Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

SVETOSAVSKA SEKTA I POSTUPAK ZA PEDOFILIJU: Da je Amfilohije živ mogao bi da bude svjedok pokajnik!?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Piše: Balša Knežević

Decenije nepočinstava svetosavskog kulta krvi i tla, u narodu poznatog kao svetosavska sekta (SS), koja se vodi pod akronimom SPC, polako ali sigurno počinju da dolaze na naplatu i to ne pred božijim sudom, već pred zemaljskim.

Ova parapolitička organizacija već decenijama se vezuje za ratnohuškanje, podsticanje otrovnog nacionalizma, političko agitovanje, promociju svetosavlja i negiranje Crne Gore i Crnogoraca, finansijske malverzacije, saradnju sa obavještajno-bezbjednosnim sektorom stranih država i aktivno agitovanje za velikosrpske i ruske ciljeve u regionu.

Međutim, jedna od najzlokobnijih i najperverznijih tajni koju je ova organizacija decenijama krila od javnosti je organizovana mreža pedofilije. Ponovno otvaranje ove ”opasne priče” kako je svojevremeno okarakterisao Joanikije Mićović, ovih dana mnoge visoke funkcionere u SS čini veoma nervoznim.

Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je izviđaj protiv Mitropolije crnogorsko-primorske (MPC) takozvane Srpske pravoslavne crkve i njenog lidera Joanikija Mićovića, zbog prikrivanja pedofilije.

Bojan Jovanović

Slučaj je zasnovan na svjedočenju bivšeg đakona Srpske pravoslavne crkve Bojana Jovanovića, koji će  početkom jula biti saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu u svojstvu svjedoka. Kako saznajemo, Jovanović osim svjedočenja ima i obimnu dokumentaciju koja potkrjepljuje njegove tvrdnje da je Joanikije, kao predsjednik Komisije SPC za istraživanje slučajeva pedofije 2012. godine vršio malverzacije i prikrivao dokaze da bi se čitav slučaj zataškao.

Podsjetimo, Komisija za istraživanje slučajeva pedofilije u SPC na čelu sa tadašnjim vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem Mićovićem 2012. godine pokrenula je istragu zbog navodna tri slučaja pedofilije u Cetinjskom manastiru, ali ova istraga nije nikad dobila epilog iako su i Joanikije i tadašnji mitropolit SPC Amfilohije znali za slučajeve pedofilije u svojoj crkvi.

U zataškavanju teških krivičnih djela učestvovao je i Amfilohije

Kako su kazali naši izvori dobro upućeni u slučaj, Joanikijeva uloga u prikrivanju pedofilije ne odnosi se samo na slučajeve koji su vezani za Cetinjski manastir. U pitanju je takođe zataškavanje priče o sumnjivim okolnostima smrti maloljetnog bogoslova Milića Blaženovića koga je pokrovitelj pedofila u SPC Vasilije Kačavenda seksualno, fizički i psihički zlostavljao.

Joanikije i Amfilohije: Slučajeve pedofilije držali u fiokama kao materijal za političke ucjene?

Uz to, pominje se i zataškavanje slučajeva podvođenja maloljetnika u kojem je navodno učestvovao službenik (pop) manasitra Dajbabe Teodosije koji je dovodio maloljetno lice od 13 godina u manastir Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini da spava sa vladikom Kačavendom!?

”Ovo su samo neki od primjera zataškavanja pedofilske mreže unutar SPC u koje je direktno umješan sadašnji mitropolit crnogorsko primorski Joanikije Mićović. Kada slučaj dođe do suda i kad bude trebalo da se otkrivaju sve okolnosti, otvoriće se i priča o tome kako je Joanikije lagao kad je u pitanju istraga o okolnostima smrti Blaženovića. Za sad je još uvijek o tome rano govoriti”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Kako navode naši izvori, visoki funkcioneri SPC u Crnoj Gori su pokušali da slučajeve pedofilije iskoriste da bi tadašnjeg šefa organizacije Irineja Gavrilovića kompromitovali i smijenili sa čelne pozicije u crkvi. U zataškavanju je učestvovao i pokojni mitropolit Amfilohije Radović, koji bi da je živ, kako su kazali naši izvori, ”mogao da bude svjedok pokajnik, ili čak svjedok saradnik jer je u pitanju organizovana kriminalna grupa podvodača”.

“Amfilohije i Joanikije su prikupljali sav materijal o pedofiliji. Amfilohije je sve podatke o pedofiliji držao kod sebe u kancelariji. Oni su preko tih dokumenata htjeli da uklone tadašnjeg patrijarha Irineja Gavrilovića tako što će ga predstaviti kao čovjeka koji nije mogao da se izbori sa pedofilijom i kazni ovakve grozne slučajeve. Zatašakvali su pedofiliju u SPC i pokušavali da je iskoriste u političke svrhe”, kazali su naši izvori.

Pritisci SS na pravosuđe

Umjesto da se pokaju, priznaju monstruozne zločine i mole za oprost od boga i za blažu kaznu pred zemaljskim sudovima, SS je odlučila da zvaničnim saopštenjem izvrši pritisak na pravosudne organe.

U jučerašnjem saopštenju takozvane Mitropolitije crnogrosko-primorske SS, nije negiran nijedan delikt vezano za pedofiliju, već je pokušano da se ide na diskreditaciju svjedoka Jovanovića i na morbidnu priču o ugroženosti.

”Na djelu je još jedan pokušaj da se u duhu bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvijek ne prestaje. I ništa više ni dalje od toga ovdje nema”, pokušali su juče u svom stilu zamjene teza da se opravdaju iz MCP, kao što su to činili proteklih decenija kada su pravdali podsticanje nacionalizma, ubistva, ratnohuškanje, genocid…

Vječito ugroženi – funkcioneri SS vole lagodan život

Advokat žrtava u ovom slučaju Aleksandar Olenik juče je za N1 kazao da Mitropolija crnogorsko-primorska svojim izjavama želi da pokaže da vidi sebe iznad države i suda. Dodao je i da pokretanje sudskog postupka nije napad na crkvu.

“To je napad na one koji su ili vršili pedofiliju ili su ih čuvali, oni koji se nisu time bavili”, jasan je Olenik.

Crkvena pedofilska mafija

Portal Aktuelno je 2020. godine objavio seriju od tri teksta u kojima smo predočili javnosti kako je SPC u Crnoj Gori na čelu sa Amfilohijem i aktuelnim mitropolitom Joanikijem prikrivala slučajeve pedofilije, pokušavala da ih koristi za političke obračune unutar crkve.

Takođe smo pisali kako su se na teritoriji Crne Gore skrivali opasni članovi kriminalne organizacije zaodjenuti u mantije SPC.

Na promociji svoje knjige “Ispovest: Kako smo ubili Boga” Jovanović je otvoreno optužio Joanikija Mićovića da je prikrivao slučajeve pedofilije. Nakon toga je NVO Montenegro International podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu za prikrivanje pedofilije protiv Mićovića i Mitropolije crnogorsko-primorske.

Jovanović je na promociji knjige u biblioteci “Njegoš” na Cetinju, kazao da je “zaustavljanjem istrage Joanikije učestvovao u prikrivanju pedofilije u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori”, a da je u pregledanju materijala učestvovao Amfilohije “koji je o svemu znao duže od četiri decenije”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije