Povežite se sa nama

Evropa

ŠPANIJA: Počinje testiranje četvorodnevne radne sedmice

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Španija uskoro počinje probni period četvorodnevne radne sedmice koju je ranije ove godine predložila stranka Mas Pais.

Ukoliko testiranje prođe kako treba i ideja bude potpuno prihvaćena, Španija bi mogla postati i jedna od prvih zemalja u svijetu u kojoj je implementiran sistem rada od samo četiri dana u sedmici, piše The Guardian.

Testiranje ovog pilot-projekta počeće na jesen, trajaće tri godine i u njega će biti uloženo 50 miliona eura kako bi se omogućilo da testiranje prođe uz minimalan rizik.

Stranka Mas Pais se nada da će u cijeloj državi vidjeti rezultate koje je postigla španska kompanija Delsol, a čiji radnici već neko vrijeme rade samo četiri dana u sedmici: “U ovoj kompaniji primjetno je smanjenje izostanaka s posla, produktivnost je porasla i radnici kažu da su dosta sretniji”.

Vrijedi naglasiti i da nijesu svi zadovoljni ovom idejom, a jedan od čelnika glavnih poslovnih udruga u zemlji istakao je kako se država nalazi u najvećoj recesiji od građanskog rata te kako izlazak iz krize koju je donijela pandemija zahtijeva više rada, a ne manje.

Ali Mas Pais nastavlja sa svojom inicijativom: “Jasno je da način na koji radimo ljude stresira, prekomjerni rad ih umara i sve to ostavlja velike posljedice na mentalno zdravlje. Četverodnevna sedmica bila bi dobra za privredu, za radnike i za okolinu. Šta tu nije kako treba?”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije