Connect with us

Svetosavska sekta

SLUČAJ PROTIV MIĆOVIĆA U ZASTOJU: Da li je strah od pedofilske sekte jači od zemaljske pravde?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Svetosavska sekta (SS), koja se vodi pod akronimom SPC, toliko je politički moćna da već decenijama prolazi nekažnjeno za razna nepočinstva, manipulicije, kriminalne i subverzivne radnje koje vrši pod pokroviteljstvom najmračnijih segmenata obavještajno-bezbjednosnih službi Srbije i Rusije.

Za kontroverznu SS se vezuju ratnohuškanje, podsticanje otrovnog nacionalizma, političko agitovanje, promocija svetosavlja i negiranje Crne Gore i Crnogoraca, finansijske malverzacije, saradnja sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom stranih država i aktivno agitovanje za velikosrpske i ruske ciljeve u regionu.

Ali najzlokobnija i najperverznija tajna koju je ova organizacija decenijama krila od javnosti je organizovana mreža pedofilije. Iako je ponovno otvaranje ove ”opasne priče” kako je svojevremeno okarakterisao aktuelni direktor crnogorske filijale SS Jovan Mićović, uzburkalo crnogorsku i regionalnu javnost, čini se da je posljednjih mjeseci sve stalo.

Porfirije Perić i Jovan Mićović: Šefovi takozvane SPC koja je poznata kao sigurna kuća za seksualne manijake, posebno pedofile

Podsjetimo, Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je u maju prošle godine izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) takozvane Srpske pravoslavne crkve i njenog lidera Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije.

Slučaj je zasnovan na svjedočenju bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, koji je godinama prikupljao obimnu dokumentaciju koja potkrjepljuje njegove tvrdnje da je Joanikije, kao predsjednik Komisije SPC za istraživanje slučajeva pedofilije 2012. godine vršio malverzacije i prikrivao dokaze da bi se čitav slučaj zataškao.

Mediji zastrašeni od političke sekte

Saslušanje Jovanovića u sklopu nastavka izviđaja protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i njenog šefa Mićovića zbog prikrivanja pedofilije, bilo je zakazano za 25. oktobar prošle godine, ali je odgođeno u dogovoru sa Višim državnim tužilaštvom u Podogorici zbog bezbjednosti svjedoka.

Kako su kazali naši izvori veoma dobro upućeni u ovaj slučaj, od kada je Jovanović bio primoran da odgodi svjedočenje, zbog opravdanog straha za sopstvenu bezbjednost, nije bilo novih momenata jer SPC čini sve da ovaj slučaj relativizuje i zataška.

Manijak Pahomije Gačić osumnjičen je 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika, sad od autokrate Aleksandra Vučića dobija ordenje

”Moć takozvane SPC dolazi do izražaja upravo u ovom slučaju, gdje su institucije kako u Crnoj Gori tako i u Srbiji, pod ogromnim pritiskom raznih političkih, bezbjednosno-obavještajnih, ali i intelektualnih krugova da se priča o pedofiliji zataška. SPC nije vjerska organizacija, to je svima odavno jasno, ali nastoji da se predstavi kao takva. Priča o pedofiliji im u tom kontekstu veoma smeta, pogotovo što je pokrenuta istraga protiv njihovog visokog funkcionera Mićovića”, rekli su naši izvori dobro upućeni u ovaj slučaj.

Kako su kazali, strah od uticaja takozvane SPC je toliki da mediji u Srbiji ne smiju uopšte da izvještavaju o postupku za pedofiliju koji se vodi protiv Mićovića.

”Većina ‘mainstream’ medija u Srbiji čak ne želi da izvještava od pedofiliji u SPC jer su u strahu, a na urednike se vrši veliki pritisak. Zato se u Sribji o pedofiliji uglavnom piše kada se prenose pojedini crnogorski mediji. To govori o uticaju i strahu od SPC”, rekli su naši izvori.

Opasni pedofili slobodno djeluju, čak napreduju u službi!

I dok slučaj prikrivanja pedofilije od strane Joanikija Mićovića tapka u mjestu, dokazani pedofili i zločinci slobodno djeluju u okviru SPC.

Ozloglašeni funkcioner SS Vasilije Kačavenda koji se nalazi na vrhu pedofilskog lanca, iako zvanično ”umirovljen” i dalje učestvuje u ritualima i donošenju odluka u takozvanoj SPC. Još jedan istaknuti protagonista priče o seksualnom zlostavljanju takozvane SPC Pahomije Gačić dobija ordenje i ugošćava na slavi izvršnog direktora svoje organizacije Porfirija Perića.

Iako je još u oktobru prošle godine advokat Bojana Jovanovića u slučaju protiv Joanikija, Aleksandar Olenik predložio da se sasluša pop Nikolaj Stamatović, jer postoji osnovana sumnja da je on, kao bivši učenik Joanikijev na Cetinju, u posjedu više snimaka orgijanja sa djecom, ovaj službenik SS napreduje u službi!

Metodije Ostojić postavlja glavnog makroa SPC Nikolaja Stamatovića za šefa jedne od operativnih baza ove paramilitarne, zločinačke organizacije

Visoki funkcioner SS, operativne titule ”vladika budimljansko-nikšićki”, Metodije Ostojić je aktera pedofilskih i gej skandala, koji važi za glavnog makroa u svetosavskoj sekti, Stamatovića, 9. avgusta prošle godine proizveo u čin igumana manastira Zlateš u blizini Bijeloga Polja (Tomaševo)!

Jasno je da takozvana SPC ne želi da se izbori sa pedofilijom u svojim redovima, čak i unapređuje i nagrađuje pripadnike pedofilske struje, sve pod uticajem veoma moćnog kačavendističkog lobija unutar ove organizacije.

Pritisci SS na pravosuđe

Umjesto da se pokaju, priznaju monstruozne zločine i mole za oprost od boga i za blažu kaznu pred zemaljskim sudovima, SS je u maju nakon pokretanja izviđaja protiv Mićovića, odlučila da zvaničnim saopštenjem izvrši pritisak na pravosudne organe.

U saopštenju takozvane Mitropolitije crnogorsko-primorske SS iz maja prošle godine, nije negiran nijedan delikt vezan za pedofiliju, već je pokušano da se ide na diskreditaciju svjedoka Jovanovića i na morbidnu priču o ugroženosti.

”Na djelu je još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvijek ne prestaje. I ništa više ni dalje od toga ovdje nema”, pokušali su saopštenjem u svom stilu zamjene teza da se opravdaju iz MCP, kao što su to činili proteklih decenija kada su pravdali podsticanje nacionalizma, ubistva, ratnohuškanje, genocid…

Reagujući na tadašnje saopštenje, advokat žrtava u ovom slučaju Aleksandar Olenik je kazao da Mitropolija crnogorsko-primorska svojim izjavama želi da pokaže da vidi sebe iznad države i suda. Dodao je i da pokretanje sudskog postupka nije napad na crkvu.

Da je živ, Amfilohije Radović bi mogao da bude svjedok-saradnik u slučaju protiv Mićovića za prikrivanje pedofilije

Mićović u pedofilskom lancu

Podsjetimo, podgoričko Više tužilaštvo je prošle godine pokrenulo izviđaj protiv MCP i njenog direktora Jovana Joanikija Mićovića, zbog navodnog prikrivanja pedofilije.

Bojan Jovanović je 4. jula, po zamolnici podgoričkog Višeg državnog tužilaštva saslušavan u beogradskom Višem javnom tužilaštvu, a njegov iskaz je audio-vizuelno snimljen i sa transkriptom dostavljen tužilaštvu u Podgorici, koje je i pokrenulo izviđaj.

Podsjetimo, portal Aktuelno već gotovo dvije godine piše o pedofiliji u SPC i ulozi Mićovića i njegovih funkcionera u prikrivanju pedofilije.

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC, na čelu sa glavnim makroom Stamatovićem.

Tu se prije svega misli na gore pomenutog Nikolaja Stamatovića.

Bivši đakon SPC Bojan Jovanović, u maju prošle godine na promociji svoje knjige “Ispovest Kako smo ubili Boga” je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. 

I sam Jovanović bio je na meti pedofila u crkvi. Pokušao je da ga seksualno zlostavlja nekadašnji zloglasni episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije (BiH) Vasilije Kačavenda koji je ukazom SPC 2012. penzionisan.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije