Connect with us

Svetosavska sekta

TEŠKA KARMA: Da li tzv. SPC ispašta zbog brutalne zloupotrebe crnogorskog sveca Vasilija Ostroškog?

Published

on

Piše: Balša Knežević

Pravoslavni vjernici obilježavali su u neđelju veliki praznik u znak poštovanja prema Svetom Vasiliju Ostroškom. Ovaj crnogorski svetac izuzetno je poštovan, kako u Crnoj Gori tako i u regionu, kod pripadnika pravoslavne, ali i drugih vjeroispovijesti.

Sveti Vasilije je živio u 17. vijeku, rođen je u Hercegovini 1610. godine, njegovo svetovno ime bilo je Stojan Jovanović, kao svetitelj je prepoznat od strane Crnogoraca i njegov svetački kult je prvo par vjekova bio prisutan kod crnogorskog naroda, da bi ga potom Srbi i drugi pravoslavci prihvatili kao sveca.

Ali i ove kao i prethodnih godina, zaostavština velikog crnogorskog sveca predmet je političkih zloupotreba i prisvajanja od strane parapolitičko-kriminalne organizacije poznate kao svetosavska sekta (SS) koja se vodi pod akronimom SPC.

Nema crvenih slova za Svetog Vasilija

Predstavnici ove subverzivno-nacionalističke, velikosrpske organizacije predvođeni šefom crnogorske filijale Jovanom Mićovićem – Joanikijem, obilježili su ovaj praznik prošle neđelje u okupiranom manstiru Ostrog i tom prilikom nijesu propuštili da naglase kako je Sveti Vasilije Ostroški ’’srpski’’ svetac i kako je 12. maj ’’veliki praznik Srpske pravoslavne crkve’’. To sve rade iako je poznata činjenica da Sveti Vasilije Ostroški do 1998. godine nije bio ni upisan crvenim slovima u crkveni kalendar tzv. SPC.

Šefovi crnogorske filijale SS i njihovi politički poslušnici: Njihovi ideološki preci su skrnavili ćivot Svetog Vasilija i htjeli da ga zakopaju, u kalendar im je kao svetac ušao tek nakon 1998. godine, a sad ga zloupotrebljavaju u političke svrhe

Koliko se lik i djelo crnogorskog sveca zloupotrebljava od ove parapolitičke organizacije i njenih visokih funkcionera najbolje govori i to što je prošle neđelje u Nikšiću održana politička litija, u ’’čast’’ Svetog Vasilija.

Neuspjela litija

Ulicama Nikšića prije nekoliko dana prošetalo je oko dvije hiljade ljudi u okviru diverzantske akcije kodnog naziva – politička litija, koju je organizovala takozvana Eparhija budimljansko-nikšićka, filijala svetosavaske sekte (SS) poznate i pod akronimom SPC, Crkvena opština i Opština Nikšić na čelu sa profesionalnim velikosrpskim provokatorom Markom Kovačevićem Šubarom.

Zvaničan povod za održavanje političke litije bilo je navodno – završnica ”tradicionalne kulturno – duhovne manifestacije “Dani Svetog Vasilija Ostroškog” koja je počela 7. maja”.

SS probudila kletvu crnogorskog sveca?

Političko-diverzantsku litiju, predvodili su šef crnogorske filijale SS Jovan Mićović i njegov zamjenik Metodije Ostojić. Prisutni su bili politički predstavnici iz redova profesionalnih Srba.

Ova svetosavsko-satanistička manifestacija bila je samo kontinuitet zloupotrebe  zaostavštine velikog crnogorskog sveca Svetog Vasilija Ostroškog.

Propast političke litije: Ni pored organizovnog dolaska iz svih crnogorskih gradova i gradova susjednih zemalja, nijesu mogli da napune trg u Nikšiću

Ove godine na gradskom Trgu slobode u Nikšiću okupio se neuporedivo manji broj poklonika političko-militantnog svetosavlja nego prethodinh godina, o čemu smo već pisali. To je jasan pokazatelj da je takozvana SPC uložila sve svoje resurse u političku borbu i agitovanje za ”srpski svet” što je potpuno kompromitovalo ovu organizaciju čija nepočinstva, kriminalne radnje i zloupotreba vjere polako dolaze na naplatu. Rapidno gubljenje simpatizera je jedan od najevidentnijih simptoma da je možda upravo Sveti Vasilije Ostroški odlučio da pokrene ’’točak karme’’ i naplati  svetosavskom agresoru za sve gnusne nepravde koje je počinio nad njim u prethodinm decenijama.

Ogledalo licemjerja takozvane SPC

Prosto je nevjerovatna količina licemjerja i bezobrazluka koju funkcioneri takozvane SPC ispoljavaju svake godine na ovaj praznik, kada prisvajaju crnogorskog sveca, kanonizovanog u autokefalnoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC). 

Dokaza je na pretek da sramna SS i njeni najviši funkcioneri ne poštuju Svetog Vasilija već ga koriste za širenje velikosrpske propagande, pridobijanje vjernika (čitaj mušterija) i zloupotrebljavaju ga u političke svrhe.

Ideološki preci današnjih sveotasavaca i čelnika tzv. SPC simbolički su ”sahranjivali” i ponižavali, Svetog Vasilija Ostroškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim što je istorijski dokumentovano.

Sveti Vasilije je u govorima redovno zloupotrebljavan od strane pokojnog lidera takozvane SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića i njegovih političkih saboraca, a nerijetko su njegove mošti korišćene kao direktno propagandno oružje za širenje mržnje i ratnohuškačke ideologije.

Još 12. maja 1996. godine mošti Vasilija Ostroškog su preko Nikšića upućene u Hercegovinu da bi ih u Trebinju dočekao ratni zločinac Radovan Karadžić i tom prilikom srdačno izljubio.

Sekta u službi zločinaca, Sveti Vasilije Ostroški kolateralna šteta

Amfilohije je Svetog Vasilija ponovo “prošetao” 21. decembra  2019. godine kada je njegove mošti donio u crkvu u Nikšiću, da bi sa njegovog ćivota čelnici crnogorske ispostave SPC najavili političku kampanju u vidu uličnih litija, koja je na kraju rezultirala smjenom vlasti i otvaranjem vrata Crne Gore ka velikorspsko-ruskoj okupaciji.

Skrnavljenje crnogorskih svetaca

Svetogrđe i skrnavljenje kulta i moštiju Svetog Vasilija Ostroškog zajedno sa Svetim Petrom Cetinjskim krajem 1918. godine činili su srpski okupatorski oficiri u Crnoj Gori, ideološki preci današnjih pobornika takozvane Srpske pravoslavne ckrve – odnosno SS.

Prije više od 100 godina, srpski okupatori simbolički su  ”sahranjivali”, ponižavali, vrijeđali i izrugivali se Svetom Vasiliju Ostroškom i Svetom Petru Cetinjskom, kao i sa crnogorskom kraljevskom i državnom Krunom.

Ideološki preci organizatora redovnog propagandnog okupljanja ispred Ostroga, i političkih litija nikšićkim ulicama, obavili su bogohulni obred „sahranjivanja” države Crne Gore i crnogorskih svetitelja – uključujući i Svetoga Vasilija Ostroškoga.

Ništa slično se nije desilo ni pod Turcima.

Događaj, naravno, nije zaboravljen. Opisan je 1921. u službenoj publikaciji Vlade Kraljevine Crne Gore: „Nekoliko stranica iz krvavog albuma Karađorđevića: dokumenta o zločinima Srbijanaca u Crnoj Gori”, odjeljak: „Zločini prema pojedincima u namjeri da unize ugled crkve i države”:

”Jednoga dana, decembra 1918. u 1 sat noću jedna grupa srbijanskih oficira, praćena vojnicima i jednom grupom najgore fukare, kojom su terorizirali čestito i mirno stanovništvo, izvršila je u Nikšiću sljedeći odvratan zločin, želeći tim ubiti autoritet crkve, odnosno svetitelja-patrona crnogorskog naroda i države. Napravili su tri kovčega, na formu mrtvačkih sanduka. Na jednom je bilo napisano Sv. Petar, na drugom Sv. Vasilije, a na trećem crnogorska kruna. Ove kovčege su nosili kroz varoš Nikšić na način kao što se čine crkvene procesije, zatim su se zadržali na trgu, gdje su iskopali tri groba, u koja su položili ova tri kovčega. Poslije ovoga održali su opijelo, kao što se to čini u pravoslavnoj crkvi prilikom sahrane. Kako je u pravoslavnoj crkvi običaj da se grobovi preliju vinom i uljem, to su, umjesto toga, srbijanski oficiri prepišali javno grobove”, navodi se  u dokumentu.

Kletva Svetog Vasilija

Publicista Miroslav Ćosoviću ranije objavljenom tekstu, opisao je što se  desilo glavnim etnofiletama takozvane SPC koji su zloupotrebljavali mošti crnogorskog sveca Vasilija Ostroškog.

Momčilo Krivokapić, Amfilohije Radović, Irinej Gavrilović i Atanasije Jevtić: Da li su mrzitelji Crne Gore žrtve gnijeva Svetog Vasilija Ostroškog?

O prokletstvu takozvane SPC počelo je da se šapuće još kad je 2020. godine epidemija korone zahvatila takozvanu Mitropoliju crnogorsko primorsku i kad su polako počeli da oboljevaju i umiru funkcioneri ovog ogranka SPC u Crnoj Gori. Prvi je iznenada umro funkcioner SPC Momčilo Krivokapić, poznati mrzitelj Crne Gore. Ali tek nakon smrti čelnika MCP i lidera prosrpskih partija u Crnoj Gori Amfilohija Radovića krajem oktobra 2020. godine šaputanja su postala sve glasnija.

Zatim je uslijedila smrt vrhovnog poglavara SS Irineja Gavrilovića 20. novembra 2020. od korone, a posljednja žrtva kletve je bio čuveni srbonacista Atanasije Jevtić osvjedočeni mrzitelj Crne Gore i Crnogoraca.

Već duže vremena se sumnja da su takozvana SPC, ali i njeni pripadnici, prokleti zbog brojnih grjehova, a zlikovački i eksploatatorski odnos prema moštima Svetog Vasilija Ostroškog zasigurno je doprinio da funkcioneri ove subverzivne ispostave ”srpskog sveta” debelo prepune mješinu grijeha. O prokletstvu koje prati svetosavsku sektu i dokazima koje to potkrjepljuju mimo gore navedenih slučajeva, već smo pisali

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije