Connect with us

Svetosavska sekta

USTAV JE JASAN: Postoje svi uslovi za zabranu rada takozvane SPC u Crnoj Gori!

Published

on

Nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio Skupštini predlog za skraćenje mandata parlamentu, crnogorska javnost, kako stručna tako i laička, gotovo svakodnevno tumači odredbe Ustava, da bi razlučili koja su ovlašćenja predsjendika po ovom pitanju.

Situacija je dodatno zakomplikovana nakon što je stara parlamentarna većina potpisala i proslijedila predsjednici Skupštine Danijeli Đurović inicijativu o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Đukanović prekršio Ustav kada je uputio predlog za skraćenje mandata parlamentu.

Ova dva pitanja izazvala su nesuglasice i oprečna mišljenja u javnosti, a čitavu situaciju dodatno je zakomplikovala nefunkcionalnost Ustavnog suda. Stoga je u ovom slučaju najbolje sačekati razrješenje u parlamentu, koje se očekuje u narednim danima.

Međutim, nakon ovolike priče o Ustavu i njegovim odredbama, otvoreno je jedno veoma interesantno pitanje koje se tiče upravo najvišeg pravnog akta Crna Gore.

Kršenje Ustava od strane subverzivne sekte

Posljednjih godina dokazano je da su za veleizdajnike i ekstremiste iz DF-a i njihove saveznike zakoni i Ustav samo sredstva subverzije koja interpretiraju u skladu sa svojim dnevnopolitičkim potrebama.

Veleizdajnik Abazović umjesto da zabrani rad SPC, on radi po njihovom nalogu na uništenju Crne Gore

Neizostavni faktor u subverziji i radu na rušenju ustavnog poretka u Crnoj Gori je takozvana Srpska pravoslavna crkva (SPC), u javnosti poznatija kao svetosavska sekta (SS), koja u kontinuitetu pruža logističku podršku kako inostranim rušiteljima države, tako i domaćim saradnicima na projektu uništenja i asimilacije Crnogoraca.

Upravo u tom kontekstu treba obratiti pažnju na član Ustava koji propisuje načine djelovanja protiv subverzivnih organizacija kao što su DF i SPC.

Odavno je jasno da i DF i takozvana SPC krše član 55. Ustava Crne Gore po kome je:

”Zabranjeno djelovanje svih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajamčenih sloboda i prava, ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti. Zabranjeno je osnivanje tajnih subverzivnih organizacija i neregularnih vojski”.

Član 55. Ustava jasan: SPC treba zabraniti!

Ovom pirlikom iz priče ćemo izuzeti DF, koji kao dokazana subverzivna politička grupacija, i ne krije da im je cilj nestanak Crne Gore i njena integracija u velikodržavni projekat ”srpski svet”.

Kulminacija nepočinstava nakon 30. avgusta

Sa druge strane, konačno treba ukazati da takozvana SPC, poznatija kao svetosavska sekta, apsolutno, bez ikakvih dilema, krši gotovo sve odredbe člana 55. Ustava, pa stoga, kad se za to steknu uslovi, treba da bude zabranjena u Crnoj Gori! Makar dok se ne primora da poštuje Ustav.

SPC i pojedini njeni istaknuti operativci u mantijama, duboko su umiješani u kriminalne radnje, veleizdaju, subverziju i saradnju sa inostranim bezbjednosno-obavještajnim službama.

Njihova nepočinstva su posebno došla do izražaja nakon 30. avgusta 2020. godine kada su u svojim subverzivnim poduhvatima imali punu podršku dvije svetosavske vlade, što je kulminiralo možda i najvećom veleizdajom u crnogorskoj istoriji – fukarskim i tajnim potpisivanjem takozvanog ”temeljnog ugovora”.

Uz sve to, treba takođe podsjetiti da je SS u martu i zvanično od najviše evropske instance Evropskog parlamenta (EP) označena kao glavni destabilizujući faktor i zastupnik ruskih interesa u regionu.

Ispunjeni uslovi za zabranu

Da SS krši sve odredbe člana 55. Ustava Crne Gore – od aktivnosti na narušavanju terotorijalne cjlovitosti, pa sve do osnivanja subverzivnih organizacija sa elementima kriminala i paravojske, lako je dokazati. Ovom prilikom samo ćemo u kontekstu kršenja Ustava Crne Gore, naglasiti neka od poznatih nepočinstava takozvane SPC, koja bi, u sređenoj državi, automatski značila zabranu njenog rada!

Funkcioneri SS u svom prirodnom okruženju: Specijalci, duge cijevi, pancir ćebe…

Portal Aktuelno pisao je kako su ekstremisti takozvane SPC koristili puteve u graničnom pojasu koji povezuju Republiku Srpsku i Crnu Goru koji su veoma slabo kontrolisani, da bi prokrijumčarili grupu od 30 ljudi (ekstremista – nap.a.) iz Trebinja prilikom ustoličenja Joanikija Mićovića na Cetinju 05. septembra prošle godine. Što je klasični pokušaj terorizma i saradnja sa sumnjivim kriminogenim strukturama.

Takođe smo pisali i o ulozi takozvane SPC da ekstremsite iz drugih država poveže sa političkim ”kontaktima” u Crnoj Gori. Osoba koja je duboko upletena u ekstremističko-subverzivnu mrežu crkve Srbije, i za koju se spekuliše da koordinira radom takozvanog bratstva ”Zavjetnici Tvrdoš”, je predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević, poznatiji pod nadimkom Šubara zbog svojih ekstremnih neočetničkih svjetonazora.  Odavno se spekuliše da je Kovačević, po sugestijama iz SS, kancelariju predsjednika opštine pretvorio u operativni čvor ekstremističkih, svetosavskih grupa.

”Vjernici” SS

Treba podsjetiti da je glavni logistički centar u Banjanima manastir Kosijerevo, u kome su planirane sve aktivnosti vezano za predizbornu kampanju 2020. godine i političke litije pokrenute od strane SPC. U tom kontekstu pojedini izvori pominju i nabavku kalašnjikova za izazivanje nereda i sukoba u Crnoj Gori.

Takođe smo iznosili i dokaze o umreženosti velikosrpskih snaga u Crnoj Gori sa logističkim centrima iz Republike Srpske i Srbije, koji su direktno podržavani iz Moskve.

Osim Aleksandra Vučića, njegovog pajtaša Milorada Dodika, crnogorskih političara i funkcionera takozvane SPC, kao važan dio svetosavske mašinerije za hibridno ratovanje protiv Crne Gore pominju se i visoki funkcioneri Srpske napredne stranke (SNS).

Kada svemu ovome dodamo tradiciju nepočinstava, ratnohuškanja, podsticanja međunacionalne, međuvjerske mržnje, onda je jasno da takozvana SPC odavno ispunjava uslove iz Ustava da bude zabranjena.

Šteta što država nema dovoljno snage da sprovodi odredbe svog najvišeg pravnog akta…

B.Knežević

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije