Connect with us

Integracije

KRIVOKAPIĆ-MOLINA: Crna Gora predvodnica EU integracija, Španija je podržava

Published

on

Crna Gora pregovora po najstrožim kriterijumima i želi da u EU uđe kao ravnopravan i spreman partner, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić na sastanku sa nerezidentnim ambasadorom Kraljevine Španije u Crnoj Gori Raulom Bartolomeom Molinom. Molina je kazao da Crnu Goru doživljava kao predvodnicu EU integracija i da je Španija podržava na tom putu.

Premijer Krivokapić izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja počasnog konzulata Kraljevine Španije u Podgorici, a što je još jedna potvrda dugih prijateljskih odnosa dvije države i dobra osnova za potrebno snaženje saradnje koja se temelji na zajedničkom evroatlantskom sistemu vrijednosti.

Premijer Krivokapić je ambasadora Molinu upoznao sa rezultatima koje je Crna Gora postigla u borbi sa svim nedaćama koje je izazvala pandemija COVID-19, ističući da se nada da će španske vlasti razmotriti mogućnost da Crnu Goru pridruže grupi država koje se već nalaze na listi bezbjednih zemalja za putovanja, a što su učinile mnoge članice EU.

„Naš budžet zavisi od aktuelne turističke sezone. Uradili smo i radimo sve što je u našoj moći da turiste dočekamo spremni. Početak je obećavajući. Očekujemo da ćemo ostvariti 65 odsto rezultata u odnosu na 2019. godinu”, rekao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Crna Gora na nedavnoj Međuvladinoj konferenciji dobila zdušnu podršku svih država članica za ulazak u EU i da je opredjeljenje da veliki broj investitora iz država članica EU dođe u Crnu Goru.

„Crna Gora visoko vrednuje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, koju je Evropska komisija još jednom potvrdila i u svom predlogu nove metodologije pregovora i prilikom posljednjeg Samita. Odluka Crne Gore da usvoji novi pristup u pregovorima predstavlja odraz spremnosti da u intenzivnijem dijalogu sa Evropskom komisijom i državama članicama, gradimo proces i radimo na njemu. Crna Gora pregovora po najstrožim kriterijumima i želi da u EU uđe kao ravnopravan i spreman partner, stavljajući u prvi plan kvalitet reformi koje sprovodi. Ova Vlada je apsolutno orijentisana na put ka Briselu. Ne želimo da protraćimo vrijeme koje je pred nama”, naglasio je premijer Krivokapić.

Predsjednik Vlade  rekao je da postojeća Deklaracija o jačanju bilateralnih odnosa predstavlja dobar okvir, ali da je saradnju dvije države potrebno osnažiti, naročito u oblasti turizma, ekologije i kulture, jer je Španija jedan od globalnih turističkih lidera, te da je Crna Gora spremna da preuzme iskustva i dobre prakse, posebno u oblasti turističke valorizacije kulturno–istorijske baštine i u oblasti turističke promocije.

Zahvalivši na toplom prijemu, ambasador Španije u Crnoj Gori, Raul Molina izrazio je zadovoljstvo povodom otvaranja španskog konzulata, te se složio da je potrebno produbiti bilateralne odnose.

“Nadam se da će vaša zemlja biti sljedeća država na zelenoj listi EU. I naša ekonomija je takođe u velikoj mjeri zavisna od turizma. Ove godine smo na 50 odsto u odnosu na razultate iz 2019”, istakao je ambasador Molina.

Ambasador Španije naglasio je da između dvije diplomatije ne postoje neriješena pitanja ili problemi, te da su odnosi prijateljski i partnerski. Španski ambasador je kazao i da se nada će španski premijer Pedro Sančez uskoro posjetiti Crnu Goru što će značiti istinsko jačanje odnosa u oblasti ekonomije i kulture dvije države.

“Uvijek smo vas podržavali na putu ka EU i na tom putu morate izdržati. Crnu Goru doživljavam kao predvodnicu u tom procesu. Prepoznata je vaša riješenost i vi ćete biti članica EU”, poručio je Molina.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije