Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

PRLE I ”NEDOSTOJNI” PREDVODILI RITUAL ”KRVI I TLA”: Dokle će svetosavska sekta da kalja ime Svetog Vasilija Ostroškog!?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Vasilija Ostroškog, koji je izuzetno poštovan, kako na ovim prostorima tako i kod pripadnika drugih vjeroispovijesti. Međutim, zaostavština ovog velikog crnogorskog sveca i dalje je predmet morbidnih, političkih zloupotreba i licemjernog prisvajanja od strane parapolitičko-kriminalne organizacije poznate kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC.

SS predvođena vrhovnim beogradskim vračem Porfirijem Prletom Perićem i njegovim podanikom Joanikijem Nedostojnim Mićovićem, skrnavili su crnogorsku svetinju izvodeći jutros ritual ”krvi i tla” ispred gornjeg manastira Ostrog.

Vrhovni vrač i šef SS kodnog imena Porfirije još prije dva dana je u stilu mafijaškog bosa ili visokorangiranog obavještajca dostavljen u Pljevlja helikopterom, gdje je uz prisustvo Filipa Karađorđevića, potomka ratnog zločinca Aleksandra I Karađorđevića, započeo seriju svetosavskih rituala ”krvi i tla”.

Svetosavski ritual ”krvi i tla” u izvođenju visoko pozicioniranih funkcionera SS: Rugaju se Svetom Vasiliju Ostroškom koga su htjeli ritualno da sahrane

Ova organizacija za danas je najavila i političko-propagandnu litiju, a na raport Periću doći će i privremeni premijer Crne Gore Dritan Abazović koji je molio da ga jedan od njegovih beogradskih šefova primi. Nepoznato je što će Abazović pričati sa Perićem, ali je jasno da šef SS ima da mu prenese veoma važne poruke od zajedničkog nalogodavca predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je samo nastavak servilnog odnosa crnogorskog državnog vrha prema zločinačkoj SS, što predstavlja samo dominantan način ponašanja u posljednje dvije godine.

Promocija svetosavlja

Svetosavska sekta je i danas iskoristila priliku da, kao nebrojeno puta do sad, u okviru redovnog političkog okupljanja i pagansko-svetosavskog agitovanja ispred Ostroga, crnogorskog sveca zloupotrijebi za sprovođenje klerofašističke propagande uz svetosavsku i velikosrpsku koreografiju.

Ovakvo ponašanje i promociju svetosavlja podstaknuto je za vrijeme vlade vjerskog ekstremiste Zdravka Krivokapića koji je i danas prisustvovao političkom ritualu ”krvi i tla” ispred Ostroga.

Zdravko Krivokapić – vjerski ekstremista: Došao da još jednom poljubi pod?

Politički ritual krvi i tla isto kao i politička litija koja će kasnije danas usliejditi, kao uostalom i godinama unazad, poslužiće za promociju ”srpskog porijekla Crnogoraca” i za širenje svetosavske propagande uz pomoć crnogorskog sveca kojeg je prisvojila Srpska crkva.

Politička zloupotreba

Jasno je da sramna SS, odnosno Svetosavski kult i njegovi najviši funkcioneri ne poštuju Svetog Vasilija već ga koriste za širenje velikosrpske propagande, pridobijanje vjernika (čitaj mušterija) i zloupotrebljavaju ga u političke svrhe, što je dokazano nebrojeno puta.

Ideološki preci današnjih sveotasavaca i čelnika Svetosvskog kulta simbolički su ”sahranjivali” i ponižavali, Svetog Vasilija Ostriškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim što je istorijski dokumentovano.

Sveti Vasilije je u govorima redovno zloupotrebljavan od strane pokojnog lidera SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića i njegovih političkih saboraca, a nerijetko su njegove mošti korišćene kao direktno propagandno oružje za širenje mržnje i ratnouškačke ideologije.

Još 12. maja 1996. godine mošti Vasilija Ostroškog su preko Nikšića upućene u Hercegovinu da bi ih u Trebinju dočekao ratni zločinac Radovan Karadžić i tom prilikom srdačno izljubio.

Sekta u službi zločinaca, Sveti Vasilije Ostroški kolateralna šteta

Amfilohije je Svetog Vasilija ponovo “prošetao” 21. decembra  2019. godine kada je njegove mošti donio u crkvu u Nikšiću, da bi sa njegovog ćivota čelnici crnogorske ispostave SPC najavili političku kampanju u vidu uličnih litija, koja je na kraju rezultirala smjenom vlasti i otvaranjem vrata Crne Gore ka velikorspsko-ruskoj okupaciji.

Skrnavljenje crnogorskih svetaca

Svetogrđe i skrnavljenje kulta i moštiju Svetog Vasilija Ostroškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim krajem 1918. godine činili su srpski okupatorski oficiri u Crnoj Gori, ideološki preci današnjih pobornika takozvane Srpske pravoslavne ckrve- odnosno SS.

Prije više od 100 godina, srpski okupatori simbolički su  ”sahranjivali”, ponižavali, vrijeđali i izrugivali se Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom, kao i sa crnogorskom kraljevskom i državnom Krunom.

Ideološki preci organizatora današnjeg redovnog propagandnog okupljanja ispred Ostroga, obavili su bogohulni obred „sahranjivanja” države Crne Gore i crnogorskih svetitelja – uključujući i Svetoga Vasilija Ostroškoga.

Ništa slično se nije desilo ni pod Turcima.

Događaj, naravno, nije zaboravljen. Opisan je 1921. u službenoj publikaciji Vlade Kraljevine Crne Gore: „Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića: dokumenta o zločinima Srbijanaca u Crnoj Gori”, odjeljak: „Zločini prema pojedincima u namjeri da unize ugled crkve i države”:

”Jednoga dana, decembra 1918. u 1 sat noću jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja-patrona crnogorskog naroda i države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove”, navodi se  u dokumentu.

Stoga je jasno da okupatorska sekta koja se vodi pod akronimom SPC nema pravo, ne samo da slavi, nego čak ni da pomene velikog crnogorskog sveca. Takođe je jasno da je podla namjera ove subverzivne političke organizacije da zloupotrebom sveca kojeg je ukrala vrši političku propagandu i izruguje se iskrenim vjernicima. Pitanje je samo dokle!?

B.Knežević

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije