Connect with us

Svijet

FRANCUSKA: Sukobi sa policijom zbog novog zakona

Published

on

Foto: Screenshot

U više francuskih gradova danas su održani novi protesti zbog usvajanja novog zakona o bezbjednosti kojim se zabranjuje snimanje policijskih službenika i postavljanje videosnimaka policajaca na društvene mreže.

 

Prema zvaničnim izvještajima, više od 3.000 građana izašlo je na proteste u Montpeljieru dok su u Parizu nezadovoljni građani u velikom broju izašli na Trg republike.

Francuzi već nekoliko mjeseci protestuju protiv donošenja novog zakona o bezbjednosti koji bi u suštini zabranio snimanje aktivnosti policijskih službenika.

Mnogi su ovakav zakon, za čije se donošenje zalaže francuski predsjednik Emanuel Makron, protumačili kao udar na demokratiju i slobodu pojedinca, pa su poručili kako se Makron ovim potezom priklonio desničarskim politikama u Francuskoj.

Vlasti u Francuskoj poručile su kako je donošenje ovog zakona nephodno zbog sve većih napada na policijske službenike i poziva na nasilje koji se šire društvenim mrežama.

Predloženi zakon o bezbjednosti već je odobren u Nacionalnoj skupštini, a u martu 2021. godine trebala bi se održati sjednica Senata koji će donijeti konačnu odluku o usvajanju ovog zakona.

Nezadovoljnim građanima na današnjim protestima pridružili su se i aktivisti antivladinog pokreta “Žuti prsluci” kao i mnogi drugi građani koji su iznijeli zahtjeve koji se tiču ublažavanja rigoroznih epidemioloških mjera koje su francuske vlasti donijele u posljednjih nekoliko sedmica.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije