Povežite se sa nama

Svetosavska sekta

U ime oca, strica i svetoga duha (2): Crkvena opština nije znala za malverzacije Amfilohijevog bratanića, MCP ćuti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mitropolija crnogrosko-primorska (MCP) Srpske pravosalvne crkve (SPC) i njihovi saradnici iz političke i bezbjednosno-obavještajne sfere, doživjeli su veliko ogorčenje nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. U cilju spriječavanja sprovođenja ovog zakonskog akta pribjegli su kontinuiranim medijskim i parapolitičkim napadima sa ciljem rušenja države i njenih legalno i legitimno izabranih predstavnika.

Lider SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović: Da li je znao za bratanićeve poslovne transakcije?

MCP po svaku cijenu pred domaćom i međunarodnom javnošću želi da sebe predstavi kao žrtvu “ateističke” i “demonske” vlasti iako to nema veze sa istinom, jer država samo želi da uvede red u sivu zonu koja je decenijama ostala van svih zakonskih okvira, o čemu svjedoče brojne zloupotrebe čelnika SPC koje sve češće isplivavaju u javnost.

Portal Aktuelno je još u martu pisao o skandalu u režiji Srpske crkve u Crnoj Gori, potpomognutom svesrdno od strane državnih organa, u koji je umješan bratanić mitropolita Amfilohija Radovića.

Kako smo ranije pisali, Budvanin Pavle Bučaj, priznati bokserski stručnjak priložio nam je dokumenta iz kojih se vidi da je bratanić mitropolita Amfilohija, sveštenik Arsenije Radović na prevaru, zaobilazeći crkvene organe, važeće zakone i uz pomoć pojedinaca iz državnih institucija Crne Gore, 2001. godine nelegalno prepisao 181 m2 zemljišta Crkve Svete Trojice u Budvi (parcela 1707/1 KO Budva) na drugo privatno lice (ime i prezime poznato redakciji).

Za to je Radović, ili neko u SPC, dobio 10.000 tadašnjih njemačkih maraka, o čemu svjedoče dokumenta koja je Bučaj dostavio.

Potvrda malverzacija

Portal Aktuelno nedavno je od drugog izvora dobio potvrdu Crkvene opštine Budva iz 2007. godine koja dokazuje da sveštenici SPC nijesu znali ništa o malverzaciji sa crkvenom zemljom u koju je bio umiješan Amfilohijev bratanić.

U Crkvenoj opštini nijesu znali ništa o poslovima sa nekretninama koje je obavljao Arsenije Radović

“Potvrđujemo da katastarsku parcelu 1707/1 KO Budva koja je prema izvodu lista nepokretnosti broj 104-956 – 1 – 11 2001. od 27. 11. 2001. KO Budva, vlasništvo crkvene opštine Budva nismo nikome prodali te je kao takva vlasništvo Mitropolije crnogorsko primorske”, navodi se u potvrdi koju je u ime SPC Mitropolije crnogorsko-primorske crkvene opštine Budva potpisao jerej Boris Radović.

Takođe se navodi da je “u toku utvrđivanje sadašnjeg stanja kog Direkcija za nekretnine područne jedinice Budva tako da će ono biti izvršeno u kratkom vremenskom periodu”. Napominje se da je ova potvrda izdata kao “dokaz o vlasništvu”.

Ovih 181 m2 prepisano je na privatno lice (ime i prezime poznato redakciji) na osnovu Ugovora o vansudskom poravnanju koji je u ime SPC preko punomoćja svojim potpisom omogućio bratanić Amfilohija Radovića – Arsenije Radović! SPC, ili sam Radović za poravnanje su dobili tadašnjih 10.000 maraka. Pitanje je kako je ova transakcija omogućena s obzirom da za nju nije znao niko iz Crkvene opštine Budva što se se vidi iz gore priloženog dokumenta.

Da stvar bude još problematičnija, u Statutu SPC stoji da niko bez odobrenja Patrijaršije ne može da sklapa ugovore o zemljištu i da ga prodaje. Stoga je opravdano postaviti pitanje da li je Arseniju Radoviću bilo omogućeno da sprovodi malverzacije sa zemljištem samo zato što ima uticajnog strica na čelu Mitropolije crnogorsko-primorske?

Zgrada patrijaršije SPC: Da li su znali za prodaju crkvenog zemljišta?

Portal Aktuelno kontaktirao je putem mejla Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC još prije nekoliko mjeseci uz upit da prokomentarišu ovaj slučaj. Odgovore na mejl koji smo poslali u martu još nijesmo dobili.

Neznanje, strah ili korupcija?

Prema nezvaničnim saznanjima portala Aktuelno, kako smo već pisali, Mitropolija crnogorsko-primorska SPC u Budvi, posjeduje ogromnu i veoma vrijednu imovinu koja uključuje poslovne prostore, stanove i zemljište, a kojoj se ne zna porijeklo i kojom raspolaže mimo svih zakonskih propisa.

Primjer sa 181 m2, koji predstavlja samo zanemarljiv dio ogromne imovine SPC u Crnoj Gori, najbolje govori na koji način ova organizacija posluje uz svesrdnu pomoć pojedinih državnih službenika.

Nesporno je da SPC i njeni čelnici imovinu koju posjeduju doživljavaju kao nešto što im je dato od boga i sa čim mogu da raspolažu kako im se prohtje. Pitanje koje se ovdje nameće je – kako Srpskoj crkvi tako lako kod državnih organa – prije svega kod katastra i Uprave za nekretnine, prolaze ovakve i slične malverzacije?

Da li je u pitanu neznanje, strah od božije kazne ili jednostavno nepotizam i korupcija, to je problem koji država mora pod hitno da raščisti.

Koliko je ova pseudovjerska svetosavska organizacija opsjednuta materijalnim bogatstvom, bavićemo se u mini feljtonu o kršenju jevanđeljskih učenja od strane SPC koji počinjemo da objavljujemo od sjutra.

Balša Knežević

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije