Connect with us

Evropa

HOLANDIJA: Sud naredio vladi da ukine policijski čas

Published

on

ROB ENGELAAR / ANP / AFP) / Netherlands OUT (Photo by ROB ENGELAAR/ANP/AFP via Getty Images

Holandski sud naredio je u utorak vladi da odmah ukine noćni policijski čas uveden radi ograničavanja širenja koronavirusa u zemlji, donijevši odluku da za to nema odgovarajuće pravne osnove.

Policijski čas, prvi u Holandiji od Drugog svjetskog rata, izazvao je nerede protestanata protiv zatvaranja kada je uveden 23. januara.

“Policijski čas se temelji na zakonu o vanrednim situacijama, kada nema vremena za raspravu u parlamentu”, naveo je sud.

“Nije bilo takve hitne potrebe u ovom slučaju. Dalekosežne mjere poput ove moraju se temeljiti na odgovarajućim zakonima.”

Sud je rekao da vlada nije objasnila zašto je policijski sat prijeko potreban u ovoj fazi pandemije budući da je stopa zaraze u Holandiji već bila u padu prije nego što je mjera stupila na snagu.

Holandska vlada je pod pritiskom nakon što je 23. januara uveden policijski čas, od 21 do 4,30 sati, koji je pokrenuo najburnije proteste u zemlji u posljednjih 40 godina. Prošle nedjelje je produžen do 3. marta.

Portparolka ministarstva pravosuđa rekla je da vlada još uvijek proučava iznenađujuću odluku haškog Okružnog suda te da zasad nema komentara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije