Connect with us

Evropa

ESTONIJA: Jedina država na svijetu sa ženskom predsjednicom i premijerkom

Published

on

Predsjednica Estonije Kersti Kaljulaid Foto: twitter.com/KerstiKaljulaid

Ostale tri države sa šefom države ili šefom vlade su Novi Zeland, Danska i Barbados, sve sa kraljicom i premijerkom.

Novu koaliciju estonske vlade predvodi lider Reformske stranke Kaja Kalas, bivši član estonskog parlamenta Rigikogu i bivši član Evropskog parlamenta.

Kersti Kaljulaid je prva žena predsjednica Estonije od 2016. Predsjednica Kaljulaid je prvakinja liberalne tržišne ekonomije, neumoljivi globalni zagovornik digitalne ekonomije i sajber bezbjednosti.

Tokom prvog talasa pandemije koronavirusa, stope zaraze bile su niže u zemljama koje su vodile žene. Poređenje zemalja koje predvode žene poput Finske, Islanda, Norveške, Danske, Njemačke i Novog Zelanda sa njihovim susjedima, The Guardian izvještava da su ove zemlje imale manje infekcija i smrtnih slučajeva. Analiza koju su objavili Centar za istraživanje ekonomske politike i Svjetski ekonomski forum sugeriše da to nije slučajno. Rezultati COVID-a su sistematski bolji u zemljama koje vode žene. Analiza vidi da se to donekle može objasniti proaktivnim i koordinisanim odgovorima na politike koje su usvojili lideri.

Estonija se dobro nosi sa pandemijom, dijelom i zbog izgradnje digitalne države tokom posljednjih 20 godina, što je bilo poput odlične pripreme za suočavanje sa trenutnom krizom koja je pogodila čitav svijet. Nova vlada ima izazov da zemlju uspješno izvede iz pandemije.

Tokom razgovora premijerka Kalas izjavila je da će pod njenim vođstvom Estonija nastaviti da radi na ključnim infrastrukturnim projektima poput željezničkog tunela čiji je cilj da poveže Talin u Estoniji sa Helsinkijem u Finskoj, stvarajući novi pobratimski grad Talsinki; i Rail Baltica – brza željeznica planirana da poveže Talin sa zapadnom Evropom.

Koalicija se takođe složila da neće mijenjati sistem poreza na dobit na zadržanu i reinvestiranu dobit: kompanije registrovane u Estoniji mogu uživati beneficije poreza na dobit od 0% za sve reinvestirane i zadržane dobiti. Ovo se odnosi i na estonske ogranke kompanija u međunarodnom vlasništvu.

Koalicione pregovore u Estoniji vodili su Kaja Kalas i zamjenica predsjedavajuće Centralne stranke Mailis Reps.

(investinestonia.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije