatovića i Olivere Injac, bivšeg podobnog šefa ANB Dejana Vukšića i, naravno, Marka Milačića, sam Krivokapić je ocijenio kako “Crna Gora mora da doživi promjenu političke kulture i partija, jer ovi koji su danas na sceni – vode nas u pogrešnom smjeru”.

Pop Metodije reče da je “Krivokapić u jednom istorijskom trenutku od Boga bio odabran da predvodi jedan narod”, te da je on “istorijska ličnost ne samo za građansku istoriju, već i za crkvenu”. I pop Gojko Perović je pričao o “velikim učincima” apostolske vlade, posebno apostrofirajući da je Krivokapić prvi premijer Crne Gore “koja se oslobodila”.

Blago(š) njima…

Mitropolija SPC, koja je inače pod istragom tužilaštva zbog  osnovane sumnje da je prikrivala pedofiliju, odnosno krivično djelo “obljube nad maloljetnim licima” u svojim redovima, nedavno je dala uputstva državnim organima u daljem postupku. Pa kažu: “Uz punu vjeru u pobjedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna predstava okončati brzo i na zakonit način, Mitropolija sa indignacijom odbacuje sve ove: i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne vijesti senzacije, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarjelih, zlih namjera”.

Tužilaštvu su još sugerisali kako je “na djelu još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera njene demonizacije i diskriminacije koja traje i još uvijek ne prestaje”.

Advokat Aeksandar Olenik kaže kako je to što o ovom slučaju priča Crkva Srbije  “potpuno suludo” i da tako pokušava da “sebe postavi iznad države, zakona, Ustava”.

Eto tako, kao što je i do sad činila…

Samo što to, u vrijeme anticivilizacijskih litija, nijesu uočili ni naši zapadni saveznici, pa su, pod krinkom “vjerskih sloboda,” podržali i praktično omogućili  promjene u Crnoj Gori, i to iz sekularnog uređenja države u klasičnu teokratiju, čija je osnova bila kleronacionalizam, upakovan  u zločinački poduhvat pod kodnim nazivom “Srpski svet”.

Sada se, pogotovo nakon agresije Rusije na Ukrajinu, percepcija EU i SAD o zbivanjima u Crnoj Gori i regionu radikalno mijenja, što dodatno nervira politbiro Crkve Srbije.

Evropski parlament je, podsjetimo, prije dva mjeseca uvidio “da se strano uplitanje ostvaruje kroz uticaj i instrumentalizaciju vjerskih institucija, kao što je ruski uticaj na pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, posebno njenom entitetu Republici Srpskoj, Gruziji i u određenoj mjeri Ukrajini, a uključuje sijanje podjela među lokalnom populacijom, razvijanje pristrasnog pisanja istorije i promovisanje anti-EU agende”.

Stejt department je prije nekoliko dana ocijenio “da su 26. januara 2021. godine u Crnoj Gori stupile na snagu izmjene i dopune zakona o vjerskim slobodama, kojima su eliminisani zahtjevi da se postojeće vjerske grupe registruju radi sticanja pravnog statusa i da vjerske grupe daju dokaz o vlasništvu nad određenom vjerskom imovinom kako bi zadržale pravo na nju”. Takođe je konstatovao da “Vlada ponovo nije preduzela nikakve korake da riješi sporove Srpske pravosavne crkve i Crnogorske pravoslavne crkve  oko vlasništva nad 750 pravoslavnih objekata koje drži SPC”.

Trebalo je, dakle, da se desi svakovrsna devastacija države Crne Gore u minule dvije godine da bi naši zapadni saveznici shvatili da su pogriješili. To bi, konačno, trebalo da shvati i naša nova vlada na čelu sa premijerom Abazovićem, koji, definitivno treba da se odredi prema malignom političkom uticaju Crkve Srbije.

I to “temeljno”…

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije