Connect with us

Evropa

NICA: Restoran otvoren uprkos zabrani, gosti vikali “sloboda, sloboda”

Published

on

Restoran Poppies. Foto: Google Street View

Restoran u Nici otvorio je danas vrata gostima uprkos nacionalnom karantinu zbog pandemije Covida-19, što je znak sve veće frustracije građana zbog ograničenja koja bi francuska vlada mogla i pooštriti u danima koji dolaze.

Gosti su napunili restoran Poppies čiji im je vlasnik Kristof Vilson poslužio njoke i govedinu.

Policija je pozvala Vilsona na razgovor u policijsku stanicu, ali nije prekinula ručak niti izbacila goste iz restorana.

Gosti su izvikivali “Sloboda, sloboda” nakon odlaska policajaca.

Restorani i barovi u Francuskoj zatvoreni su od oktobra. Stanovnici Pariza kazali su da su i oni svjedočili sličnoj neposlušnosti u svom gradu.

Francuski predsjednik Emanuel Makron je pod pritiskom doktora i epidemiologa da uvede treći nacionalni karantin prije nego počne da dominira nova britanska varijanta koronavirusa, budući da broj hospitalizovanih i umrlih zbog Covida-19 kontinuirano raste.

Ispitivanje javnog mnijenja čiji su rezultati objavljeni u srijedu pokazalo je da se većina Francuza protivi strogom karantinu poput onom prošlog proljeća, kada su bile zatvorene škole, a dom se smio napustiti samo u posebnim slučajevima.

Protesti i u Bugarskoj

Istovremeno, stotine vlasnika restorana i klubova, i konobara protestovalo je u srijedu u središtu Sofije protiv vladine odluke da kafići i restorani ostaju zatvoreni dok se druge mjere ublažavaju.

Oko 1500 ljudi je udarajući u prazne zdjele na velikoj hladnoći demonstriralo pred zgradom vlade, tražeći od premijera Bojka Borisova da ponovno razmotri spornu odluku, dopusti im da rade i isplati naknadu za radnike koja kasni.

Bugarska, koja bilježi pad broja zaraženih, u februaru planira da otvori škole, trgovačke centre i teretane, ali na mjesec dana da produži zabranu rada kafićima i restoranima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije