Connect with us

Evropa

NAKON KONCERTA U BARSELONI: Testirano svih pet hiljada posjetilaca, nema znakova zaraze

Published

on

Nema znakova zaraze nakon koncerta sa 5.000 ljudi u Barseloni

Poslije rok koncerta sa 5.000 prisutnih koji je kao test održan 27. marta u Barseloni, nema znakova zaraze, saopštili su danas organizatori.

Dvije nedjelje nakon koncerta, svi učesnici su podvrgnuti PCR testiranju i „ne postoji nijedan znak da je došlo do prenošenja virusa tokom dogadjaja, što je i bio cilj ove studije“, rekao je na konferenciji za novinare ljekar Hosep Marija Ljibre.

Publika, koja je prije koncerta bila podvrgnuta antigenskim testovima, nosila je FFP2 maske.

Prema riječima ljekara, samo šest pozitivnih slučajeva od 5.000 posjetilaca otkriveno je dvije nedjelje nakon koncerta, a organizatori su sigurni da se za „četiri od ovih šest slučajeva prenošenje virusa nije dogodilo tokom koncerta“.

„Optimizovanom ventilacijom, antigenskim testiranjem i nošenjem maske možemo garantovati siguran prostor“, dodao je on.

Pored testova i FFP2 maski, ventilacija kao i prihvatni kapaciteti na kritičnim mjestima, poput toaleta, bili su strogo kontrolisani.

Organizatori su željeli da pokažu da su koncerti mogući i pored pandemije, a ovo iskustvo je jedno od rijetkih koje se u Evropi dogodilo na sadašnjoj muzičkoj sceni.

Drugi takav koncert održan je početkom marta u Holandiji sa 1.300 posjetilaca.

Isti tim istraživača je još u decembru organizovao pilot projekat u dvorani u Barseloni sa 500 posjetilaca koji su prethodno testirani. Nekoliko dana kasnije, niko se nije zarazio korona virusom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije