Connect with us

Svetosavska sekta

RITUAL LAŽI I LICEMJERJA: Svetosavska sekta i ”Nedostojni” priredbama se opet ”peru” za izdaju Amfilohija!

Published

on

Crnogorska ispostava svetosavske sekte (SS) poznata pod kodnim nazivom Mitropolija crnogorsko-primorska i ove godine u svom operativnom centru kodnog imena Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, organizuje manifestaciju pod nazivom ”Dani mitropolita Amfilohija” u trajanju od četiri dana, od 28. oktobra do 1. novembra.

Ovo je već druga godina zaredom da funkcioneri SS poznate i pod akronimom SPC, organizuju ritualna okupljanja povodom godišnjice smrti visokog funkcionera ove parapolitičke organizacije Amfilohija Radovića, koji je nakon nesavjesnog liječenja umro od koronavirusa 30. oktobra 2020. godine.

Iako su i ove, kao i prošle godine, tokom višednevne manifestacije pljuštali hvalospjevi na račun pokojnog Radovića, jasno je da to ne može sakriti činjenicu da je Amfilohije (kako mu je bilo operativni naziv u SS), izbrisan iz kolektivnog sjećanja takozvane SPC, a njegova zaostavština izdata za šaku plitkih interesa i funkcija!

Njegov nasljednik na funkciji čelnika crnogorske filijale SS Jovan Nedostojni Mićović raspredao je i ove godine hvalospjeve o pokojnom Radoviću, ulizivački govoreći o njemu u superlativima, juče ujutro odradio je ritual ”krvi i tla” – takozvanu liturgiju, ali to nije moglo da sakrije bolnu istinu izdaje njegovog amaneta.

Jovan Nedostojni Mićović i službenici SS: Ni 1.000 rituala krvi i tla ne mogu sakriti izdaju đedovog amaneta

Izbrisali Radovićevu zaostavštinu

Nedostojni Jovan Mićović koji je na Cetinju nakon sramotnog, policijsko-diverzantskog, nasilnog ustoličenja postao i zvanično nasljednik pokojnog Radovića, učinio je sve da izbriše njegovu zaostavštinu. Završni akt u postupku izdaje Radovića dogodio se 3. avgusta kada je na prepad potpisan sramni ”temeljni ugovor” iz koga su izbačene sve stavke na kojima je insistirao Amfilohije.

I pored toga što je protiv Mićovića svojevremeno u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar ove organizacije, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe, to nije smetalo beogradskim šefovima SPC i političkom vrhu Srbije da ga izaberu na čelo crnogorske filijale ove pseudovjerske organizacije. Uslov je bio da bude sve što nije bio Amfilohije – da sluša bez postavljanja pitanja i da se odrekne nasljeđa pokojnog ”Đeda”.

Još kada je krajem maja prošle godine u Beogradu izabran za direktora crnogorske filijale SS, takozvanog mitropolita, bilo je jasno je da je osnovni uslov da nezvanični patrijarh SPC Aleksandar Vučić odobri njegov izbor, bio da se ovaj nekad bliski saradnik i poltron Amfilohija Radovića odrekne svog dugogodišnjeg mentora i njegove zaostavštine. Mićović je bez pogovora poslušao Vučića i beogradsku centralu SPC, pa se nije mnogo bunio što su sistematski izbrisali sve što je Amfilohije stvarao.

Mićoviću nije smetalo što su dekretom sa Kalemegdana ukinuti Episkopski savjet u Crnoj Gori, što je iz ”temeljnog ugovora” nestao ranije utvrđen naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kao i titula Arhiepiskopa cetinjskoga namijenjena za predsjedavajućeg Episkopskoga savjeta. Takođe je ukinuto proslavljanje „SVETOGA Mitropolita Petra Drugoga Tajnovidca Lovćenskoga”, koga je Amfilohije, protivno Patrijaršiji u Srbiji, 2013. jednostrano proglasio za svetitelja.

Aleksandar Vučić i Porfirije Perić: Izbrisali Amfijev amanet kao gumicom!

Joanikije je ‘poljubio ruku’ Aleksandru Vučiću i zbog funkcije pristao da se u jednom danu izbriše maltene sva zaostavština Amfilohija Radovića, a aminovao je i ”temeljni ugovor” sa SPC koji je radikalno isprepravljan u Beogradu od strane specijalca Velibora Džomića, po volji Vučića i čelnika patrijaršije, da bi bio potpisan na prepad i krijući. Manifestacije kao što su ova kodnog naziva ”Dani mitropolita Amfilohija”, ne mogu nikako da izbrišu činjenicu da je sadašnja poslušnička garnitura crnogorske filijale SS pljunula na Radovića, pokopala njegovu zaostavštinu i gurnula ga u zaborav.

Narod ga zaboravio

Amfilohija je malo ko pominjao nakon što je pokošen korona-kletvom koja ga je, kako se sumnja, pogodila zbog grijehova prema Crnoj Gori i Crnogorcima, 30. oktobra 2020. godine. Jedina uspomena na njegov lik ostala je cerada koju su na jednoj zgradi u Nikšiću postavile ekstremne pristalice svetosavskog kulta. Izdao ga je čak i njegov prvi saradnik i desna ruka Velibor Džomić, o čijoj ćemo ulozi naknadno pisati.

U prilog tome da je Radović već odavno zaboravljen ide i to što se ovih dana na obilježavanju uspomene na njega, u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja okupilo jedva stotinak ljudi!

Velibor Džomić, tvorac redigovanog ”temeljnog ugovora”: Izdao Amfilohija kao da je dvosobni stan u zgradi kod crkve Svetog Đorđa

To je poražavajući podatak ako se zna da je prije njegove smrti kada bi pokojni mitropolit držao političke govore kripta bila dupke puna, a stotine ljudi su se gurale ispred Hrama da bi ušli i slušali njegov govor.

Jasno je da su manifestacijom “Dani mitropolita Amfilohija”, koja se održava drugu godinu za redom visoki funkcioneri SS u Crnoj Gori pokušali da se ”operu” za svoje prećutno aminovanje brisanja zaostavštine pokojnog Radovića.

Stoga je će ova manifestacija ostati samo licemjerni pokušaj svojevrsnog iskupljenja za bestidni i bezobrazni odnos prema zaostavštini Amfilohija. Radović se koristi jedino kao svojevrsna politička relikvija a više i ne služi za povremeno političko potkusurivanje kao nekad. Nijedna manifestacija zabavnog karaktera koju organizuju njegovi nasljednici to neće promijeniti.

B.Knežević

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije